Home » D:News » De ce „plouă cu peşte” într-un orăşel din Honduras? Cercetătorii au dezlegat misterul ciudatului eveniment

De ce „plouă cu peşte” într-un orăşel din Honduras? Cercetătorii au dezlegat misterul ciudatului eveniment

De ce „plouă cu peşte” într-un orăşel din Honduras? Cercetătorii au dezlegat misterul ciudatului eveniment
Publicat: 03.07.2013
Anual, în ultimul secol, locuitorii din micul oraş Yoro, din Honduras, au avut parte de un eveniment foarte ciudat: în luna mai sau iunie are loc „ploaia de peşte”.

„Lluvia de peces”, aşa cum îi spun localnicii fenomenului, are loc în fiecare an şi sute de peşti cad pe străzile oraşului în timpul furtunilor puternice. De secole s-a tot zvonit despre evenimente similare însă oamenii de ştiinţă nu reuşeau să explice cu exactitate ce se întâmplă în timpul unor astfel de furtuni. 

Una dintre ipoteze susţine că „ploaia de peşte” este determinată de tornadele care se deplasează pe apă şi care atrag în ele creaturile mici ce habituează suprafaţa apei, pentru ca apoi să le arunce în altă parte. 

Totuşi, astfel de tornade nu îşi cară „încărcătura” pe distanţe lungi şi deci asta nu explică de ce „ploaia de peşte” are loc în Yoro. Mai exact, peştii care ajung pe să „cadă din cer”  în acest mic oraş din Honduras nu sunt indigeni. 

Dacă teoria de mai sus ar fi corectă, atunci peştii ce ajung în oraş ar trebui să provină din a doua cea mai apropiată sursă de apă, adică din Atlantic, de la aproximativ 200 de kilometri depărtare. 

Legenda locală spune că „lluvia de peces” este un semn de binecuvântare venit din partea părintelui Jose Manuel Subirana, un misionar spaniol care a vizitat zona în anii 1860 şi care s-a rugat pentru cei săraci şi înfometaţi din regiune, cerându-i lui Dumnezeu să le asigure hrana. 

Totuşi, poate cea mai credibilă explicaţie a venit din partea unei echipe de oameni de ştiinţă de la National Geographic, care au fost martori la eveniment în anii 1970. 

După ce au observat că peştii în cauză sunt orbi, oamenii de ştiinţă au concluzionat că ei nu cad din cer. În schimb, se pare că ploile masive le-au forţat pe animale să iasă la suprafaţă. Deşi această teorie pare a fi cea mai credibilă, ea este şi cea mai puţin romantică, motiv pentru care este adesea ignorată. 

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase