Un caz neobișnuit din Tamilnadu, India, a atras atenția medicilor asupra modului în care alimentele pot influența efectele medicamentelor. Un bărbat de 46 de ani a ajuns la urgență după ce a suferit o erecție dureroasă, care a persistat timp de cinci ore. Pacientul luase sildenafil, cunoscut sub numele de Viagra, în doză corectă. Însă, după ce medicii l-au chestionat mai atent, au aflat că acesta consumase și o cantitate considerabilă de suc de rodie.
Concluzia: băutura a amplificat efectele medicamentului.
„Au decis să-l trateze cu o injecție pentru a contracara situația și i-au recomandat să evite pe viitor sucul de rodie”, notează raportul medical, potrivit BBC.
Astfel de interacțiuni nu sunt cazuri izolate. Literatura medicală abundă în episoade în care alimentele și medicamentele au produs reacții neașteptate. De la sucuri de fructe la alimente bogate în fibre, combinațiile pot schimba radical eficiența tratamentelor. Grapefruitul, de exemplu, este cunoscut de decenii pentru faptul că amplifică efectele multor medicamente, uneori până la niveluri toxice.
„Majoritatea medicamentelor nu sunt afectate de alimente. În cazurile în care anumite medicamente sunt influențate de mâncare, acelea sunt cele pe care trebuie să le monitorizăm cu atenție”, explică Patrick Chan, profesor de practică farmaceutică la Western University of Health Sciences din California.
Pentru a preveni astfel de riscuri, atât Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA, cât și Agenția Europeană a Medicamentului cer testări privind efectul alimentelor asupra medicamentelor. Acestea includ studii în care voluntarii fie postează, fie consumă o masă bogată în calorii și grăsimi, menită să reproducă o situație.
Totuși, procesul nu poate acoperi toate scenariile posibile.
„Metabolismul uman este ca o mică fabrică, cu multe intrări și ieșiri. Odată ce toate reacțiile chimice ale organismului, ale alimentelor și ale medicamentelor se împletesc, e foarte dificil să le separi”, explică Jelena Milešević, cercetătoare la Centrul de Excelență în Nutriție și Metabolism din Belgrad.
Un exemplu bine documentat este efectul sucului de grapefruit asupra enzimelor hepatice. Acesta inhibă o enzimă cheie, citocromul P450 3A4, responsabilă de metabolizarea multor medicamente.
„Fără această enzimă, medicamentele rămân mai mult timp în organism, iar concentrațiile pot deveni toxice”, avertizează Maria da Graça Campos, coordonatoarea Observatorului pentru Interacțiuni Medicament-Plante de la Universitatea din Coimbra.
Potrivit cercetărilor, sucurile concentrate au efecte mai puternice decât fructele proaspete, deoarece conțin niveluri mai ridicate de compuși activi care pot interfera cu medicamentele.
Și merișoarele au ridicat întrebări. Zeci de rapoarte de caz au indicat că sucul sau chiar sosul de merișoare ar putea amplifica efectul anticoagulant al warfarinei (substanță medicamentoasă cu efect anticoagulant care este utilizată pentru prevenirea trombozei).
Un pacient a consumat zilnic o jumătate de cană de sos de merișoare, rămas de la cina de Ziua Recunoștinței, și a dezvoltat complicații. Totuși, teste clinice și analize sistematice au arătat că un consum normal de merișoare nu ar trebui să interfereze cu warfarina – chiar dacă unul dintre studiile frecvent citate, care nu a identificat nicio interacțiune, a fost finanțat de un producător de suc de merișoare.
Ce efect au medicamentele pentru slăbit la pacienții cu probleme cardiace?
Cercetătorii au dezvoltat un sistem inovator de administrare a medicamentelor
Căderea părului ar putea fi tratată fără medicamente, au descoperit accidental cercetătorii