Home » Cultură » Aleister Crowley, „cel mai păcătos om din lume”

Aleister Crowley, „cel mai păcătos om din lume”

Publicat: 11.03.2023

Aleister Crowley (1875-1947), născut Edward Alexander Crowley, a fost un ocultist, ezoterist, magician ceremonial, poet, scriitor, yoghin și alpinist englez, membru al mai multor societăți secrete, inclusiv Ordinul Hermetic al Zorilor de Aur și Ordo Templi Orientis (OTO).

Este cunoscut pentru scrierile sale oculte, în special pentru Cartea Legii (The Book of the Law), lucrare pe care s-a bazat întreaga filosofie fondată chiar de el – Thelema – care aduce liberul arbitru în prim planul existenței umane.

La popularitatea lui Crowley a contribuit și viața sa personală controversată și adesea scandaloasă.

Ce a realizat Aleister Crowley?

În primul rând, realizările sale s-au concentrate în jurul scrierilor despre Thelema și ocultism, acestea având o influență semnificativă asupra ocultismului și spiritualității occidentale contemporane. De asemenea, Aleister Crowley a dezvoltat conceptul magiei ceremoniale, opera sa continuând să fie studiată și practicată până azi de cei interesați de ocultism. A abordat teme filosofice și a scris despre misticism și yoga, fiind considerat o figură influentă în dezvoltarea ezoterismului occidental modern.

În plus, Crowley, un mare iubitor de munte, a fost un alpinist pasionat și experimentat, reușind câteva ascensiuni riscante pe diferiți munți din Europa și Africa, cea mai notabilă fiind prima urcare pe Kanchenjunga (8.586 m), al treilea cel mai înalt munte din lume.

Ce reprezintă Thelema?

Thelema este o filosofie religioasă și un sistem spiritual dezvoltat de Aleister Crowley la începutul secolului al XX-lea, principiul central fiind ideea „fă ceea ce vrei tu, asta este principala lege”. Acest principiu a fost adesea interpretat ca o libertate a indivizilor de a-și cauta și descoperi adevărata voință ori scopul în viață, limitându-se mai apoi la acea voință pentru a trăi în conformitate cu adevărata lor natură.

Thelema transmite, de asemenea, că voința individului ar trebui să fie în armonie cu voința universului și că scopul final al vieții este atingerea stării spirituale cunoscută sub numele de Cunoașterea și Conversația Sfântului Înger Păzitor. Thelema include elemente de magie ceremonială, misticism și yoga, iar practicile și credințele sale sunt influențate de diferite tradiții spirituale și religioase, inclusiv hermetismul, gnosticismul și filosofia orientală.

Controversele filosofiei lui Crowley

Thelema și învățăturile lui Aleister Crowley au fost adesea considerate controversate. În timp ce unii au spus că filosofia lui Crowley este o practică spirituală legitimă, alții au văzut-o ca pe o formă de ocultism sau chiar satanism. La percepția negativă asupra Thelemei au contribuit și controversele și scandalurile din viața personală a scriitorului, ceea ce a dus, inevitabil, la asocierea acestei filosofii cu imoralitatea și comportamentul antisocial. În plus, unele dintre ideile și practicile lui Crowley, cum ar fi magia sexuală, au fost întâmpinate cu critici și condamnări.

Contestatarii Thelemei au susținut, de asemenea, că principiul „Fă ce vrei” este o licență pentru ca indivizii să se angajeze într-un comportament egoist, dăunător sau chiar criminal, îndemn ce ar putea fi folosit pentru a justifica nerespectarea normelor sociale și morale, ceea ce poate duce la haos și distrugere.

Pe de altă parte, mulți adepți și practicanți ai Thelemei au considerat că principiul „Fă ce vrei” nu are legătură cu un tip de comportament egoist sau dăunător, ci mai degrabă reprezintă chemarea de a-și asuma responsabilitatea personală pentru acțiunile cuiva și de a se alinia realei sale voințe despre care se crede că este în armonie cu voința universului. Tot ei au văzut Thelema ca pe o cale spirituală legitimă care poate duce la creștere și dezvoltare personală și spirituală.

Convingerile și practicile lui Crowley

Aleister Crowley era cunoscut pentru stilul de viață scandalos și neconvențional pe care îl ducea, care includea consumul de droguri, promiscuitatea și bisexualitatea. A fost căsătorit de două ori și a avut mai multe relații, inclusive extraconjugale, care au implicat aventuri cu mai mulți bărbați.

Au fost cam patru bărbați în viața mea pe care pot spune că i-am iubit. Ați putea să mă considerați homosexual, dar nu am aceleași sentimente față de femei. O femeie poate fi înlocuită cu o altă, după câteva zile (Confesiunile lui Aleister Crowley)

Credințele și practicile sale. Învățăturile lui Crowley despre Thelema, magia ceremonială și interesul său pentru ocultism au fost percepute de unii ca fiind satanice. Iar magia sexuală și includerea ritualurilor sexuale în practicile sale ceremoniale au fost întâmpinate cu aspre critici și respingere.

Scrierile și publicațiile sale. Crowley a scris mult despre ocultism, filosofie, misticism și yoga. Cu toate acestea, unele dintre lucrările sale au fost considerate a fi provocatoare și ofensatoare și au fost interzise sau suprimate în mai multe țări.

Asocierea lui cu societățile secrete: Crowley a fost membru al mai multor societăți secrete, inclusiv Ordinul Hermetic al Zorilor de Aur și Ordo Templi Orientis (OTO), unele dintre activitățile și asociațiile sale fiind privite cu suspiciune și neîncredere.

Reputația și moștenirea lui Crowley sunt complexe, iar opiniile și practicile sale pot fi înțelese în moduri diferite. În timp ce unii oameni îl văd ca pe un lider spiritual și un vizionar, alții îl consider a fi un șarlatan sau chiar un agent al răului.

Ce este magia sexuală?

Magia sexuală dezvoltată de Aleister Crowley este o formă de practică rituală care implică utilizarea energiei sexuale și a orgasmului ca mijloc de a atinge transcendența spirituală sau uniunea cu divinul.

În învățăturile lui Crowley, magia sexuală este văzută ca un instrument puternic pentru transformarea personală și dezvoltarea spirituală. El credea că energia sexuală, atunci când este valorificată și dirijată corespunzător, poate fi folosită pentru a obține o stare de transcendență și unire cu divinul, spunând că actul sexual, atunci când este realizat cu intenție și săvârșit sub forma unui ritual, poate fi folosit pentru a invoca și a comunica cu entitățile spirituale. Aceste practici sunt adesea efectuate de o singură persoană ori cu un partener și pot implica vizualizare, meditație și alte tehnici de concentrare și direcționare a energiei sexuale.

Condamnată de unii, și percepută ca fiind imorală, despre magia sexuală Crowley spunea că nu a fost menită a reprezenta o formă de abuz sau manipulare, aceasta fiind practicată doar între adulți consimțitori.

Aleister Crowley a murit la 1 decembrie 1947, la vârsta de 72 de ani, într-o pensiune din Hastings, Anglia.

Magia este știința de a produce schimbarea conform propriei voințe.

Intoleranța este o dovadă de impotență.

Morala obișnuită este pentru oameni obișnuiți.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Aleister-Crowley

https://www.grunge.com/292423/the-messed-up-true-story-of-english-occultist-aleister-crowley/

https://www.faena.com/aleph/what-is-magic-aleister-crowley-explains

Vă mai recomandăm să citiți și:

Iulia Haşdeu, copilul genial care putea să îl întreacă pe Eminescu. Legătura dintre tată şi fiică ce a sfidat paranormalul

Romanii alungau spiritele morților prin magie, sugerează un mormânt străvechi

Guillermo del Toro, regizorul exorcizat de bunica sa. „Trebuie să crezi în magie ca să o vezi”

Tabla Ouija, obiectul misterios care ar fi permis comunicarea cu lumea spiritelor

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase