Home » Cultură » Cum e să fii directorul unei mari edituri la numai 28 de ani

Cum e să fii directorul unei mari edituri la numai 28 de ani

Cum e să fii directorul unei mari edituri la numai 28 de ani
Publicat: 07.06.2016
''Tata mi-a fost un mentor incredibil...''

Cu doar 3 ani mai în vârstă decât editura, Ana Nicolau ştie deja ce înseamnă succesul şi eşecul. Un interviu cu directorul general Nemira.

„Editura Nemira este parte din genele mele.” „Nemira a fost întotdeauna o editură vie, mereu în mişcare şi cu un spirit tânăr.”
„Privim spre viitoarele generaţii de cititori.” „Tata mi-a fost un mentor incredibil…”

– Domnişoară Ana Nicolau, se fac 25 de ani de când a apărut Editura Nemira. Cum aţi ajuns în sistemul editorial? Nu-mi amintesc să fi povestit vreodată, poate aţi făcut-o, eu nu ştiu…

– Cred că Editura Nemira este parte din genele mele. Am crescut într-o casă plină de cărţi, înconjurată de scriitori şi editori. Mulţi dintre oamenii cu care lucrăm şi în ziua de astăzi mă ţin minte de când le ajungeam undeva pe la genunchi.
Adevărul este că am început să lucrez în editură foarte devreme, de când aveam 12 ani. În fiecare vară, când colegii mei de clasă plecau în vacanţe sau la bunici, eu mergeam la editură să fac practică. Am început de jos, am trecut prin fiecare departament şi am învăţat mersul lucrurilor din interior. Am făcut pachete în depozit cot la cot cu colegii mei, răspundeam la telefoane în secretariat şi organizam arhiva contractelor. Cu timpul, în liceu, am început să mă ocup de relaţia cu clienţii, de blogul Nemira, şi să lucrez în departamentul de PR şi Marketing. Imediat după ce am terminat Facultatea de Drept, în 2011, exista o deschidere pe postul de drepturi de copyright, am zis să încep de acolo. La câteva luni după, a urmat primul meu târg internaţional de carte la Frankfurt unde am reprezentat editura. Şi acum am în faţa ochilor imaginea care m-a convins că acesta este drumul meu. Prima oară când am intrat pe porţile târgului de la Frankfurt, am văzut câteva sute de oameni care alergau dintr-o parte în alta, totul în jurul cărţilor, şi am rămas fascinată, m-am trezit în microbuz după ce trecusem de mult de hala la care trebuia să cobor eu…

– Ce a însemnat „Nemira”? Ce înseamnă astăzi „Nemira”?

– Nemira a fost întotdeauna o editură vie, mereu în mişcare şi cu un spirit tânăr, conectată la piaţa internaţională, dar şi la gusturile cititorilor români. În aceşti 25 de ani peste 20 de milioane dintre cărţile noastre au adus „plăcerea lecturii” în casele cititorilor noştri. Este editura care a publicat pentru prima oară în România traducerile unor autori străini precum Paulo Coelho, Michel Houellebecq, John Kennedy Toole, Stephen King sau Frank Herbert. Prima editură care a susţinut constant publicarea autorilor români consacraţi sau aflaţi la început de drum prin concursuri de debut din anii `90. De-a lungul anilor, la Nemira au fost publicaţi Ioan Petru Culianu, Mircea Nedelciu, Radu Aldulescu, Lucian Vasilescu, Emil Brumaru şi Simona Popescu, printre mulţi alţii. Prima editură care a lansat un imprint dedicat cărţilor pentru copii în 2006. Prima editură care s-a aliniat la progresul digital din branşă cu lansarea primului ebook din România în anul 2009. Astăzi ne conduce acelaşi spirit şi suntem cu privirea înspre viitor, spre noile generaţii de scriitori şi poeţi români, dar şi spre cărţile importante din alte culturi care vor deveni clasicele de mâine. Şi nu în ultimul rând, privim spre viitoarele generaţii de cititori care se formează astăzi şi le încurajăm prin cărţile de copii şi adolescenţi pe care le publicăm, urmărim noile moduri în care cititorii interacţionează cu cartea-obiect odată cu digitalizarea întregii industrii.

– Care au fost relaţiile cu tatăl dvs.? V-a pregătit pentru conducerea editurii?

– Da, pe lângă relaţia noastră de tată-fiică, el mi-a fost un mentor incredibil…

Textul integral al dialogului este disponibil aici!

Ana Nicolau s-a născut pe 29 decembrie1988, în Bucureşti. În anul 2010 a obţinut licenţa în drept francez şi european la Université Paris I Panthéon-Sorbonne, iar în anul 2011 a absolvit cursurile Facultăţii de Drept din Bucureşti. Studiile de specialitate le-a încheiat în 2014 la Oxford în Marea Britanie, printr-un Master of Arts in Publishing. Din 2011, Ana Nicolau a preluat componenta de copyright externă Editurii Nemira, reprezentând editura pe plan internaţional. De la începutul anului 2015 este coordonatorul colecţiei Nautilus SF&Fantasy, director general al editurii, cât şi membru în Consiliul director al Asociaţiei Editorilor din România.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase