Home » Cultură » Palatul Brukenthal din Avrig, bijuteria în stil baroc de la poalele Munților Făgăraș

Palatul Brukenthal din Avrig, bijuteria în stil baroc de la poalele Munților Făgăraș

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.06.2021

Baronul Samuel von Brukenthal (1721-1803), singurul reprezentant al comunității săsești transilvănene care a ocupat funcții publice desemnate de statul austriac, a fost guvernatorul Transilvaniei între anii 1777-1787.

În 1756, Samuel von Brukenthal căuta un loc de basm pentru reședința sa de vară. Astfel, Baronul a cumpărat acest mic paradis situat la poalele nordice ale Munților Făgăraș. Fiind pasionat de artă și cultură, Brukenthal a fost și un mare colecționar de artă.

Inspirat de arhitectura vieneză, Brukenthal a construit pe moșia de la Avrig un palat baroc după modelul Palatului Schönbrunn din Viena. Ansamblul arhitectural este format dintr-o clădire principală cu trei aripi și două clădiri anexe fără etaj.

Farmecul și atmosfera de altă dată

Numit și Edenul din Transilvania, Palatul Brukenthal are o structură în formă de litera U, cu deschiderea orientată spre un parc, care este, de asemenea, construit în stilul baroc.

În 2011, după o lungă perioadă de uitare și decădere, pentru Palatul Brukenthal și impresionanta moșie de la Avrig a început procesul de „trezire la viață”.

Sursa foto: Profimedia

Restaurarea complexului arhitectural a fost menit să readucă farmecul și atmosfera de altă dată, respectând cu strictețe viziunea arhitecturală a Baronului Transilvaniei. Primul pas a fost renovarea plantației de portocali aflată în mijlocul grădinii, care este o atracție pentru vizitatori.

Palatul Brukenthal găzduia pe timpul iernii plante exotice din întreaga lume

Construit între anii 1770-1779, Palatul Brukenthal găzduia pe timpul iernii plante exotice aduse din întreaga lume, cum ar fi aloe, ananas, lămâi, portocal, curmali, smochine, plante de cafea și sparanghel.

Acum, Palatul Brukenthal primește oaspeți din toate colțurile lumii. La farmecul istoric al clădirii au fost adăugate numeroase facilități moderne. Camerele mari și frumos amenajate, restaurantul romantic cu ferestre panoramice cu vedere spre grădină și cele două săli pentru petreceri și evenimente private, toate acestea sunt disponibile pentru public.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ziua în care s-a deschis, oficial, Muzeul Brukenthal, cel mai vechi muzeu din România. TUR VIRTUAL

Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu ocazia zilei Baronului Transilvaniei

Colecţii de artă din România, de la Muzeul Ţăranului şi Brukenthal, pe Google Cultural Institute

Sibiul, în competiţia pentru cele mai bune destinaţii turistice din Europa

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase