Home » Cultură » Descoperirea UIMITOARE de pe costumele astronauţilor care au zburat pe Lună în misiunea Apollo 12. ”Am râs atât de tare încât oamenii ne-au acuzat că am fi fost beţi”

Descoperirea UIMITOARE de pe costumele astronauţilor care au zburat pe Lună în misiunea Apollo 12. ”Am râs atât de tare încât oamenii ne-au acuzat că am fi fost beţi”

Publicat: 07.11.2016
În noiembrie 1969, Peter Conrad şi Alan Bean au manevrat o sondă de aterizare lunară de-a lungul Oceanului Furtunilor de pe Lună, în timp ce sonda Dick Gordon orbita deasupra acestuia

Conrad şi Beam au fost al treilea şi al patrulea om care au păşit pe Lună. Misiunea lor a avut loc la patru luni după misiunea lui Neil şi a lui Buzz cu Apollo 11, însă nu s-a comparat cu drama adusă de  posibilul dezastrul al aterizării lui Apollo 13. 

Probabil unul dintre cele mai faimoase evenimente care s-au petrecut în timpul misiunii Apollo 12 a venit la câteva minute după lansare. La locul lansării în Cape Canaveral, Florida, se aflau atât preşedintele Nixon, cât şi o mulţime de oameni. La ora 11:22, capsula Yankee Clipper s-a lansat. După 12 secunde de la lansare Gordon a anunţat că nava spaţială, care era cu 18 metri mai înaltă decât Statuia Libertăţii, a părăsit platforma de lansare. 

După 13 secunde, tonul din vocea sa s-a schimbat, nici astronauţii de pe nava Yankee Clipper sau cei de la tunul de control nu ştiau ce l-a lovit pe Apollo 12, rupând din instrumentele rachetei. 

O altă lovitură la 20 de secunde de precedenta a distrus în întregime alte instrumente. Astronauţii au anunţat că modulul lor este încă conectat de rachetă deoarece acceleraţia gravitaţională încă acţiona asupra lor.  Deşi sistemul de ghidare al Saturn V nu fusese afectat, NASA încă nu era sigură dacă misiunea poate continua. La câteva momente după, Apollo 12 a trecut de viteza sunetului, iar astronauţii au ajuns în spaţiu fără să ştie dacă se află într-o navă nefuncţională.

Unul dintre ofiţerii NASA , John Aaron, a recunoscut ciudatul model de telemetrie care a mai fost prezent în urma unui test anterior.

Din cauza unor defecţiuni, transmisiunea live de pe suprafaţa Lunii a fost întreruptă, Conrad îndreptase lentila camerei spre Soare, ulterior NASA a dezvoltat un protocol pentru ca incidentul să nu se mai repete.

Pentru a-şi îndeplini misiunea, conform instrucţiunilor NASA, aceştia aveau lipit pe costumul de astronaut un carneţel cu toate informaţiile necesare. Însă, pe aceste carnete cu instrucţiuni, erau incluse imagini din publicaţia Playboy. ,,Am râs atât de tare încât oamenii ne-au acuzat că am fi fost beţi sau că am fi avut un ,,extaz spaţial”. Imaginile au fost ataşate de către comandantul de rezervă, Dave Scott, care ar fi participat la misiune dacă Conrad nu ar fi putut merge.  

În prezent, imaginile se află în arhiva istorică a NASA cu titluri sugestive ca ,,Partenerul de joacă 1” şi ,,Partenerul de Joacă 2”.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase