Prima pagină Maratoanele Descopera Descoperă Misterele Universului

Top 10 mari enigme ale Cosmosului

10.01.2010 | ● Vizualizări: 17397
Top 10 mari enigme ale Cosmosului     Stephen Hawking, Morgan Freeman, mistere, misterele universului, univers, big bang, creationism, extraterestri, incredibil, Discovery Channel, Discovery Science + zoom
Galerie foto (11)

Candva, pe cand oamenii credeau ca Pamantul e plat, aceiasi oameni credeau ca bolta cereasca e cu adevarat o “bolta” – o cupola solida, tintuita cu stele, dincolo de care se gaseste… ma rog, ce-si imaginau ei ca se gaseste a variat in cursul timpului, de la o cultura la alta, si asa s-au nascut religiile, filosofia…Astazi, datorita unor mai nou-aparute stiinte precum astronomia, astrofizica si altele, stim ca “bolta” nu exista: ceea ce se intinde deasupra si dedesubtul Pamantului (despre care, intre timp, am aflat ca e rotund, sau aproape) e Universul – ceva imens, coplesitor, o alternanta de enorme portiuni de vid cu mult mai mici portiuni de materie, solida, gazoasa, lichida ori plasmatica, organizata sub forma unui numar colosal de corpuri ceresti, totul intinzandu-se pana… Pana unde? Nu stim.

Nu stim cu exactitate daca Universul e finit sauinfinit, iar ideea unui Univers care nu se terminaniciunde ne ravaseste si ne ameteste, pe noi, care, in lumeanoastra mica, suntem obisnuiti ca orice lucru sa aiba margini sisfarsit. Si acesta e, poate, cea mai tulburatoare intrebare pe carene-o punem despre lume.

Dar nu e singura. De cand omul a capatat constiinta, s-a totintrebat, probabil, ce sunt acele puncte luminoase presarate pecerul noptii si ce se afla dincolo de ele. Iar raspunsurile au adusdupa ele si mai multe intrebari. Dupa milioane de ani deprivit cerul, milenii de religie si secole de cercetaristiintifice, Universul are inca atat de multe taine, incatstradania omeneasca de a le deslusi pare asemeni celei de a numarafirele de nisip dintr-un desert sau picaturile de apa dinmare.

Dar, dintre multele mistere pe care ni le pune in fata Lumea, iata10 care, de multa vreme, ne bantuie cel mai tare intelectul si nerascolesc imaginatia: mistere despre timp, despre spatiu, desprematerie, despre fenomene naturale si despre formele de viata(inclusiv omul) care populeaza acest straniu si neintelesUnivers.


10. Inteligentaextraterestra

Intrebarea e una simpla: exista si alte fiinte inteligente inunivers, altele decat oamenii si altunde decat pePamant? Raspunsul, in schimb, nu-i deloc usor de dat.Precum poanta unui banc (nepotrivit pentru a fi scris integralaici): unii zic ca da, altii zic ca nu.Mai toata lumea tinde sa creada ca exista forme de viata pe altecorpuri ceresti din Univers, si cum e in firea noastra sa dorimce-i mai bun si, in antropocentrismul nostru, consideram ca omul ecel mai bun produs din gama formelor de viata de pe Terra,pare firesc sa vrem sa gasim, in primul rand, niste fiinteasemenea noua, macar ca nivel al inteligentei.

Dar sa vedem ce zic niste reprezentanti ai comunitatii stiintifice,savanti seriosi care chiar au reflectat profund asupraproblemei.

  • Carl Sagan: din moment ce exista deja o formade viata inteligenta (omul), atunci, indiferent cat de rar araparea asa ceva in lume, ar trebui totusi sa mai gasim cevaasemanator, avand in vedere cat de urias e Universul.
  • Francis Drake: se pot calcula sansele de a gasiviata inteligenta pe alta planete, cu ajutorul unei ecuatii(complicate rau); Drake a estimat ca - iarasi, data fiindvastitatea Universului - chiar daca numai o planeta dintr-unmiliard ar gazdui o forma de viata dotata cu inteligenta, tot arputea exista inca 6 miliarde de planete cu asemenea specii.  • Enrico Fermi: daca e asa de probabil sa existefiinte inteligente pe alte planete, cum se face, totusi, ca n-amdetectat pana acum nici un semn care sa indice existenta lor? (Oravea motivele lor sa se fereasca de noi…)

  • StephenHawking: ideea existentei extraterestrilor esteperfect rationala, insa intalnirea cu ei s-ar putea dovedidevastatoare pentru specia umana, asa ca poate n-ar trebui sa nestraduim atata sa intram in contact cu ei.

Intre timp, vastulprogram SETI (Search for Extra-TerrestrialIntelligence) si ufologii amatori cerceteaza dezor cerurile, in speranta de a recepta, candva, mult-asteptatulsalut de bun-gasit din partea extraterestrilor.


9.Antimateria

Teoretic, antimateria exista. Practic, nimeni nu se poate lauda caa gasit-o in spatiu.

Ceva mai detaliat (dar nu mult): in teorie, unul si acelasieveniment creeaza, concomitent, atat materie, cat siantimaterie. E un fel de teorie yin-yang aplicata lafizica particulelor: de pilda, unui barion - o particula compusadin trei particule elementare numite quarci - ii corespunde unantibarion, format din trei anti-quarci. (Cele mai cunoscute tipuride barioni sunt protonii si neutronii, din care sunt alcatuitenucleele atomilor. Parca-parca va mai amintiti ceva, de la fizicadin liceu, nu-i asa?)Se presupune, logic, ca BigBang, evenimentul cosmic care a dat nastereUniversului, ar fi creat in numar egalparticule si antiparticule.

Ca Universul e plin de materie si materia e alcatuita dinparticule, asta vedem. Dar unde e cantitatea aceea egala deantimaterie, care ar trebui sa coexiste cu materia? Mistertotal: Universul e plin de barioni, dar antibarionii nu sunt nicipe departe cati ar trebui sa fie. Si nu avem o teorie care saexplice asta in mod satisfacator.


8. Constiinta


Mintea omeneasca… ce miracol! Dincolo de metafora, s-ar putea ca"miracol" sa fie totusi un termen potrivit pentru a caracterizamintea umana, caci inainte de toate, e cevainexplicabil. Sau, poate, doar neexplicat inca, pedeplin.

Problema preocupa omenirea de multa vreme si, in ciuda progreselorfacute in neurologie, tot nu stim cum e posibil ca dintr-omasa de celule care secreta niste substante chimice si transmitimpulsuri electrice sa ia nastere ganduri.Sa fie vorba doar despre niste raspunsuri conditionate, cum sustinunele teorii ale savantilor behavioristi?

Sa fie un efect secundar al modului in care functioneaza creierul?Pai atunci, se intreaba unii, oare intr-o buna zi nu vor vrea sicalculatoarele sau robotii - ajunsi la un anumit gradde inteligenta artificiala - sa fie consideratepersoane si sa li se recunoasca niste drepturi?

Dar, de fapt, chiar exista o constiinta umana sau, in simularea incare traim, suntem facuti sa credem ca exista? (Ati constatat caaici vorbesc adeptii acelei teorii a conspiratiei conform careiaviata noastra, viata omenirii, nu-i decat ouriasa simulare, un proiect de realitatevirtuala, iar noi nu suntem constienti casuntem doar personajele unui joc pe computer, la scaraplanetara.)

Oare constiinta e independenta de "gazda", supravietuieste eamortii corpului fizic in al carui creier s-a adapostit pentru ovreme? (In "Primul val", un serial americano-canadian de fictiune,constiintele unor fiinte extraterestre inteligente - si invadatoare- , numite Gua, erau tinute in niste mici sfere argintii,ce calatoreau spre Terra prin gaurile de vierme - un fel descurtaturi ale spatiului -, pentru a fi implantate in trupurispecial proiectate, cu aspect uman, dar cu puteri speciale,conferite de AND-ul extraterestru adaugat la fabricare. Ceimaginatie au unii!)

Minteaumana, e, deci, un mister maret si ametitor.Mai e mult pana sa ne dam seama ce este, cum ia nastere, cum sidaca moare. Asta daca nu inchide cineva simularea si atunci n-o sane mai batem capul.


7. Materia neagra/Energianeagra

Studiem Universul din ce in ce mai profund, cu instrumente tot maiperformante, deslusim tot mai bine infatisarile materiei existentein el, dar, dupa cat se pare, ceea ce vedem (sau ne dam seama caexista, fiindca isi semnaleaza prezenta intr-un fel) reprezintadoar vreo 4% din ceea ce se afla acolo. Restul e… materieneagra.Nu se vede, nu se simte… dar e acolo, spun savantii. Mai mult,acestei materii negre ii este asociat si un tip special de energiepe care, de asemenea, nu-l putem percepe/inregistra direct.Energieneagra, i s-a spus; un nume potrivit,caci negrul simbolizeaza necunoscutul. Noi, oamenii,fiinte vizuale prin excelenta (vazul e, pentru om, simtulprevalent, 80% din informatia despre lumea din o jur o primim pecale vizuala) nu putem vedea in intuneric, deci ceea ce e negru,intunecat, ramane pentru noi misterios si ascuns.


6.Timpul

Incercati sa dati o definitie atimpului fara sa folositi nici un termen care sa se refere latimp! Puteti? Nu-i cazul sa va simtiti jenati,practic, nimeni nu poate. O definitie a timpului e una dintremarile pietre de incercare pentru savantii si filosofii de acum sidintotdeauna.Timpul, e, oare, o dimensiune (precum dimensiunile spatiului) ? E oinsusire a materiei? E o iluzie? E adevarat ca timpul nu existadaca nu-l masoara cineva? Si alte intrebari dintr-astea,spargatoare de capete. Mister total.


5. InceputulUniversului

Aici avem, e drept, oteorie larg cunoscuta - chiar destul de larg acceptata - cea a BigBang-ului, o brusca si masiva imprastiereexploziva a intregii materii si energii existente azi in Univers,pornind dintr-un singur punct (in care era condensat totul),imprastiere care continua si azi si e numita expansiuneaUniversului. Big Bang a generat spatiul, materia si timpul. Astas-a intamplat, dupa spusele multor specialisti, acum 13,7 miliardede ani.Si aici incep nelamuririle: cum e posibil sa apara "ceva"si mai ales ceva asa de mare ca Universul - din "nimic"?Daca Universul cuprinde totul, adica si timpul, cum putem vorbidespre "inainte" de Big Bang si "dupa"? Ce a declansat BigBang-ul?

Cred ca fiecare savant pozitivist are momente cand ii invidiaza peadeptii creationismului: aceia nu-si mai bat capul, spun si cred caDumnezeu a facut totul si cu asta basta. Macar de-ar fi asa desimplu…


4. SfarsitulUniversului

Orice lucru care are un inceput trebuie sa aiba si unsfarsit, nu? Asa gandim, noi oamenii,conditionati de durata limitata a vietii noastre si obisnuiti saimpartim timpul (dar ce este Timpul?) in perioade care incep si setermina: atatia ani de gradinita, atatia de scoala, atatia pana lapensie…

Evident, oamenii au ajuns sa-si puna intrebarea cand vadisparea Universul si cum se va petrece sfarsitul sau.Intrebarea, insa, nu primeste, in prezent, decat un raspuns cutotul nesatisfacator: nu se stie cand va inceta sa existeUniversul. Despre anumite galaxii, sisteme solare sau stele se potface predictii, dar despre Univers, in totalitatea sa… Modelele depredictie s-au bazat, intotdeauna, pe tendintele trecute siprezente; or, de vreme ce nu stim limpede nici ce intampla inprezent prin tot Universul, cum am putea prevedea ceea se vaintampla?Oricum, ca sa nu ramanem chiar asa, fara nimic, iata cateva teoriiprivind modul in care se va sfarsi Universul.

  • Expansiunea va continua la nesfarsit, panacand, din multimea de planete, comete, stele si alte corpuriceresti nu va mai ramane decat un nor de materie difuza, un masauniforma de pulbere de stele…

  • Gravitatia va pune stapanire, in cele din urma, peintreg Universul, va coplesi totul, facand ca totul sa-siincetineasca rotirea, pana cand Universul va recadea in sine,reducandu-se la un singur punct… de unde, candva, dupa cine stiecat timp (ce-i aia Timp?) ar putea aparea, printr-un nou Big Bang,un nou Univers.

  • Particulele barionice - care, sa reamintim, sunt particulecompuse, deci susceptibile sa se desfaca in elementele componente -s-a putea dezintegra, rand pe rand, iar Universul s-arstinge incetisor, asemeni unei lumini care paleste, pana cand n-armai ramane decat Marele Nimic…

Oribil. Bine ca mai e mult pana atunci.


3. Universurilemultiple

Autorii SF au visat intotdeauna la calatorii inuniversuriparalele, dar pana acum asemenea voiajuri n-aufost decat imaginare.

In lumina descoperirilor fizicii cuantice, unii dintre savantiintrevad, totusi, posibilitatatea existentei mai multoruniversuri, fiecare avand o istorie proprie, poatefunctionand dupa propriile legi ale fizicii, altele decat cele pecare le cunoastem noi. Toate aceste universuri ar exista simultan,interactiunile lor fiind insa limitate.Teoriile acestea sunt, deocamdata, prea vagi pentru a fi bineintelese, chiar si de catre oamenii din bransa, cat despreaplicarea lor in practica… deocamdata suntem tot la fazaimaginatiei. Dar, cum totul incepe cu o idee, cine stie daca,intr-o buna zi, nu vom putea calatori intr-un alt Univers, ca sagasim acolo ceva ce n-am gasit intr-al nostru?


2. FormaUniversului

Pai, de vreme ce nu-i vedem marginile, cine poate sti ce forma are?Ar putea fi oricum. Insa chestiunea e de mare insemnatate. Printrealtele, felul in care se va sfarsi Universul depinde si deforma lui, asa ca ar fi important de stiut cum arata. Dar,daca nu se poate, nu se poate. Deocamdata.Oricum, sa nu va imaginati ca oamenii de stiinta s-au resemnat, pursi simplu, sa ofteze si sa spuna ca n-avem cum sa aflam ce formaare Universul. Exista teorii asupra acestei chestiuni si au fostpropuse cateva modele.

  • Aproximatic plat: un model realizat pe bazaunor masuratori precise ale temperaturii radiatiei de fond, decatre WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe - sonda spatialalansata in 2001) aduce in prim plan ideea unui Univers cu ogeometrie plata (curbura spatiului, chiar daca exista, e asa demica incat poti zice ca e plat); NASA sustine ca, in conformitatecu rezultatele obtinute de WMAP, aceste model e corect cu o marjade eroare de doar 2%.

  • Aproximativ sferic: mai corect spus, acestmodel - propus in 2003 - descrie geometria globala a Universuluidrept un "spatiu dodecaedric Poincaré". Un dodecaedru este unpoliedru cu 12 fete pentagonale plate, iar un spatiu dodecaedricPoincaré - sau sfera Poincaré - ar fi un spatiu de formadodecaedrica, ale carui fete, in loc sa fie plate, ar fi usorcurbate in sus (convexe). Mai simplu spus (desi e cam prea simplu),seamana cu mingea de fotbal, facuta din petice poligonale usorcurbate (sub presiunea aerului din interior) care, unite, formeazaun corp sferic.

  • Palnie: pe baza studiului radiatiei cosmice defond, numita si fond cosmic de microunde (o radiatie remanenta,foarte veche, datand din stadiile timpurii ale dezvoltariiUniversului; e un fel de amintire, de urma, de ecou al BigBang-ului, ceea ce a mai ramas din radiatia produsa de aceleveniment de proportii cosmice) a fost elaborat asa-numitul modelPicard, al unui Univers de forma palniei unei trompete (publicat in2004).1. Teoria Totului


O mare teorie care sa explice TOTUL, sa descrieabsolut toate fenomenele fizice cunoscute (si inca necunoscute), saincluda orice fel de interactiune fundamentala care are loc innatura, la orice nivel, sa imbine armonios, fara nici ofisura, fizica clasica, cea relativista (aplicabila la scara foartemare; in speta, la scara astronomica) si fizica cuantica(ce desrie interactiunile la scara foarte mica, la nivel departicule)… asa ceva e un fel de piatra filosofala a fizicii,echivalentul descoperirii Panaceului, medicamentul-miracol in staresa vindece ORICE boala, TOATE bolile, de la guturai pana lacancer.

Ei, cum n-avem (inca) Panaceul, asa n-avem nici o Teorie a Totului(TOE - Theory of Everything, in engleza) unanim acceptata,desavarsit confirmata experimental, care sa adune la un loc, inpace si buna intelegere, toate tipurile de interactiunifundamentale care au loc in natura.Interactiunile fundamentale, sau fortele interactive, sunt modurileprin care particulele elementare din Univers interactioneaza unelecu altele. O interactiune e numita fundamentala atunci cand nupoate fi descrisa cu ajutorul altor tipuri de interactiuni. (Da,stiu ca e greu. Daca fizica ar fi fost usoara, am fi fost cu totiifizicieni.)

Pana acum, cunoastem patru astfel de interactiunifundamantale: gravitatia, electromagnetismul, forta nucleara slabasi forta nucleara tare.

De-a lungul vremii, au fost elaborate teorii tot mai cuprinzatoare,ce au adunat doua, apoi trei dintre forte sub umbrele tot mai largi(precum teoriacorzilor), explicand, cu ajutorul unor ecuatiitot mai complexe, modul in care materia si energia din Univers secomporta la nivel macro si microcosmic.

Dar nimeni nu le-a putut cladi tuturor celor patru un acoperiscomun, unificand teoriile asociate lor intr-o singura, totala,perfecta, de neclintit Teorie a Totului.

*

CONCURS

DUPA PAREREA TA, CARE CREZI CA ESTE CEL MAI MARE MISTER ALLUMII IN CARE TRAIM?
Raspunde la intrebarea etapei de concurs, prin comentarii la acestarticol, pana luni 4 octombrie. Autoarea sauautorul celui mai interesant si bine argumentat raspuns, va fipremiat(a) de catre DESCOPERA.ro si Discovery Romania cu
unul dintre cele 5 telescoapeSkyWatcher pe care vi le oferim in cadrul acestuimaraton.
Aflaaici detalii despre concurs!

Marea calatorie a descifrarii misterelorUniversului a inceput! Citeste articolele dinmaraton si urmareste, inoctombrie, doua seriale de exceptie marcaDiscovery!

*

"Universul vazut de Stephen Hawking" vaavea premiera: sambata, 2 octombrie, la ora 21.00, pe DiscoveryChannel, urmand ca restul episoadelor sa fie difuzate pe DiscoveryScience, in fiecare duminica, incepand cu 10 octombrie, de la ora21.10. "Universul văzut de Stephen Hawking" ne solicităimaginaţia până la limita universului cunoscut. Cel mai celebru omde ştiinţă încă în viaţă explorează splendoarea şi măreţia stelelorşi planetelor, galaxiilor şi supernovelor care modelează şipopulează cosmosul. Primul episod, "Povestea tuturor lucrurilor",relatează cea mai controversată poveste din lume - istoriaUniversului, începând cu energia uluitoare generată de Big Bangpână la sfârşitul omenirii; in vreme ce celelalte episoadeexploreaza ipoteza existentei extraterestrilor si controversatateorie a calatoriei in timp.

*

"Morgan Freeman si spatiul cosmic" vaavea premiera luni, 4 octombrie, la ora 21.10, pe DiscoveyScience. Actor premiat cu Oscar şi pasionat deinvestigarea spaţiului cosmic, Morgan Freeman este producătorulexecutiv, prezentatorul şi naratorul acestui serial care exploreazăcele mai mari mistere ale Universului din perspectiva omuluiobisnuit. De la cele mai recente realizări ale NASA şi ale unormari companii private, până la cele mai noi teorii formulate deoameni de ştiinţă şi cercetători, această serie studiază găurilenegre, colonizarea planetelor, teoria şirurilor şi multealtele.

Autor: Mihaela Stanescu