Home » Cultură » Joan Crawford, actriță adorată și mamă imperfectă

Joan Crawford, actriță adorată și mamă imperfectă

Publicat: 29.05.2022

Joan Crawford, pe numele original Lucille Fay LeSueur, s-a născut pe 23 martie 1904 în San Antonio, Texas și a murit pe 10 mai 1977 în New York. A fost o actriță americană de film care și-a făcut cunoscută prezența ca o tânără stea în Epoca Jazzului, dar care mai târziu s-a transformat într-o vedetă a melodramelor psihologice. 

Joan Crawford a conturat o imagine plină de farmec pe ecran, apărând adesea în imaginea femeii de carieră, de succes, cu o vestimentație elegantă. Aceasta a dansat în cluburile de noapte sub pseudonimul Billie Cassin, iar până în 1924 a jucat în musicaluri de pe Broadway, potrivit Britannica.

Pe micile ecrane încă din 1925, Joan Crawford a dansat în mai multe filme populare, cum ar fi „Our Dancing Daughters” (1928), „Dance, Fools, Dance” (1931) și „Dancing Lady” (1933). Printre primele succese ca tânără actriță se numără „The Women” (1939), „Susan and God” (1940”, „Strange Cargo” (1940) și „A Woman’s Face” (1941).

Joan Crawford a fost căsătorită cu președintele companiei Pepsi-Cola

Un punct de cotitură în cariera de actriță a fost dat de prestația pe care a avut-o în „Mildred Pierce” (1945), film pentru care a câștigat un premiu Oscar.

Joan Crawford (stânga) și Bette Davis, în filmul „What Ever Happened to Baby Jane?”. Credit foto: Profimedia

Este vorba despre povestea unei femei ambițioase și emoționale care se ridică de la statutul de ospătăriță la cel de proprietară de restaurant. Joan Crawford a fost căsătorită de mai multe ori, fiind vorba despre actorii Douglas Fairbanks Jr., Franchot Tone, Phillip Terry, dar și Alfred Steele, președintele companiei Pepsi-Cola.

O copilărie dură alături de Joan Crawford

După moartea celui din urmă, în 1959, Crawford a devenit directorul companiei, iar din această poziție a angajat-o pe prietena ei Dorothy Arzner pentru a filma mai multe reclame pentru Pepsi.

Fiica adoptivă a actriței, Christina, și-a publicat memoriile cu titlul „Mommie Dearest” (1978), o relatare a copilăriei dure pe care Christina, alături de un frate adoptat, au avut-o în mâinile mamei lor. O ecranizare a dezvăluilor a fost produsă în 1981.

Vă mai recomandăm și:

Marlene Dietrich, actrița de origine germană care putea să frângă inima oricui

Dieta lui Marilyn Monroe. Ce mânca legendara actriță?

Brigitte Bardot, o zeiță a marilor ecrane și actriță controversată

Violeta Andrei, frumoasa actriță pe care Elena Ceaușescu a urât-o până la moarte

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase