Home » Cultură » O carte pe zi: „Zeppelin. Stampe şi istorii apocrife”, de Adrian G. Romila, ”o carte admirabil scrisă”

O carte pe zi: „Zeppelin. Stampe şi istorii apocrife”, de Adrian G. Romila, ”o carte admirabil scrisă”

Publicat: 22.05.2018
Un roman cum nu prea se mai scrie astăzi, scăldat în atmosferă acaparatoare, cu acţiune lentă, îndemnând la reflecţie, despre nostalgia şi fascinaţia unei epoci. O carte admirabil scrisă.

Juriul proiectului Scriitorul lunii/ Scriitorul anului l-a desemnat laureat pentru septembrie 2017 pe Adrian G. Romila, pentru romanul „Zeppelin”, o carte-meditaţie despre prezent, trecut, destin, visare, imaginar, împletite simbolic într-o serie de teme care investighează şi ilustrează ungherele ascunse ale istoriei reale sau plăsmuire, scrie Mediafax.

Este vorba de un roman complex, o reconstituire istorică încărcată de imaginaţie despre un oraş care îşi ia greu la revedere de la secolul 19 şi intră şi mai greu în modernitate (acţiunea se petrece în 1910-1912, pe malul Bistriţei, în nenumitul Piatra Neamţ). Zeppelinul, care apare la un moment dat în oraş este un aparat de zbor care nu permite deplasarea cu viteză, ci mai degrabă admirarea pesiajului, elaborarea de fotografii detaliate, hărţi. Totul se desfăşoară cu încetinitorul, o tranziţie lină spre o lume nouă, necunoscută. Cum e scrisă şi cartea.

Foto: Mediafax

Scriu editorii: „Andrei Toma, literat, tânăr ziarist local şi artist amator, descoperă întâmplător un schelet de uriaş, pe malul apei, în timpul unei partide de pescuit. Încercarea de a rezolva misterul îl confruntă cu evenimente stranii, care îi schimbă radical cursul vieţii. Prietenia cu un prospector exotic, chemat să aducă la zi înfăţişarea Oraşului, ambiguizează şi mai mult lucrurile, cu reverberaţii foarte extinse în timp. Dincolo de variatele istorii pe care le spune toată lumea, în roman, marea necunoscută rămâne uriaşul ce a redimensionat un loc. Zeppelin. Stampe şi istorii apocrife surprinde evenimentele prin care trece oraşul de munte în intervalul 1910-1912”.

Un roman cum nu prea se mai scrie astăzi, scăldat în atmosferă acaparatoare, cu acţiune lentă, îndemnând la reflecţie, despre nostalgia şi fascinaţia unei epoci. O carte admirabil scrisă.

Adrian G. Romila, născut în 1974, a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, este doctor în folclor şi antropologie culturală, a publicat mai multe volume (poezie, eseuri, critică literară, proză scurtă şi romane.

Adrian G. Romila – „Zeppelin. Stampe şi istorii apocrife”. Editura Polirom, colecţia Egoproză. 218 pag.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase