Home » Cultură » Ministrul Culturii: Vom sprijini reabilitarea bisericilor monumente istorice din Dâmboviţa

Ministrul Culturii: Vom sprijini reabilitarea bisericilor monumente istorice din Dâmboviţa

Ministrul Culturii: Vom sprijini reabilitarea bisericilor monumente istorice din Dâmboviţa
Publicat: 06.07.2015
Ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, a declarat că va sprijini proiectele de reabilitare a monumentelor istorice din judeţul Dâmboviţa. Vulpescu a efectuat, vineri, o vizită de lucru la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, reabilitat cu fonduri europene, precum şi la mai multe biserici din judeţul Dâmboviţa care au nevoie de lucrări de reparaţii sau de restaurare a picturii.

Ministrul Culturii a mers vineri la Mănăstirea Nucet, unde se efectuează lucrări în valoare de 2,6 milioane de lei, prin Compania Naţională de Investiţii. Lucrările au început în decembrie anul trecut şi vor fi finalizate în martie-aprilie 2016.

Ministrul Ionuţ Vulpescu a mai vizitat biserici monument din Târgovişte: Catedrala Mitropolitană, Simuleasa, Nicolae Androneşti, Sf. Gheorghe, Geartoglu, precum şi Mănăstirea Stelea şi sediul Arhiepiscopiei Târgovişte. Unele dintre acestea au lucrări de reabilitare sau consolidare începute şi mai au nevoie de fonduri, altele au nevoie de restaurarea picturii. La vizită a participat şi Arhiepiscopul Târgoviştei, Nifon.

La Potlogi, ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, au verificat stadiul lucrărilor de reabilitare executate în cadrul unui program european.

”Aici la Potlogi, Biserica Domnească, resfinţită anul trecut, şi Palatul Brâncovenesc alcătuiesc un ansamblu extrem de interesant, reprezentativ pentru ceea ce a însemnat epoca lui Constantin Brâncoveanu. Anul trecut s-au împlinit 300 de ani de la martiriul lui Brâncoveanu şi al fiilor săi şi mă bucur că în Dâmboviţa cel mai bun omagiu care se poate aduce, un an mai târziu, este refacerea ctitoriei sale. Am încredere că şi termenul va fi respectat şi Potlogi va deveni un punct extrem de important în ceea ce înseamnă nu numai judeţul Dâmboviţa, ci şi sudul ţării”, a declarat Ioan Vulpescu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa a precizat că organizarea unor evenimente culturale de importanţă naţională la Potlogi va pune mai bine în valoare Palatul Brâncovenesc de aici.

”Vizita, dincolo de partea văzută, oficială, ţinteşte câteva obiective precise pentru Consiliul judeţean. Am solicitat domnului ministru sprijin la Comisia Monumentelor Istorice, pentru că avem nevoie de avize şi trebuie să le primim într-un termen cât mai scurt (…), l-am rugat pe domnul ministru să identificăm unul-două evenimente culturale naţionale pe care să le derulăm la Potlogi împreună cu Ministerul Culturii, după punerea în funcţiune a obiectivului, dacă nu putem mai devreme. Dacă putem mai devreme, am sugerat data de 15 august pentru că este Ziua Comunei şi putem veni cu ceva special”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

Lucrările de la Palatul Brâncovenesc se vor finaliza în luna noiembrie, după ce au fost reluate anul trecut din cauză că firma care câştigase iniţial execuţia lucrărilor a intrat în insolvenţă.

Complexul brâncovenesc de la Potlogi este considerat monument istoric de importanţă naţională şi este reprezentativ pentru arhitectura rezidenţială a sfârşitului de secol XVII. Valoarea totală a proiectului european de la Potlogi era, la semnarea contractului de finanţare din 2011, de 42,8 milioane de lei.

Înainte de începerea lucrărilor de reabilitare, palatul prezenta fisuri pronunţate la nivelul structurii, precum şi la nivelul tuturor arcelor la uşi şi ferestre.

Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi cuprinde Palatul Brâncovenesc, ruinele casei vechi, ale casei de slujitori şi ale droşcăriei (şopron în care se reparau trăsurile).

Sursă: Agerpres

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase