Home » Știință » Întorsătură neașteptată de situație: Internetul ar fi benefic pentru prevenirea demenței

Întorsătură neașteptată de situație: Internetul ar fi benefic pentru prevenirea demenței

Publicat: 12.09.2023

Oamenii de știință au investigat dacă utilizarea Internetului este legată de probabilitatea dezvoltării demenței și au descoperit, în mod interesant, că utilizarea Internetului ar putea fi benefică din punct de vedere cognitiv pentru persoanele în vârstă.

Autorii lucrării, de la Școala de Sănătate Publică Globală a NYU (SUA), au fost inspirați de lipsa cercetărilor privind „impactul cognitiv pe termen lung al utilizării Internetului în rândul adulților în vârstă”, în special având în vedere că cea mai mare parte a ceea ce există se concentrează pe impactul negativ al utilizării Internetului, mai degrabă decât pe potențialul pozitiv.

Lucrarea a fost publicată în Journal of the American Geriatrics Society.

Cercetătorii au urmărit rezultatele asistenței medicale oferite adulților fără demență cu vârste cuprinse între 50 și 65 de ani timp de până la 17 ani, folosind Studiul de Sănătate și Pensionare al Universității din Michigan (SUA), un sondaj longitudinal care conține informații despre 20.000 de adulți americani în vârstă.

La fiecare doi ani, între 2002 și 2018, coordonatorii studiului de la Michigan i-au întrebat pe participanți dacă folosesc „regulat” Internetul și, dacă da, cât de mult îl folosesc. Răspunsurile au variat, dar 65% au spus că îl utilizează în mod regulat și 21% și-au schimbat obiceiurile semnificativ în perioada de participare. Din păcate, unii participanți fie au murit, fie au dezvoltat demență în timpul perioadei, scrie Futurism.

Utilizarea Internetului, benefică pentru persoanele în vârstă

Printre acei participanți care erau utilizatori activi, autorii noului studiu au descoperit că există un risc de 1,54% de a dezvolta demență, iar cei care nu erau utilizatori activi păreau să aibă un risc de 10,45%. Măsurând timpul necesar pentru ca participanții la sondaj să dezvolte demență, studiul AGS a constatat că utilizatorii activi de Internet aveau de două ori mai puține șanse să dezvolte tulburarea cognitivă decât omologii lor care nu folosesc Internetul.

O avertizare importantă, totuși, a fost că părea să existe și o corelație între folosirea excesivă a Internetului și dezvoltarea demenței, riscul părând să crească la cei care îl folosesc mai mult de două ore pe zi.

„În rândul adulților în vârstă, utilizatorii activi de Internet pot prezenta un risc mai mic de demență în comparație cu ceilalți, iar perioade mai lungi de utilizare a Internetului la vârsta adultă târzie pot ajuta la reducerea riscurilor de incidență ulterioară a demenței”, Gawon Cho, de la NYU.

„Cu toate acestea, utilizarea zilnică excesivă a Internetului poate influența negativ riscul de demență la adulții în vârstă”, a continuat Cho.

Corelație sau cauzalitate?

Deși studiul arată că utilizarea Internetului ar putea fi benefică în prevenirea demenței, există întotdeauna șansa ca relația dintre corelație și cauzalitate să fie mai complexă decât pare.

„Este posibil ca utilizarea activă a Internetului să fie asociată cu o stimulare cognitivă crescută și, la rândul său, cu un risc redus de demență”, a spus Claire Sexton, de la Asociația Alzheimer, care nu a fost implicată în cercetare, „sau este posibil ca persoanele cu un risc mai mic de demență să aibă șanse mai mari de a se angaja în utilizarea regulată a Internetului”.

Pentru a clarifica această problemă de cauzalitate și pentru a înțelege mai bine această legătură, Sexton a spus că trebuie să existe cercetări suplimentare. Dar, între timp, această nouă dovadă arată că probabil puțin timp de utilizare a ecranului nu este cel mai rău lucru din lume pe măsură ce îmbătrânești.

Vă recomandăm să citiți și:

Descoperire unică în carieră! Un neurochirurg a scos un vierme viu din creierul unei femei

Postul intermitent ar putea încetini boala Alzheimer, spun oamenii de știință

Ce temperatură ar trebui să ai în cameră pentru un somn mai odihnitor?

Râsul chiar este cel mai bun medicament pentru inimă, arată un studiu

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase