Home » Cultură » Lista scurtă a nominalizatelor la cel mai celebru premiu de literatură scrisă de femei

Lista scurtă a nominalizatelor la cel mai celebru premiu de literatură scrisă de femei

Lista scurtă a nominalizatelor la cel mai celebru premiu de literatură scrisă de femei
Publicat: 15.04.2015
Ali Smith, autoarea volumului "How to be Both", şi scriitoarea americană Anne Tyler, autoarea volumului "A Spool of Blue Thread", recompensat cu Pulitzer, domină lista scurtă a nominalizărilor pentru prestigiosul Baileys Women's Prize for Fiction pe 2015, care celebrează literatura scrisă de femei.


Anunţul a fost făcut luni de comitetul care acordă acest trofeu literar prestigios, cunoscut în trecut sub denumirea de Orange Prize for Fiction, informează Reuters.

Celelalte scriitoare aflate pe lista nominalizărilor pentru acest premiu, ajuns în 2015 la cea de-a 20-a ediţie şi care va fi decernat în luna iunie, sunt Rachel Cusk („Outline”), Laline Paull („The Bees”), Kamila Shamsie („A Good in Every Stone”) şi Sara Waters („The Paying Guests”).

Patru dintre cele şase scriitoare nominalizate sunt britanice, Anne Tyler este americancă, iar Kamila Shamsie este o romancieră pakistaneză care scrie în limba engleză.

Cunoscut între 1996 şi 2012 sub denumirea de Orange Prize for Fiction, acest premiu literar, aflat la cea de-a 20-a ediţie, este sponsorizat, din iunie 2013, de compania de băuturi spirtoase Baileys. Acest premiu beneficiază de finanţare privată.

Câştigătoarea Baileys Women’s Prize, distincţie care celebrează „excelenţa, originalitatea şi accesibilitatea în literatura scrisă de femei”, primeşte un cec de 30.000 de lire sterline şi o statuetă din bronz, numită de organizatori „Bessie”.

Orice femeie care scrie în limba engleză, indiferent de naţionalitate, reşedinţă, vârstă şi subiect abordat, este eligibilă pentru Women’s Prize for Fiction.

Anul trecut, Women’s Prize for Fiction a fost câştigat de scriitoarea irlandeză Eimear McBride, pentru volumul ei de debut, „A Girl is a Half-Formed Thing”.

Printre laureatele din anii precedenţi se numără A. M. Homes, pentru romanul „May We Be Forgiven” (2013), Madeline Miller, pentru romanul ei de debut „The Song of Achilles” (2012), Tea Obreht, pentru volumul ei de debut „The Tiger’s Wife” (2011), Barbara Kingsolver, pentru volumul „The Lacuna” (2010), Marilynne Robinson, pentru volumul „Home” (2009), Rose Tremain, pentru „The Road Home” (2008), Chimamanda Ngozi Adichie, pentru „Jumătate de soare galben/ Half of a Yellow Sun” (2007, publicat în limba română la editura Rao, în 2008) şi Zadie Smith, pentru „On Beauty” (2006).

SURSA: Mediafax

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase