Home » Cultură » INTERVIU. Nelu Bănşoiu, editura Paideia: Mă aşteptam ca oamenii să aibă în continuare bucuria lecturii

INTERVIU. Nelu Bănşoiu, editura Paideia: Mă aşteptam ca oamenii să aibă în continuare bucuria lecturii

INTERVIU. Nelu Bănşoiu, editura Paideia: Mă aşteptam ca oamenii să aibă în continuare bucuria lecturii
Publicat: 20.05.2018
Prof. Dr. Nelu Bănşoiu a vorbit, într-un interviu acordat în exclusivitate Gandul.info şi MEDIAFAX, despre carieră, viaţă, valori dar şi despre ce a câstigat si ce a pierdut in cei 28 de ani de când conduce editura Paideia.

“Am împlinit un vis, în timpul socialismului eram frustrat că nu sunt cărţi. Mă aşteptam ca oamenii să aiba în continuare bucuria lecturii, să ne certam pe lucruri frumoase, că noi ne certăm pe lucruri urâte.Îmi place să trăiesc în cultura mea, în mare masură n-o mai recunosc, nu mai e chiar cultura mea (râde) dar…. una peste alta, cum să spun, nu sunt nefericit”/

Despre şansele primite în viaţă, Nelu Bănşoiu spune că cel mai mult datorează profesorilor: “Oameni interbelici care, indiferent de îngheţul stalinist, erau oameni calzi, foarte artistici, mulţi dintre ei boemi, o boemie care aproape că a dispărut. Am avut un profesor care, dupa 8 ani de prizonierat în Rusia, a făcut o splendidă operă de educaţie şi culturală şi patriotică”.

Reporter: Ce aţi câştigat în cei 28 de ani în care aţi condus Paideia?

Prof.Dr. Nelu Bănşoiu: Am împlinit un vis. Era o frustraţie mare, în timpul socialismului eram frustrat că nu sunt cărţi. Că nu pot să lucrez în specialitate, eu lucrând în mediul universitar, să fie suficient de citit, şi atunci am făcut această editură şi am încercat să suplinesc această lipsă. Sigur că am câştigat o mare bucurie dar şi o mare îngrijorare pentru că între timp s-au împuţinat cititorii de carte şi s-a împuţinat voinţa de lucru intelectual, aşa cum eram noi invăţaţi s-o preţuim. Şi-am mai câştigat sigur un fel de bucurie asociată creaţiei, pentru că munca de editură este o muncă creativă, o muncă creativă în continuarea activităţii universitare, didactice şi în sprijinul ei. Cam asta am câştigat.

Reporter: Ce-aţi pierdut?

Nelu Bănşoiu: Iluzii! În primul rând că s-a schimbat lumea! Oamenii au început să fie…, să-şi întoarcă privirea de la carte. Asta este o mare deziluzie. M-aşteptam ca lucrurile să evolueze în virtutea unui ideal format la începutul secolului la toţi intelectualii români, în fine, oamenii să aiba în continuare bucuria lecturii, să ne certam pe lucruri frumoase, că noi ne certăm pe lucruri urâte! Bucuria lecturii dispare. Sunt deziluzii importante.

Pentru video şi continuarea interviului accesaţi Mediafax.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase