Home » Cultură » Documentarul Dacii Liberi, proiectat la TIFF 2018

Documentarul Dacii Liberi, proiectat la TIFF 2018

Publicat: 26.05.2018
Dacii Liberi (The Free Dacians), documentarul de lung metraj, semnat de Andrei Gorgan şi Monica Lăzurean-Gorgan, va avea premiera oficială în România, la Cluj, la cea de-a 17-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (25 mai - 3 iunie).
Premiera filmului va avea loc joi, 31 mai, la Cinema Florin Piersic, în prezenţa regizorilor, Monica Lăzurean-Gorgan şi Andrei Gorgan, şi a unor protagonişti ai documentarului. În 29 mai, filmul va fi proiectat, în avanpremieră, în aer liber, la Arkhai Sculpture Park, din satul Vlaha. 

Care este adevărata identitate a poporului român? Cine suntem, individual şi colectiv? Dintre toate episoadele istoriei noastre, Dacia a devenit subiectul celor mai multe dezbateri, polemici şi teorii, mai mult sau mai puţin fanteziste.

Filmul aduce laolaltă vieţuitorii unui sat dacic, un istoric şi un arheolog – membrii unei trupe de reconstituire istorică, un grup de mistici daci, un organizator de proteste, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetusa Regia şi participanţi la Congresele de Dacologie. Pe toţi îi uneşte pasiunea comună pentru daci. Îi desparte însă viziunea diferită pe care fiecare dintre ei o are asupra unui episod istoric care devine, de la an la an, tot mai popular în România.
 
„Nu cred că la români e vorba atât de o obsesie a originilor, cât de o obsesie a prezentului. Orice membru al unei comunităţi se auto validează şi prin calităţile comunităţii din care face parte. Şi cum despre daci se ştie foarte puţin, e mai simplu să spui orice despre ei, decât să nu spui. Iar dacă un istoric spune ‘Dar nu există dovezi că a fost aşa’, i se poate răspunde, sec, cu ‘Dar nu există nici dovezi că nu ar fi fost aşa’. Ar fi suficient dacă aş şti că acest film i-a făcut pe unii dintre noi să înceapă să gândească puţin altfel”, spune Andrei Gorgan, unul dintre cei doi realizatori ai documentarului. 
 
Programul proiecţiilor filmului documentar Dacii Liberi în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania 2018:
● Avanpremieră – marţi, 29 mai, de la ora 21:45, în satul Vlaha (Arkhai Sculpture Park) 
● Premieră – joi, 31 mai, ora 17:15, la Cinema Florin Piersic 
● vineri, 1 iunie, ora 14:45, la Universitatea Sapientia 
 
Monica Lăzurean-Gorgan, producător şi regizor de film, a produs, co-produs sau a fost producător delegat pentru mai multe lungmetraje de ficţiune şi documentare care au fost selectate la Berlinale, Sundance, Locarno şi multe alte festivaluri internaţionale de film (Doar o răsuflare, Chuck Norris vs. Communism, Domestic, Colivia, Nu mă atinge-mă).
Doar o răsuflare, documentar de lung metraj în regia Monicăi, a fost premiat la Sarajevo IFF în 2016, unde a câştigat Heart of Sarajevo pentru cel mai bun film documentar. De asemenea, filmul a câştigat premiul Gopo, premiul LET’S CEE Film Festival şi premiul în cadrul Festivalului ASTRA pentru cel mai bun film documentar românesc în anul 2017. 
 
Andrei Gorgan este editor de film. A semnat prin montaj o serie de documentare şi filme de ficţiune: Doar o răsuflare – documentar, co-producţie Manifest Film şi HBO Central Europe, Domestic – lung metraj în regia lui Adrian Sitaru şi alte. 
 
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase