Home » Cultură » Cillian Murphy, enigmatic și intens. „Să joc în Oppenheimer a fost un adevărat dar”

Cillian Murphy, enigmatic și intens. „Să joc în Oppenheimer a fost un adevărat dar”

Cillian Murphy, enigmatic și intens. „Să joc în Oppenheimer a fost un adevărat dar”
Cillian Murphy în rolul fizicianului J. Robert Oppenheimer. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 26.07.2023

Frumosul cu ochii de azur, Cillian Murphy, beneficiază de un plus de atenție și recunoaștere datorită rolului din producția anului, Oppenheimer, Murphy interpretându-l, fără audiții prealabile, pe fizicianul american Robert Oppenheimer (1904 – 1967), implicat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în Proiectul Manhattan.

Oppenheimer împreună cu o echipă atent selectată de oameni de știință petrec ani de zile dezvoltând și proiectând bomba atomică. Munca lor dă roade la 16 iulie 1945, când sunt martori la prima explozie nucleară din lume, moment care avea să schimbe pentru totdeauna cursul istoriei.

Robert Oppenheimer, adesea numit „părintele bombei atomice”, a spus după explozie: „Acum am devenit Moartea, distrugătorul lumilor” și, conform Washington Post, la trei zile după Hiroshima, atunci când a fost lansată cea de-a doua bombă atomică asupra orașului Nagasaki, explozie pe care Oppenheimer a considerat-o inutilă, i-a spus președintelui Harry S. Truman, cu ocazia întâlnirii lor la Casa Albă, în octombrie 1945, „domnule președinte, mâinile mele sunt mânjite cu sânge”.

Un film cu 5 premiați la Oscar

Filmul Oppenheimer, care integrează foarte bine acțiunea, sunetul, interpretarea, regia și scenografia creând o experiență cinematografică de neegalat, este regizat de vizionarul Christopher Nolan care a delegat în distribuția peliculei de trei ore, în afară de Cillian Murphy, actori precum Robert Downey Jr., Rami Malek, Emily Blunt, Matt Demon, Gary Oldman (care-l personifică pe Truman, fostul președinte american), Josh Harnett și mulți alți.

Oppenheimer este o adaptare după biografia premiată cu Pulitzer a lui Kai Bird și Martin J Sherwin, American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J Robert Oppenheimer, din distribuția lui făcând parte cinci câștigători de Oscar (Sir Kenneth Branagh, Matt Damon, Rami Malek, Casey Affleck și Gary Oldman) și trei nominalizați la Oscar (Robert Downey Jr., Tom Conti și Florence Pugh).

„Uneori te trezești că înoți în ochii lui”

„Este o adevărată problemă atunci când lucrezi pentru aceeași scenă cu Cillian”, a declarat actorul Matt Damon revistei People, Damon interpretându-l în film pe directorul Proiectului Manhattan, generalul Leslie Groves. „Uneori te trezești că înoți în ochii lui”.

Oppenheimer este cea de-a 6-a producție regizată de Nolan în care joacă Murphy, dar primul film al lui în care actorul deține rolul principal. Soția lui Nolan, producătoarea de film Emma Thomas, a fost cea care l-a sunat pe Murphy, scrie The Guardian, și asta pentru că regizorul Christopher Nolan nu are telefon, nu deține computer și nici vreo adresă de e-mail, spunându-i că soțul ei, Chris, are ceva să-i transmită.

A renunțat la facultate după primul an

„Cillian, mi-ar plăcea să joci rolul principal în acest nou proiect”, i-a spus Nolan lui Murphy. „Am rămas fără cuvinte. Dar, încântat. Chiar mai mult decât încântat”, i-a răspuns actorul.

Cillian Murphy s-a născut la 25 mai 1976, în Douglas, County Cork, Irlanda. A urmat cursurile Presentation Brothers College și Facultatea de Drept la University College din Cork, la facultate renunțând după primul an pentru a se dedica pasiunii lui din acea perioadă: muzica.

Rolul care i-a adus recunoaștere internațională

Inițial, și-a început cariera de actor al scenei, jucând în diverse producții teatrale și fiind remarcat de critici pentru rolul său din piesa Disco Pigs de Enda Walsh, un spectacol propulsiv care a făcut înconjurul lumii, rol pe pe care l-a reluat ulterior pe ecran în adaptarea cinematografică din 2001.

Consacrarea sa în industria filmului a venit odată cu interpretarea lui Jim, personajul principal din pelicula horror post-apocaliptică 28 Days Later din 2002, în regia lui Danny Boyle, rol care i-a adus recunoaștere internațională.

Cillian Murphy a continuat să impresioneze publicul și criticii

Cillian Murphy a continuat să impresioneze publicul și criticii cu interpretările sale în filme precum  Intermission (2003), Red Eye (2005), Breakfast on Pluto (2005), Inception (2010), The Dark Knight Trilogy (2005-2012), Dunkirk (2017), Jackson Rippner în Red Eye (2005), Cold Mountain (2003) și Girl with a Pearl Earring (2003). În afară de activitatea sa în film, Murphy a apărut și în seriale de televiziune, iar unul dintre cele mai notabile roluri de televiziune a fost cel din serialul britanic cu crime istorice Peaky Blinders, unde Murphy a interpretat personajul principal, gangsterul Thomas Shelby, din 2013 până în 2019.

Din 2004, Cillian Murphy este căsătorit cu artista plastică irlandeză Yvonne McGuinness (n.10 februarie 1972, Irlanda), cunoscută în domeniul ei pentru abordarea contemporană și multidisciplinară a artei, care include sculptură, instalații și lucrări video.

Cei doi au împreună doi copii, Malachy, născut în 2005, și Aran, născut în 2007. Murphy și familia lui trăiesc în Dublin. Actorul, deși oferă deseori interviuri, acestea sunt concentrate exlusiv pe cariera sa, fiind foarte rezervat atunci când vine vorba despre detalii legate de viața personală și, mai ales, despre soția și copiii lui.

Cillian și Yvonne sunt ambii vegetarieni.

Surse:

https://www.washingtonpost.com/history/2023/07/21/oppenheimer-truman-atomic-bomb-guilt/

https://people.com/emily-blunt-jokes-about-being-distracted-cillian-murphy-s-ocean-eyes-on-oppenheimer-set-exclusive-7562659

https://people.com/tv/who-is-yvonne-mcguinness-cillian-murphy-wife/

https://www.imdb.com/name/nm0614165/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.theguardian.com/film/2023/jul/08/cillian-murphy-oppenheimer-christopher-nolan-florence-pugh

Vă mai recomandăm să citiți și:

Momentul în care Oppenheimer rostește faimoasele cuvinte „am devenit Moartea, distrugătorul lumilor”

J. Robert Oppenheimer, părintele bombei atomice. „Am devenit Moartea, distrugătorul lumilor”

J. Robert Oppenheimer a înăbușit o petiție prin care 70 de cercetători implorau președintele SUA să nu folosească bomba atomică

Cum au reacționat cercetătorii din Proiectul Manhattan la primul test cu bombă atomică? „S-a făcut din noapte zi”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase