Home » Cultură » Test de cultură generală. De ce nu are Mona Lisa sprâncene?

Test de cultură generală. De ce nu are Mona Lisa sprâncene?

Publicat: 27.07.2023

După misterul zâmbetului ei, altă întrebare care i-a fascinat mult timp pe experții în artă este: de ce nu are Mona Lisa sprâncene?

Un inginer parizian care a dedicat 3.000 de ore examinării celebrului portret al lui Leonardo da Vinci susține că a aflat de ce nu are Mona Lisa sprâncene.

Pascal Cotte spune că scanările digitale ultra detaliate ale imaginii din secolul al XVI-lea îi permit să privească în trecut și să vadă cum arăta soția comerciantului florentin înainte de ani de lucrări de restaurare.

De ce nu are Mona Lisa sprâncene?

Folosind scanări de 240 de megapixeli, Cotte, în vârstă de 49 de ani, spune că poate vedea urme ale unei sprâncene stângi ascunse demult pentru ochiul liber de către munca restauratorilor.

Concluzia lui este că Mona Lisa a avut cândva atât sprâncene, cât și gene, dar că acestea au fost erodate treptat până în punctul în care nu mai sunt vizibile.

„Dacă te uiți atent la ochiul ei, poți vedea clar că crăpăturile din jurul ochiului au dispărut ușor, iar asta se poate explica prin faptul că într-o zi un curator sau restaurator a curățat ochiul, iar curățarea ochiului a îndepărtat probabil genele și sprânceana”, a spus el.

Cum arăta celebra pictură inițial?

Cotte a spus că studiul său asupra picturii a dezvăluit, de asemenea, că da Vinci a pictat-o inițial pe Mona Lisa cu o față mai largă și un zâmbet mai expresiv decât în lucrarea finală, notează The Telegraph. Da Vinci s-a răzgândit și cu privire la poziția a două degete de la mâna stângă a subiectului.

Modificările pe care da Vinci i le-a adus picturii sunt, potrivit lui Cotte, un exemplu al perfecționismului său.

„Cu o singură fotografie, accesezi în profunzime construcția picturii și înțelegi că Leonardo a fost un geniu”, a spus Cotte. Pictorul ar fi declarat la un moment dat că „arta nu este niciodată terminată, ci doar abandonată”.

Se crede că da Vinci a ținut Mona Lisa cu el mai mult de un deceniu și a continuat să lucreze la ea până la moarte.

Vă recomandăm să citiți și:

Leonardo da Vinci ar fi ascuns un mesaj despre Sfârșitul Lumii în „Cina cea de Taină”

William Wallace, una dintre cele mai puternice personalități din istoria Scoției

Thomas Mann, unul dintre cei mai importanți autori germani. „Vorbirea este însăși civilizația”

Cel mai celebru tată a 13 copii legitimi şi nelegitimi

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase