Home » Cultură » Prințesa Leia a suferit toată viața din cauza problemelor cu drogurile. Carrie Fisher: „Totul este negociabil”

Prințesa Leia a suferit toată viața din cauza problemelor cu drogurile. Carrie Fisher: „Totul este negociabil”

Publicat: 01.10.2023

Fiica unui actrițe, Debbie Reynolds, și a unui cântăreț, Eddie Fisher, familie cu descendențe ruso-evreiești și scoțiano-irlandeze, Carrie Fisher a fost actrița care a personificat rolul Prințesei Leia Organa într-unul din cele mai populare și mai de succes filme SF din istoria cinematografiei  – Star Wars, Fisher reușind să transforme acest personaj într-unul dintre cele mai cunoscute și mai îndrăgite.

Născută la 21 octombrie 1956 în Burbank, California, Carrie Fisher a fost nu doar una dintre actrițele distribuite în această serie memorabilă a lui George Lucas aclamată de critici și extrem de iubită de public, Star Wars, dar și una dintre scenaristele a trei dintre producțiile lui Lucas – Războiul Stelelor: Episodul IV – O nouă speranță (1977), Războiul Stelelor: Episodul V – Imperiul contraatacă (1980) și Războiul Stelelor: Episodul VI – Întoarcerea lui Jedi (1983). În calitate de scenarist necreditat, Fisher a contribuit și la scenariile filmelor Sister Act (1992), Last Action Hero (1993), Anastasia (1997) și The Wedding Singer (1998).

Fisher a mai fost cunoscută, de asemenea, și pentru semi-autobiografia ei – Postcards from the Edge, carte publicată în 1987 care a stat la baza filmului cu același nume în regia lui Mike Nichols și un scenariu semnat de ea, Ron Kovic și Oliver Stone, peliculă ce a fost lansată în 1990, din distribuția căruia au făcut parte actorii Meryl Streep, Shirley MacLaine, Dennis Quaid și Gene Hackman.

În ce alte filme s-a mai remarcat Carrie Fisher?

În calitatea sa de scriitoare, Fisher s-a mai remarcat și prin Surrender the Pink (1990), Delusions of Grandma (1993) și The Best Awful There Is (2004), cărți inspirate din viața ei reală care au adus în prim plan anxietatea și problemele psihice (în general) cu care s-a confruntat în anumite momente ale vieții cauzate de neîmplinirile și turbulențele din relațiile personale pe care le-a avut. În tinerețe, Carrie s-a lupta și cu dependența de droguri, în urma unei supradoze accidentale la 20 de ani, Fisher aflându-se la un pas de moarte. De altfel, la 27 decembrie 2016, când a murit, lui Carrie Fisher, în urma autopsiei efectuate, i-au fost găsite în ofrganism urme de cocaine, heroină și drogul MDMA (ecstasy).

Fisher s-a stins la 60 de ani după ce a suferit un atac de cord și după o criză cardiacă avută în timp ce se afla în avion călătorind, cu trei zile înaintea morții sale, de la Londra la Los Angeles. Raportul final al autopsiei actriței a arătat că aceasta consumase droguri cu 72 de ore înainte să aibă atacul de cord. La o zi după moartea lui Carrie Fisher, mama sa, Debbie Reynolds, aflată în șoc emoțional, a suferit și ea un atac cerebral care a dus la deces.

Un copil care, după divorțul părinților, s-a refugiat în poezie

Făcând un salt în timp în perioada primilor ani ai vieții, Carrie Fisher a fost un copil care, după divorțul părinților, în 1960, s-a refugiat în poezie. În 1973, a debutat ca solistă pe Broadway în muzicalul Irene realizat după cartea autorului James Montgomery. La mijlocul anilor 70, a urmat cursurile instituțiilor educaționale Central School of Speech and Drama din London și Sarah Lawrence College din Yonkers, din New York.

Detubul actoricesc al lui Carrie Fisher a avut loc în 1975, odată cu rolul din comedia Shampoo, cu Warren Beatty, Julie Christie, Lee Grant, Goldie Hawn și Jack Warden, un film cu trei nominalizări la Oscar și un premiu al Academiei câștigat de Lee Grant la categoria cea mai bună actriță într-un rol secundar. În pelicula lui Hal Ashby, Carrie Fisher a interpretat rolul unei adolescente din Beverly Hills care-și propune să îl seducă pe iubitul mamei sale.

„Mai degrabă sunt un monstru care crede în ceva”

Primul rol principal pe care l-a obținut actrița a venit în 1977 și a fost acela al legendarei Prințese Leia Organa.

„Mai degrabă sunt un monstru care crede în ceva, care sacrifică totul pentru o galaxie mai bună, decât să fiu cineva care stă pe margine și privește nepăsător”. (Replică a personajului Leia din Star Wars)

Pe lângă activitatea sa în franciza Războiul Stelelor, Fisher a apărut în numeroase alte filme, printre care The Blues Brothers, When Harry Met Sally…, The Burbs și Hannah and Her Sisters. Carrie Fisher a avut o carieră de succes și ca actriță de televiziune și a apărut în emisiuni precum 30 Rock, Family Guy și Catastrophe.

În 2016, Fisher și-a lansat cartea de memorii intitulată The Princess Diarist, care include fragmente din jurnalele sale din timpul filmărilor pentru trilogia originală Star Wars. În aceeași carte biografică, Fisher a mai scris și despre relația de trei luni de zile pe care ar fi avut-o cu Harrison Ford, în 1976, în timpul filmărilor la Star Wars: Episode IV – A New Hope (1977).

A avut o apariție în filmul Austin Powers: International Man of Mystery

A avut o apariție cameo în filmul Austin Powers: International Man of Mystery, în rolul unui terapeut și a jucat în Wishful Drinking, bazat pe spectacolul ei de teatru autobiografic cu un singur personaj, ce a avut premiera în 2006 pe HBO. În 2019, a avut o apariție cameo în Star Wars: The Rise of Skywalker, peliculă în care s-au folosit imagini inedited cu ea din filmele anterioare.  Fisher a avut o apariție memorabilă și în serialul Friends, în episodul intitulat The One with Princess Consuela.

A jucat în cinci filme care au fost selectate de către Biblioteca Congresului pentru a fi incluse în Registrul Național de Film ca fiind semnificative din punct de vedere cultural, istoric sau estetic: Războiul Stelelor: Episodul IV – O nouă speranță (1977), Războiul Stelelor: Episodul V – Imperiul contraatacă (1980), The Blues Brothers (1980), Războiul Stelelor: Episodul VI – Întoarcerea lui Jedi (1983) și Când Harry a întâlnit-o pe Sally… (1989).

A fost diagnosticată cu tulburare bipolară

Fisher, care fusese diagnosticată cu tulburare bipolară, a fost o susținătoare declarată a conștientizării sănătății mintale și a lucrat pentru a reduce stigmatul care înconjoară bolile mintale. Fisher a fost, de asemenea, o susținătoare proeminentă a feminismului și a vorbit deschis despre provocările cu care se confruntă femeile din industria de divertisment.

Carrie Fisher a fost căsătorită pentru scurt timp cu muzicianul Paul Simon între 1983 și 1984, cei doi având o fiică, Billie Lourd, actriță la rândul ei, născută la 17 iulie 1992. După divorț, Fisher și Simon au continuat relația timp de 8 ani.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Carrie-Fisher

https://www.imdb.com/name/nm0000402/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

Vă mai recomandăm să citiți și:

Shirley MacLaine: filme, reîncarnare și un Oscar pentru „Terms of Endearment”. „Frica transformă în necunoscuți oameni care ar putea fi prieteni”

Isaac Asimov, autorul de SF care a influențat „Războiul Stelelor”. „Din păcate, oamenii cred prea puţin în coincidenţe”

7 tehnologii din „Războiul stelelor” pe care cercetătorii le construiesc chiar acum

Astronomii au observat războiul mortal dintre galaxiile care fuzionează

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase