Home » Cultură » Trei statui din Iași „vorbesc” cu trecătorii

Trei statui din Iași „vorbesc” cu trecătorii

Publicat: 10.12.2021
Trei statui din Iași „vorbesc” cu trecătorii
Obeliscul cu lei din Parcul Copou. Sursa foto: Shutterstock

În premieră în Iași, trei dintre statuile din oraș „vorbesc” cu trecătorii. Primăria a anunțat că acestea au fost echipate cu aparatură audio, iar cei care se vor apropia de statui vor putea asculta povestea acestora.

Este vorba de statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare, Obeliscul cu lei din Parcul Copou și statuia cronicarului Miron Costin din fața Filarmonicii. Potrivit Primăriei Iași, acestea au fost echipate cu aparatură audio.

„Dacă ne apropiem la un metru de statuia pe care dorim să o admirăm, un senzor de mișcare ne va detecta prezența și statuia ne va spune povestea sa. Vom afla informații despre sculptor, anul inaugurării, contextul în care a fost realizată, precum și multe alte detalii interesante”, a transmis primăria.

„Statuile vorbesc cu trecătorii”

„Statuile vorbesc cu trecătorii” este evenimentul care închide proiectul „Iași Art Code”, realizat de Societatea de Studii Istorice din România, cu o finanțare de la Primăria municipiului Iași. Echipa proiectului și-a propus să realizeze o cartografiere culturală a celor mai importante monumente de for public din Iași, utilizând tehnologia informațională.

În luna noiembrie a fost lansat website-ul www.monumentediniasi.ro, care integrează o hartă GPS pe care sunt mapate cele mai relevante statui din Iași. Fiecare dintre aceste obiective culturale are o scurtă prezentare: clipuri video, texte informative și fotografii. Povestea monumentelor poate fi accesată și altfel, cu ajutorul codurilor QR atașate, temporar, de monumente. La o simplă scanare cu telefonul, vizitatorii monumentelor vor fi direcționați spre website.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase