Home » Cultură » Operaţiunea ”Neptun”: 200 de tone de aur românesc, ascuns într-o peşteră – FOTO

Operaţiunea ”Neptun”: 200 de tone de aur românesc, ascuns într-o peşteră – FOTO

Operaţiunea ”Neptun”: 200 de tone de aur românesc, ascuns într-o peşteră – FOTO
Publicat: 27.07.2016
Operaţiunea "Neptun”, cum a fost ea intitulată atunci în acte, a devenit publică abia după 50 de ani.

Muzeul Tezaurului de la Tismana, amenajat în peştera care a adăpostit, în secret, peste 200 de tone de aur din depozitul BNR, a fost inaugurat, marţi, în prezenţa guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, şi a Mitropolitul Olteniei, Irineu.

Galerie foto

vezi galeria
6 foto

Muzeul Tezaurului de la Tismana este o investiţie unică în Europa, la care lucrările au început în anul 2013, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Spaţiul oferă publicului detalii despre momentele din perioada anilor 1944-1947, când peştera Mănăstirii Tismana a adăpostit, în secret, peste 200 de tone de aur din depozitul BNR şi trei tone de aur din tezaurul băncii Poloniei.

Investiţia, care a costat aproximativ două milioane de lei, a fost inaugurată, marţi, în prezenţa guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a Mitropolitul Olteniei, Irineu, şi a autorităţilor. Conducerea BNR a decis, în 2007, să transforme peştera Mănăstirii Tismana într-un spaţiu muzeal. Iniţiativa de construire a muzeului a fost susţinută de către Mitropolitul Olteniei şi de stareţa Mănăstirii Tismana, Antonia Popescu. Doi ani mai târziu, aceste instituţii au parafat o convenţie civilă prin care mănăstirea pune la dispoziţia BNR, gratuit, terenul pe care s-a construit o parte a muzeului. În 2012, prin licitaţie publică, firma Impex Lumy Nico SRL a câştigat lucrările în valoare de aprope două milioane de lei, iar în vara anului 2013, Primăria Tismana a eliberat autorizaţia de construire a muzeului. După trei ani, lucrările au fost finalizate.

Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a vorbit, la inaugurare, despre momentele de cumpănă din 1944, când s-a decis ca aurul României, din depozitul BNR, să fie păstrat, în secret, la Mănăstirea Tismana, în peştera transformată acum în muzeu.

”Era de preferat această ascundere în peşteră, chiar dacă era o operaţiune extrem de riscantă care dădea naştere la multe întrebări. Riscurile erau justificate, valoarea tezaurului era enormă”, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Operaţiunea „Neptun”, cum a fost ea intitulată atunci în acte, a devenit publică abia după 50 de ani, când secretarul general al BNR, Cristian Păunescu, împreună cu directorul sucursalei Gorj a Băncii Centrale, Gheorghe Birău, şi cu istoricul Marian Ştefan au început reconstituirea acelor evenimente cu ajutorul documentelor păstrate în arhiva generală a BNR.

„Tezaurul de la Tismana este al nostru. Nu este vorba numai despre aur masiv, ci şi de alte obiecte scumpe ale ţării noastre. Aici, sub peştera Sfântului Nicodim, şi-a aflat adăpostul această comoară”, a spus şi Mitropolitul Irineu, care a coborât în peşteră alături de Mugur Isărescu şi oficialii prezenţi la eveniment.

Muzeul Aurului de la Tismana este deschis de marţi publicului, fiind dotat cu obiecte specifice din perioada 1944-1947. În interior se află chiar şi o interpretare a casetelor în care a fost depozitat atunci aurul adus la Tismana.Vizitatorii vor afla şi informaţii despre rolul banilor şi al băncii centrale, inclusiv prin intermediul simpozioanelor care vor fi organizate în acest spaţiu.

În cadrul inaugurării, Mugur Isărescu a fost distins cu Ordinul Sf. Nicodim clasa I, de către Mitropolitul Olteniei, pentru contribuţia adusă la dezvoltarea Muzeului Tezaurului BNR, de la Mănăstirea Tismana.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase