Home » Cultură » 150 de volume au fost înscrise în competiţia „Cele mai frumoase cărţi din România”

150 de volume au fost înscrise în competiţia „Cele mai frumoase cărţi din România”

Publicat: 13.09.2018
150 de volume au fost înscrise în competiţia „Cele mai frumoase cărţi din România”
Edituri, autori, graficieni, designeri de carte şi ilustratori din România şi Republica Moldova au înscris 150 de cărţi, apărute în ultimul an, în ediţia din 2018 a concursului naţional de design editorial "Cele mai frumoase cărţi din România", arată un comunicat remis MEDIAFAX.
Juriul celei de-a VII-a ediţii a concursului „Cele mai frumoase cărţi” este format din specialişti români şi străini din domeniul editorial şi al designului de carte. Raymond Bobar, designer (tipo)grafic, Dinu Dumbrăvician, designer şi coorganizator al atelierului tipografic Olanda-România, Alexe Popescu, designer grafic, Ramona Chirica, curator de ilustraţie, Corina Cotorobai, designer de literă, Frédéric Tacer, designer grafic, director artistic independent, şi Fred Smeijers, designer de literă, profesor, cercetător şi scriitor olandez, sunt cei care vor stabili cele 25 de cărţi care vor alcătui o expoziţie itinerantă în ţară şi în străinătate, scrie Mediafax.
 
Vernisajul expoziţiei este programat la Bucureşti, în luna noiembrie, şi va fi deschis publicului larg. Titlurile finaliste vor reprezenta România în competiţia internaţională de design de carte Best Book Design from All Over the World, care va avea loc la Leipzig, Germania, în luna martie 2019.
 
Cărţile finaliste vor fi prezente şi la Târgul Internaţional de Carte de la Frankfurt, în pavilionul României. Ulterior, acestea vor fi expuse în cadrul unor evenimente la Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, cât şi la târgurile de carte de la Belgrad, Istanbul, Sofia, care vor avea loc începând cu luna octombrie 2018.
 
În perioada 17-19 septembrie, profesionişti din lumea editorială, designeri, graficieni independenţi şi publicul larg vor putea participa la trei conferinţe tematice susţinute de vorbitori internaţionali.
 
Pe 17 septembrie, de la ora 19.00, la SwitchLab din Bucureşti, Frédéric Tacer susţine o comunicare care are în vedere „You can judge a book by its cover” (poţi judeca o carte după copertă, n.r.), o conferinţă în limba franceză, cu translator. Frédéric Tacer şi-a fondat propriul studio la Paris în 2010, unde a colaborat cu sala de concert Point Éphémère, Editura Phaidon, le Grand Palais, Nuit Blanche Metz, la Cité du Design de Saint-Étienne, Festival international du graphisme de Chaumont si cu label-ul muzical Rotorelief, anunţă organizatorii.
 
Corina Cotorobai vorbeşte despre „Books designed with care” şi explică ce înseamnă o carte frumoasă şi ce anume trebuie să fie luat în considerare atunci când vorbim de standarde înalte în domeniul graficii şi al tipografiei, pe 19 septembrie, de la ora 18.00, tot la SwitchLab. Cofondatoare a brand-ului independent OurType (2003-2017), Corina Cotorobai are în spate două decenii şi jumătate de creaţie tipografică multidisciplinară. Mai mult, ea este şi absolventă a Academiei de Artă Regale din Haga.
 
După comunicarea ei, de la ora 19.00, Fred Smeijers va susţine conferinţa „Why new Fonts” şi va vorbi despe motivaţia lui de a crea fonturi noi. Printre cei mai versatili designeri de literă contemporani, Fred Smeijers a fost consultant tipografic la compania reprografică Océ, apoi a devenit membru fondator al grupului de design grafic Quadraat. Printre proiectele sale speciale se numără tipuri de literă dedicate şi lettering pentru Philips Electronics, Canon-Europe, Tom-Tom, Samsung şi Porsche, arată prezentarea sa oficială.
 
Cele mai frumoase cărţi din România este singurul proiect cultural cu desfăşurare anuală dedicat designului de carte, este iniţiat de Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură şi organizat de Galeria Posibilă şi Grapho_Mat. Proiectul a fost iniţiat ca platformă de dezbatere pe tema designului de carte, atât pentru profesioniştii din lumea editorială, cât şi pentru designerii, graficienii independenţi şi publicul larg, oferind un cadru de apreciere şi o perspectivă internaţională.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase