Home » Cultură » Ziua în care un autobuz londonez a traversat „în zbor” Tower Bridge

Ziua în care un autobuz londonez a traversat „în zbor” Tower Bridge

Publicat: 17.02.2023

Iată o poveste cum numai în filme se poate vedea, dar care este complet reală: într-una dintre zilele secolului trecut, un autobuz londonez a sărit de pe o parte pe cealaltă a Tower Bridge.

Pe 30 decembrie 1952, Albert Gunter conducea autobuzul numărul 78 pe Tower Bridge spre Shoreditch. Spre surprinderea sa, drumul din față părea că începe să se scufunde.

Gunter și-a dat seama repede că Tower Bridge se deschidea, iar autobuzul lui se afla pe partea basculantă (partea mobilă a podului) care se ridica.

Un autobuz londonez a sărit de pe-o parte pe cealaltă a Tower Bridge

Deoarece Gunter a călcat cu putere pedala de accelerație, acest autobuz londonez a sărit de pe partea basculantă care se ridica și a ajuns cu succes în partea de nord a Tower Bridge, care încă nu începuse să se ridice. Toți cei 20 de pasageri au scăpat fără nicio zgârietură.

Ca măsură de precauție, toți cei aflați la bord au fost transportați la spital. Din fericire, o singură persoană a fost rănită: însuși Gunter și-a rupt piciorul. În mod uimitor, autobuzul, care mergea cu doar 19,3 km/h, era intact.

Cum a fost povestită pățania de către un pasager aflat la bord?

„Înainte să ne dăm seama, treceam peste Tower Bridge, dar exact când trecuserăm de prima jumătate a secțiunii care urcă, s-a auzit un zgomot puternic și am fost aruncat pe podea”, descria Peter Dunn, pasager al autobuzului.

„Autobuzul s-a oprit și șoferul a venit să ne invite să aruncăm o privire la golul care se deschisese în jumătatea opusă. Șoferul ne-a spus apoi că, atunci când a început să traverseze partea care se deschide a podului, și-a dat seama că partea pe care se afla autobuzul se ridica”, continuă Dunn.

„Șoferul a spus că nu s-a putut gândi decât la două opțiuni cu privire la ce să facă: una era să oprească autobuzul și să spere că cineva își va da seama ce se întâmplă și să oprească deschiderea podului, dar asta lăsa posibilitatea ca autobuzul să alunece înapoi și să se prăbușească în râu; cealaltă opțiune era să continue să conducă și să ‘sărim’ de pe o parte pe cealaltă”, relata pasagerul.

„Gunter a spus că a fost șofer de tanc în timpul războiului și că un tanc nu ar fi avut probleme să ajungă pe cealaltă parte și a decis să vadă dacă un autobuz cu două etaje ar putea face același lucru. Așa că, datorită gândirii lui rapide, am fost duși cu toții în siguranță de cealaltă parte”, a povestit Dunn.

De ce a ajuns autobuzul pe podul pe cale de a se deschide?

În anii 1950, un paznic trebuia să sune un clopoțel de avertizare și să închidă porțile înainte ca Tower Bridge să se deschidă.

Însă în acea zi, el a uitat cumva să facă asta, dezvăluie site-ul Tower Bridge.

Pentru acest act de curaj și de gândire rapidă, Albert Gunter a fost recompensat cu o zi liberă de la muncă și cu suma de 10 lire sterline (aproximativ 290 de lire în banii de astăzi). Când a fost întrebat cum va cheltui recompensa, el a răspuns „Cinci pentru mine și cinci pentru soție”.

Povestea a fost atât de răsunătoare încât a fost redată în filme și desene animate.

Vă recomandăm să citiți și:

Leo Baekeland, părintele industriei de mase plastice

Nicolae Kalinderu, medicul român de care puţini ştiu, a fost extrem de apreciat peste hotarele ţării

John Nash, matematicianul schizofrenic laureat al Premiului Nobel

Charles Cullen, infirmierul cel rău. Cum a reușit să ucidă sute de pacienți?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase