Home » Cultură » Călătorie fascinantă prin Vechea Persie, actualul Iran

Călătorie fascinantă prin Vechea Persie, actualul Iran

Publicat: 26.07.2015
Iranul poate fi cea mai bună destinaţie de pe Pământ pentru cei cărora o călătorie le oferă cu atât mai multe satisfacţii cu cât este mai surprinzătoare. Cine doreşte să călătorească într-o zonă intermediară între Orient şi Occident, într-un loc exotic şi fascinant, dar cu toate comodităţile, poate vizita Iranul. Vechea Persie este fermecătoare, iar 'ospitalitatea este cea mai pură definiţie a persanilor', relatează cotidianul spaniol ABC.

Ispahan, ‘perla Orientului’. În centrul Iranului, la jumătatea drumului dintre Marea Caspică şi Golful Persic, se află unul dintre cele mai frumoase oraşe din Orient, Ispahan, inclus de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial. Grandoarea monumentelor sale şi profunda semnificaţie istorică i-au adus numele de ‘perla Orientului’. Când şahul Abbas I (Abbas cel Mare) l-a transformat în capitală în plin secol al XVI-lea, pentru ridicarea noilor construcţii s-au strâns cei mai buni arhitecţi şi artizani din Persia şi din alte ţări asiatice. Atunci s-a născut Piaţa Naqsh-e Jahan, depăşită ca mărime doar de Piaţa Tiananmen, din Beijing, şi cu atât de multe puncte de atracţie încât pare un oraş în sine. Printre monumentele sale, Moscheea Shah, numită şi Moscheea Imamului, una dintre cele mai frumoase din lume, renumită pentru mozaicurile şi inscripţiile sale caligrafice coranice; Moscheea şeicului Lotfollah, fără minarete; Palatul Ali Qapu, bogat în picturi murale.

Persepolis. Unul dintre motivele pentru care Iranul poate fi o destinaţie turistică predilectă este Persepolis, oraşul care, cu grandoarea sa, era menit să găzduiască cele mai însemnate ceremonii ale Imperiului Ahemenid. După 2.500 de ani de la construirea sa (fondat de Darius I, în 518 î.Hr.), Persepolis uimeşte prin marii săi cai de piatră, miile de persoane redate în basoreliefuri, Poarta Naţiunilor, în care turiştii sunt flancaţi de tauri înaripaţi, sau un apus de soare de vis. Persepolis, inclus pe lista Patrimoniului Mondial, ‘este un sit arheologic unic prin importanţa şi calitatea vestigiilor sale monumentale’, potrivit site-ului UNESCO.

Kashan. Acest încântător oraş-oază la marginea Deşertului Kavir este una dintre cele mai atrăgătoare destinaţii turistice din Iran. Se află pe una dintre cele mai importante rute ale caravanelor. Are un impresionant bazar acoperit şi un grup de case din secolul al XIX-lea semnificative din punct de vedere arhitectonic. Şahul Abbas I era atât de îndrăgostit de Kashan încât a insistat să fie înmormântat acolo, nu la Ispahan. Altă figură istorică asociată cu Kashan este Abu Musa al-Ashari, a cărui armată a preluat oraşul în secolul al VII-lea. Legenda spune că trupele sale au lansat mii de scorpioni din deşert pe zidurile oraşului, astfel că populaţia, îngrozită, a cedat. Astăzi, Kashan este un centru important pentru producţia de textile şi covoare.

Yazd. Cunoscut pentru numeroasele turnuri captatoare de vânt (‘badgir’) cu rolul unei instalaţii de ventilaţie pentru case, Yazd are mai multe secrete decât ne-am putea imagina. Printre monumentele sale se numără Turnurile Tăcerii şi Complexul Amir Chakhmaq.

Shiraz. Numele său a devenit sinonim cu educaţia, privighetorile, poezia şi vinul. A fost unul dintre cele mai importante oraşe ale lumii islamice medievale şi a fost capitală în timpul dinastiei Zand (1747-1779), când multe dintre cele mai frumoase clădiri ale sale au fost construite sau restaurate. Oraş al poeţilor, este unul dintre principalele locuri de pelerinaj pentru iranieni. Este locul de naştere al poetului persan Hafez (1326-1390), considerat un clasic al literaturii universale, al cărui mausoleu, Hafezieh, se află în Grădina Musalla din oraş. La Shiraz s-a născut şi Saadi (1210-1292), unul dintre principalii poeţi persani, al cărui mausoleu se află tot acolo. Situat într-o vale fertilă, odinioară renumită pentru viile sale, Shiraz are o climă plăcută şi splendide grădini.

Cetatea Bam, Arg-e Bam, era cea mai amplă structură de chirpici din lume până ce a fost distrusă de cutremurul din 2003. Situată pe Drumul Mătăsii, a fost construită înainte de anul 500 î.Hr. şi a continuat să fie locuită până în 1850. Deşi numai 10% din ceea ce a fost în trecut a rămas în picioare, este un loc impresionant. Bam şi peisajul său cultural au fost incluse de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial.

Mashhad este un oraş sfânt al Iranului, ‘Mecca’ şiismului în Persia, pentru că acolo este înmormântat Imamul Ridha (Ali al-Ridha, Ali Reza sau Ali Riza), considerat de şiiţi ca fiind al optulea Imam. Anual, milioane de pelerini şiiţi merg în acest oraş cu aproape două milioane şi jumătate de locuitori, unde se află Moscheea Imamului Ridha.

Takht-e Sulaiman, ‘Tronul lui Solomon’, este unul dintre cele mai interesante şi enigmatice locuri sacre din Iran. A fost inclus de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial. Situl arheologic Takht-e Sulaiman se află într-o vale, în mijlocul unei regiuni de munţi vulcanici din nord-vestul Iranului.

Situl cuprinde un templu al focului zoroastrian, în parte reconstruit în secolul al XIII-lea, precum şi un templu dedicat zeiţei persane Anahita, datând din perioada sasanidă. Situl are o puternică semnificaţie simbolică şi spirituală legată de foc şi de apă, potrivit site-ului UNESCO.

Sursa: Agerpres

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase