Home » D:News » Pestii sunt la fel de inteligenti ca mamiferele

Pestii sunt la fel de inteligenti ca mamiferele

Pestii sunt la fel de inteligenti ca mamiferele
Publicat: 01.09.2008
Intre inteligenta pestilor si cea a soarecilor, spre exemplu, nu exista nicio diferenta, sustin oamenii de stiinta britanici de la Universitatea St. Andrews.

In timp ce vulpile si bufnitele si-au castigat o reputatie puternica de animale extrem de inteligente, pestisorii de acvariu au devenit populari pentru ignoranta lor si pentru faptul ca inoata nestingheriti in timp ce memoria lor nu dureaza mai mult de trei secunde. Aceste idei sunt insa contrazise de catre cercetatorii britanici, cei care, in urma testelor, au dezvaluit o cu totul alta stare a lucrurilor.

„Multa lume are in minte imaginea stereotipa a pestisorului auriu cu o memorie de trei secunde. Nimic mai fals. Pestii de acvariu pot fi la fel de inteligenti ca soarecii”, sustine Mike Webster, profesor de biologie in cadrul universitatii britanice. Acesta a demonstra ca, in cazul atacului unui pradator, un peste poate folosi tehnici eficiente pentru a se eschiva. Mai mult, pestisorii de acvariu invata acete strategii si le aplica ori de cate ori se simt in pericol. Chiar si izolati de restul grupului, pestii vor continua sa foloseasca strategiile invata in grup si chiar sa descopere unele noi, pe care le vor folosi pentru tot restul vietii.

„In mod traditional, pestii au fost asociati cu un nivel inferior de inteligenta. Trebuie insa sa ne gandim ca ei reprezinta cele mai vechi vietuitoare de pe Terra si ca evolutia lor nu s-a oprit niciodata”. Concluzioneaza acelasi Webster.

Sursa: The Telegraph

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase