Home » Știință » De ce carnea de delfin nu poate fi consumată de oameni?

De ce carnea de delfin nu poate fi consumată de oameni?

Publicat: 30.10.2025

Ce pățești dacă mănânci carne de delfin? Indiferent dacă ne place sau nu, aproape orice specie de animal este consumată undeva în lume: câini în Ghana, pisici în Elveția, aripioare de rechin pe cale de dispariție în China, ficat de gâscă torturată în Franța, purcei, miei și viței de o săptămână în SUA. Foarte puțini dintre noi pot pretinde că sunt complet nevinovați.

Totuși, există animale care, aproape peste tot, sunt considerate „interzise la masă”. Carnea de balenă, de exemplu, este privită cu suspiciune chiar și acolo unde se mai comercializează. Cea de delfin, și mai rară, este interzisă aproape peste tot.

Japonia rămâne o excepție; este țară cu o lungă tradiție în consumul de cetacee, însă chiar și acolo doar o minoritate recunoaște că a mâncat vreodată carne de delfin. Ceea ce, de fapt, este o veste bună și nu doar pentru delfini.

Ce pățești dacă mănânci carne de delfin? Îți pui în pericol sănătatea!

Potrivit organizației australiene Action for Dolphins (AFD), analizele realizate în 2023 de un laborator japonez au arătat că ficatul delfinilor Risso conține până la 106 ppm mercur și 1,7 ppm metil-mercur, adică de 265 de ori peste limita admisă în Japonia (0,4 ppm).

Acestea sunt cele mai ridicate niveluri de mercur înregistrate vreodată în carnea de delfin, dar nu sunt un caz izolat. În același an, probe de organe de delfin vândute pe Yahoo! Japan depășeau de 97 de ori limita legală, iar teste similare din 2015 arătau niveluri de aproape 50 de ori peste normă.

În 2007, un scandal a izbucnit după ce s-a descoperit că elevii din prefectura Taiji erau hrăniți cu carne de delfin care conținea mercur în concentrații de 10-16 ori peste limita maximă, un consilier local descriind-o drept „deșeu toxic”, relatează IFL Science.

Explicația este simplă: delfinii se află în vârful lanțului trofic. „Cu cât urcăm mai sus în lanțul alimentar, cu atât concentrația de mercur crește. De la un anumit nivel în sus, devine periculos pentru sănătate”, explica în 2020 oceanograful Lars-Eric Heimbürger-Boavida, de la Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică.

Pericolele aduse de mercur

De fapt, acumularea este spectaculoasă: în apa oceanului, concentrația de metil-mercur este de aprox. 0,5 mg la 50 de milioane de litri, dar în peștii prădători mari, precum tonul sau peștele-sabie, ajunge la 0,5 mg per kilogram, adică de 50 de milioane de ori mai mare. La delfini, concentrațiile ating niveluri atât de ridicate încât consumul de carne, mai ales cel frecvent, sau de către gravide și copii, devine extrem de toxic.

Conform Cleveland Clinic, expunerea la metil-mercur în timpul sarcinii poate provoca leziuni cerebrale fătului, iar efectele pot fi transmise prin alăptare. Expunerea îndelungată la mercur organic este, pur și simplu, letală.

Prin urmare, oricât de curios ai fi, cel mai bine ar fi să eviți carnea de delfin. Nu pierzi mare lucru oricum: după cum scria Akua Banful (profesoară la UC Davis, SUA) într-un eseu din Los Angeles Review of Books, „lăsând la o parte sentimentele și spiritualitatea, delfinii nici măcar nu au un gust bun”.

„Majoritatea oamenilor, dacă pot alege, preferă ceva care e, tehnic vorbind, un pește adevărat”, concluziona ea.

Vă recomandăm să citiți și:

Rucsacul de urgență: ce trebuie să ai pregătit pentru orice situație

Miros de gaz în casă? Ghid esențial: cum îl identifici corect și ce să faci imediat pentru siguranța ta

Criza vârstei mijlocii la femei: o transformare profundă, nu un capăt de drum

Un nou vaccin împotriva cancerului a blocat tumorile la șoareci

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase