Home » Cultură » Copilul miraculos care a devenit unul dintre marile GENII ale omenirii

Copilul miraculos care a devenit unul dintre marile GENII ale omenirii

Copilul miraculos care a devenit unul dintre marile GENII ale omenirii
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 27.01.2024
La 27 ianuarie 1756 s-a născut Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor austriac, recunoscut ca unul dintre cele mai mari genii ale omenirii. (m. 5 decembrie 1791).

Wolfgang Amadeus Mozart s-a născut la Salzburg, pe atunci capitala unui principat-arhiepiscopat ce făcea parte din Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană (după 1804 devenit Imperiul Austriac).

 

Citeşte şi Ce-am avut şi ce-am pierdut din epoca de aur a învăţământului românesc? „E incorect să ceri unui sistem să fie mai bun decât ţara în care se află”

În registrul de botez, Mozart a fost înregistrat cu numele: Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus. Mai târziu, în Italia, şi-a luat numele de „Amadeus”, traducerea latină a lui „Theophilus” („Iubitorul de Dumnezeu”).

Încă de mic copil, Wolfgang dă dovada geniului său muzical. La vârsta de cinci ani, înainte de a şti să scrie, compune câteva piese pentru pian, transcrise imediat de tatăl său. În ianuarie 1762, Leopold Mozart obţine de la arhiepiscopul Schrattenbach un concediu de trei săptămâni, pentru „a arăta lumii acest miracol”. Acest turneu va dura nouă ani! Prima apariţie are loc la München, unde Wolfgang execută muzică la clavecin în faţa prinţului elector de Bavaria, după care familia Mozart pleacă la Viena, tânărul Wolfgang concertând în faţa familiei imperiale. Urmează un lung turneu european, la finalul căruia Mozart, deja adolescent, revine la Viena. Oraşul era în acea epocă capitala mondială a muzicii clasice. Mozart se simte în sfârşit independent şi îşi creează un cerc de relaţii, conştient de faptul de a fi un virtuoz fără egal al pianului. Înregistrează primul mare succes cu opera „Răpirea din serai”, fiind felicitat de însuşi împăratul Iosif II cu cuvintele: o muzică prea frumoasă pentru urechile noastre. Mozart dă numeroase concerte publice şi private, executând din propriile compoziţii, improvizează spontan pe teme date, aplauzele nu contenesc, publicul este în extaz.

La 4 august 1782 se căsătoreşte cu Constanze Weber. La 1785 este vizitat de tatăl său, Leopold, care – până atunci foarte reticent – constată cu satisfacţie reuşita lui Wolfgang. În timp ce Mozart termină compoziţia operei „Don Giovanni”, tatăl său se îmbolnăveşte şi moare la 28 mai 1787. Leopold a jucat un rol important în educaţia muzicală a fiului său, instruindu-l încă din copilărie şi contribuind astfel la dezvoltarea geniului muzical al lui Mozart.

Între 1784 şi 1786, Mozart realizează în medie o compoziţie la fiecare două săptămâni, cele mai multe adevărate capodopere. Premiera operei „Don Giovanni” are loc la Praga şi este primită de public cu entuziasm. Urmează opera „Così fan tutte”, reprezentată cu mai puţin succes. Mozart pierde treptat din popularitate, între timp murise şi protectorul său, împăratul Iosif II, cel care îl numise „compozitor al curţii imperiale”.

În martie 1790 dă ultimul său concert public, interpretând Concertul pentru pian KV595. Compune încă opera „Flautul fermecat”, cu care obţine un succes enorm. Începând din luna noiembrie 1791, sănătatea lui Mozart se degradează însă progresiv. Se pare că suferea de o febră reumatismală recurentă cu insuficienţă renală. La 4 decembrie starea lui se ameliorează trecător, mai lucrează la compoziţia „Requiem”-lui, pe care însă nu va reuşi să-l termine. În ziua de 5 decembrie 1791, viaţa scurtă a lui Wolfgang Amadeus Mozart se stinge pentru totdeauna. Avea numai 35 de ani. Cauza decesului nu este clară. Diagnosticul medicului constatator era „febră cu eczemă”. Alte cauze pomenite erau: sifilis, trichineloză, congestie renală, insuficienţă cardiacă.

În scurta sa viaţă, Wolfgang Amadeus Mozart a compus un număr enorm de opere muzicale, cele mai multe neegalate în frumuseţe sau profunzime.

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 27 ianuarie:

1823 – S-a născut compozitorul francez Edouard Lalo, a cărui creaţie a cuprins operă, simfonii, concerte pentru vioară şi violoncel (m. 22 aprilie 1892).

1832 – S-a născut scriitorul Lewis Carroll (Charles Lutwidge Dodgson) autorul cărţii „Alice în Ţara Minunilor” (m. 14 ianuarie 1898)

1901 – A încetat din viaţă compozitorul italian Giuseppe Verdi (n. 9 octombrie 1813), celebru pentru operele scrise („Aida”, „Rigoleto”, „Trubadurul”, etc)

1902 – S-a născut chimistul Ilie G. Murgulescu, preşedinte al Academiei Române între anii 1963-1966 (m. 28 octombrie 1991)

1903 – A fost fondată, la Bucureşti, „Confederaţia Patronală UGIR”, propunându-şi dezvoltarea economică şi modernizarea societăţii româneşti

1945 – Cel de al Doilea Război Mondial: Sunt eliberate lagărele de concentreare naziste de la Auschwitz şi Birkenau. În multe ţări în această zi sunt comemorate victimele nazismului.

1969 – A fost ridicată la rang de ambasadă reprezentanţa diplomatică a României din Afganistan.

1973 – Este încheiat Acordul de Pace de la Paris, care marchează încheierea războiului din Vietnam.

1990 – Dumitru Mazilu a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al CFSN.

1992 – Preşedintele Ion Iliescu a efectuat o vizită oficială în Bulgaria la invitaţia preşedintelui acestei ţări, Jelio Jelev. Cu acest prilej a fost semnat Tratatul de prietenie, colaborare şi bună vecinătate româno-bulgar.

1995 – Guvernele român şi namibian au ratificat Acordul aerian dintre România şi Namibia, care prevedea posibilitatea de survolare a spaţiului aerian, fără aterizare, de efectuare de escale necomerciale pe teritoriul celor două ţări, precum şi de înfiinţare a unor rute regulate între Bucureşti şi Windhoek.

1999 – Premierul Radu Vasile a solicitat preşedintelui Emil Constantinescu, la cererea UDMR, revocarea lui Gyorgy Tokay din funcţia de ministru delegat pe lîngă primul ministru pentru minorităţile naţionale şi numirea, în locul acestuia, a senatorului UDMR de Cluj, Peter Eckstein Kovacs.

2005 – Ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Popescu, a fost desemnat guvernator pentru România la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi la Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre.

2006 – A încetat din viaţă Prinţul Carol Mircea (85 de ani), fratele fostului rege Mihai, fiul, din prima căsătorie, al regelui Carol al II lea şi a Ioanei Valentina Lambrino. Această căsătorie a fost anulată, însă originea regală a lui Carol Mircea a fost recunoscută în urma a două procese, în Franţa şi Portugalia. Prinţul a trăit în exil, în Franţa şi Anglia. El avea doi copii: Paul (care locuieşte în România) şi Alexandru (care locuieşte în SUA).

2006 – A încetat din viaţă fostul preşedinte al Germaniei, Johannes Rau (75 ani). A fost primul şef al Republicii Federale care a ţinut un discurs în limba germană în faţa Knesset-ului, Parlamentul israelian, unde a cerut scuze pentru atrocităţile comise de nazişti în cel de-al doilea război mondial. De numele său se leagă o importantă contribuţie la istorica împăcare germano-israeliană

2009 – Mitropolitul Kiril de Smolensk şi Kaliningrad a fost ales patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii, preluând astfel conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse.

2010 – A încetat din viaţă Jerome David Salinger autorul romanului „De veghe în lanul de secară”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase