Antoinette Perry este sinonim cu prestigiul teatrului american, iar premiile Tony, care poartă numele ei, sunt cel mai înalt omagiu acordat excelenței în lumea teatrului de pe Broadway. Însă, în spatele acestor strălucitoare trofee se ascunde povestea unei femei remarcabile, a cărei viață și carieră au fost dedicate în totalitate scenei.
Născută în Denver, Colorado, la 27 iunie 1888, Mary Antoinette „Tony” Perry a fost atrasă de lumea teatrului încă din copilărie. A urmat cursuri de actorie și a debutat pe scenă la vârsta de 11 ani, cinci ani mai târziu fiind distribuită în primul ei rol creditat pe scenă, în 1904, odată cu apariția în piesa Olympe, pentru ca în 1905 să devină cea mai tânără actriță vedetă din țară atunci când și-a făcut debutul la Chicago în Mrs. Temple’s Telegram, la 17 ani. Talentul natural și pasiunea pentru actorie au propulsat-o rapid către cele mai importante scene din New York, ajungând să fie distribuită în piese de teatru ale Teatrului Elitch, alături de actorii importanți ai vremii, David Warfield, Marie Bates, William Elliot.
Antoinette Perry nu a fost doar o actriță formidabilă a timpului ei, ci și o producătoare, regizoare și un administrator de teatru foarte bun și eficient. A fost co-fondatoare și secretară a American Theatre Wing, o organizație care a jucat un rol esențial în sprijinirea artiștilor și în dezvoltarea teatrului american.
„Teatrul nu este doar o formă de divertisment, ci o oglindă a societății noastre,” spunea adesea Antoinette Perry. „Are puterea de a educa, de a inspira și de a uni oamenii.”
A fost o femeie înaintea timpului său. Într-o perioadă în care femeile aveau un rol limitat în industria divertismentului, Antoinette Perry a reușit să se impună și să își construiască o carieră de succes. A fost independentă, puternică și vizionară.
„Am crezut întotdeauna că femeile pot face orice își propun” declara ea. „Singura limită este imaginația noastră.”
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Antoinette Perry a fost în prima linie a eforturilor de război. A co-fondat Theatre Wing of Allied Relief, o organizație care a oferit sprijin moral și financiar soldaților și familiilor acestora. După război, organizația s-a transformat în American Theatre Wing, cum deja am amintit ceva mai sus, și a instituit premiile Tony, în onoarea lui Antoinette Perry.
„Premiile Tony sunt o celebrare a tuturor celor care contribuie la magia teatrului,” spunea ea. „Este o modalitate de a recunoaște talentul, munca grea și dedicarea.”
În 1909, după ce s-a căsătorit cu Frank Frueauff, președintele Denver Gas and Electric Company, cei doi având două fiice, Perry a luat o pauză de la cariera ei pentru a se dedica familiei. În 1922, moartea lui Frueauff a lăsat-o pe Tony milionară la vârsta de 35 de ani, dar cu toate acestea, a resimțit chemarea teatrului și, inevitabil, s-a întors la prima ei mare dragoste. A avut o revenire triumfală pe scenă în rolul Zonei Gale în Mr. Pitt la 39th Street Theatre, la 22 ianuarie 1924. Rolurile ulterioare au inclus 134 de reprezentații în comedia lui George S. Kaurman-Edna Ferber ‘Minick’.
Perry a fost o pionieră a teatrului. În 1937, a regizat simultan trei producții majore pe Broadway – Now You’re Done It, Chalked Out și Red Harvest, iar în 14 ani a regizat nu mai puțin de 17 piese pe Broadway, o performanță rar de egalat în teatru.
În 1947, American Theater Wing a instituit Premiile Antoinette Perry în memoria ei, care sunt acordate anual pentru realizări deosebite în teatru. Premiile sunt cunoscute sub numele de premiile Tony, iar Premiul Tony în sine constă dintr-un medalion reprezentând măștile comediei și tragediei pe o parte și profilul Antoinettei Perry pe cealaltă parte.
În 2004, Mary Antoinette Perry-Frueauff a fost inclusă în Colorado Women’s Hall of Fame pentru toate realizările și inițiativele ei îndrăznețe. Nu doar că a ajutat femeile să intre în lumea regiei, dar a încurajat aspiranții la actorie și s-a ocupat de 7.000 de audiții pentru tineri, dintr-o convingere absolut lăudabilă, și anume, încrederea că merită investit în tinerele talente. Pe lângă toate astea, dintr-un spirit umanist, a folosit teatrul pentru a ridica moralul oamenilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a făcut tot posibilul pentru a susține cauza.
Antoinette Perry, una dintre figurile marcante din lumea teatrului american, a decedat la 28 iunie 1946, la vârsta de 58 de ani, moartea ei prematură fiind o pierdere uriașă pentru lumea teatrului.
Antoinette Perry a fost o Ella Fitzgerald a teatrului. Ambele au fost pionieri în domeniile lor, deschizând calea pentru generațiile următoare. Ella Fitzgerald a revoluționat jazz-ul, la fel cum Antoinette Perry a revoluționat teatrul. Ambele au demonstrat o versatilitate remarcabilă, excelând în diverse stiluri și genuri. Ella Fitzgerald a interpretat cu succes de la jazz la blues, iar Antoinette Perry a trecut cu ușurință de la comedie la dramă. Și ambele au obținut o recunoaștere internațională și au devenit simboluri ale culturii americane. De asemenea, Antoinette Perry a fost un fel de Alfred Hitchcock al teatrului. Atât Hitchcock, cât și Perry au fost maeștri ai regiei, știind să manipuleze emoțiile publicului și să creeze povești memorabile și amândoi au avut o influență de durată asupra artei lor, stilul fiindu-le încă studiat și imitat.
Premiile Tony au fost acordate de-a lungul a 70 de ediții, prima ediție având loc la 6 aprilie 1947, în Grand Ballroom a hotelului Waldorf-Astoria din New York. Primul premiu pentru Cea mai bună interpretare a unei actrițe principale într-o piesă de teatru a fost la egalitate între Ingrid Bergman pentru Joan of Lorraine și Helen Hayes pentru „Happy Birthday”, iar primul premiu pentru Cea mai bună interpretare a unui actor principal într-o piesă de teatru a fost, de asemenea, la egalitate, între Jose Ferrer pentru Cyrano de Bergerac și Fredric March pentru Years Ago. Producătorul și regizorul Harold „Hal” Prince a câștigat cele mai multe premii Tony în total (21), iar actrița Audra McDonald a câștigat cele mai multe premii Tony ca interpretă (șase).
Surse:
https://edition.cnn.com/2013/06/06/us/tony-awards-fast-facts/index.html
https://www.britannica.com/biography/Antoinette-Perry
https://www.tonyawards.com/history/antoinette-perry/
Pamela Colman Smith, femeia din spatele celui mai faimos set de cărți de Tarot
Candy Lightner, femeia din spatele luptei împotriva condusului sub influența alcoolului