Home » D:News » Algele ar putea salva planeta…din nou

Algele ar putea salva planeta…din nou

Algele ar putea salva planeta…din nou
Publicat: 11.02.2009
Cu milioane de ani in urma, particulele microscopice ale algelor au curatat atmosfera terestra de numeroasele substante nocive. Astazi, oamenii de stiinta spera sa poate stimula chiar ei acest fenomen, in incercarea de a indeparta gazele cu efect de sera si de a forma noi alternative de energie “verde”.

In trecutul indepartat, algele au contribuit la transformarea atmosferei pe atunci neospitaliere a Pamantului, intr-una capabila sa intretina viata moderna prin fotosinteza, reactia cu ajutorul careia plantele preschimba ultravioletele solare si dioxidul de carbon in zaharuri si oxigen. Unele dintre alge s-au scufundat pe fundul marilor si lacurilor si s-au transformat treptat in combustibili. “Tot ce incercam sa facem este sa dam timpul inapoi”, sustine Steve Skill, biochemist al Laboratorului Plymouth Marine. Dificultatile abordarii acestei alternative rezida in identificarea resurselor economice necesare pentru transformarea algelor, una dintre cele mai vechi forme de viata terestre, in ulei vegetal, care poate fi apoi utilizat in producerea de biodiesel, kerosen si produse din plastic.

Skill prezice ca algele vor fi cultivate industrial in cantitati viabile pentru productia comerciala de combustibil in aproximativ zece ani. Asemenea combustibili sunt considerati neutri din punct de vedere al carbonului, pentru ca algele absord gazele cu efect de sera atunci cand cresc. Spre deosebire de alte vegetale folosite in dezvoltarea combustibililor alternativi, algele se pot dezvolta de 20 pana la de 30 de ori mai repede decat aceste recolte. Cercetarile laboratorului Plymouth includ indentificarea speciilor de alge capabile de producerea celor mai mari cantitati de ulei si de cea mai eficienta absoarbtie a CO2-ului din mediu. Mai multe companii lucreaza deja pe baza de alge si biocombustibili, intre care se numara gupurile americane Sapphire Energy, OriginOil, Biocentric Energy si PetroAlgae.

Sursa: Reuters

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase