Home » D:News » Ţi-ai pierdut capacitatea de a simţi mirosurile? Terapia genetică te-ar putea ajuta!

Ţi-ai pierdut capacitatea de a simţi mirosurile? Terapia genetică te-ar putea ajuta!

Ţi-ai pierdut capacitatea de a simţi mirosurile? Terapia genetică te-ar putea ajuta!
Publicat: 03.09.2012
Oamenii de ştiinţi de la Universitatea din Michigan susţin că au reuşit să trateze şoareci născuţi fără miros şi să le ofere acestora şansa de a simţi arome.

Şoarecii implicaţi în noul studiu sufereau de o boală genetică care le afecta firele de păr microscopice ce au rolul de a detecta substanţele chimice din aer. Acum, după această reuşită, cercetătorii speră că descoperirea va ajuta la dezvoltarea unor noi tratamente care ar putea să vindece cilii afectaţi şi să evite astfel orbirea, pierderea auzului sau declanşarea unor boli renale.

Cilii microscopici sunt prelungiri ale multor celule din corpul uman. În urma vătămării cililor rezultă o gamă largă de boli genetice numite celiopatii. De regulă, aceste tulburări pot fi debilitante şi chiar fatale, iar unul dintre principalele simptome este anosmia, pierderea capacităţii de a simţi mirosul.

Studiul celor de la Universitatea din Michigan s-a bazat pe cercetarea unui grup de şoareci care aveau o mutaţie la nivelul genei lft88. Din cauza acestei mutaţii, şoarecii nu reuşeau să producă destui cili, motiv pentru care sufereau de anosmie.

De-a lungul cercetării, specialiştii au creat un virus care a infectat celulele şoarecilor cu o variantă funcţională a genei lft88. În urma tratamentului, care le-a fost administrat şoarecilor prin nas timp de trei zile, oamenii de ştiinţă au reuşit să le redea rozătoarelor capacitatea de a simţi miirosul alimentelor.

„Studiul este o dovadă a faptului că putem determina genele din aceste celule să producă o anumită proteină şi, implicit, să realizeze cilii cu scopul de a reda anumite funcţii”, a declarat profesorul Philip Beales de la University College London.

Dr. James Battey, directorul US National Institute on Deafness and Other Communications Disorders, organizaţie care finanţat parţial cercetarea, a declarat că „aceste rezultate ar putea duce la dezvoltarea primelor opţiuni terapeutice pentru persoanele ce suferă de anosmie congenitală. De asemenea, reuşita deschide calea spre noi opţiuni de tratament pentru afecţiunile ce implică disfuncţionalităţi ale cililor în alte organe, multe dintre acestea având potenţialul de a fi letale dacă nu sunt tratate”.

Sursa: BBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase