Home » D:News » Conflictele din cuplu ar putea avea o cauză neaşteptată şi uşor de prevenit, arată un nou studiu

Conflictele din cuplu ar putea avea o cauză neaşteptată şi uşor de prevenit, arată un nou studiu

Conflictele din cuplu ar putea avea o cauză neaşteptată şi uşor de prevenit, arată un nou studiu
Publicat: 10.07.2013
Problemele din cuplu pot provoca insomnii oamenilor, însă un nou studiu realizat la UC Berkeley arată că efectul poate fi şi invers: membrii unui cuplu sunt mult mai predispuşi să se certe după o noapte în care au dormit puţin.

„Cuplurile au parte de conflicte mai frecvente şi mai severe după nopţile nedormite”, spune psihologul Amie Gordon, autorul studiului publicat în jurnalul Social Psychological and Personality Science.  „Cuplurile care se ceartă mai des sunt mai nefericite şi totodată mai puţin sănătoase”, subliniază Gordon.

Gordon a colectat alături de colega sa Serena Chen date despre obiceiurile de somn ale peste 100 de cupluri care aveau o vechime, în medie, de aproximativ doi ani.

Cercetătorii le-au cerut participanţilor la studiu detalii despre calitatea somnului şi conflictele din relaţie pe o perioadă de două săptămâni. În total, participanţii au relatat mai multe situaţii conflictuale cu partenerii lor în zilele ce urmau unei nopţi cu un somn de o calitate scăzută.

Pentru a elimina celelalte cauze, cercetătorii au verificat dacă participanţii sufereau de depresie, anxietate sau alţi factori de stres.

În alt experiment, cuplurile au fost filmate în timp ce vorbeau despre subiecte delicate, ce au potenţialul de a provoca certuri. Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele obosite şi partenerii lor raportau sentimente mai negative faţă de cealaltă persoană din cuplu, iar capacitatea lor de rezolvare a conflictelor şi de a identifica emoţiile partenerului erau totodată afectate.

Insomnia poate provoca schimbări bruşte de stare şi iritabilitate, astfel că nu e o surpriză că somnul de o calitate proastă are un impact negativ asupra relaţiilor. Cu toate acestea, noul studiu s-a concentrat exclusiv asupra modului concret în care lipsa somnului afectează capacitatea de rezolvare a conflictelor.

„Pentru prima dată putem vedea cum conflictele, gravitatea lor şi procesele de rezolvare a neînţelegerilor sunt afectate negativ de somnul de o calitate proastă”, a declarat Chen.

„Chiar şi în rândul persoanelor care beneficiau de regulă de un somn bun, o singură noapte de somn de calitate proastă era asociată mai multor conflicte cu partenerul în ziua următoare”, explică cercetătoarea.

Statisticile arată că mai multe femei decât bărbaţi merg la centre de somn cu probleme asociate insomniei. Dr. Alon Avidan, director asociat al centrului de somn de la UCLA, afirmă că acest lucru se datorează, cel mai probabil, evoluţiei. „Insomnia este legată de hiperstimulare – ceea ce înseamnă că anumite zone ale creierului nu reuşesc să se calmeze pe măsură ce noaptea se apropie. Din punct de vedere al evoluţiei, e mai logic ca femeile, cele care aveau grijă de copii, să fie hiperalerte”, spune Avidan.

Acesta nu este singurul studiu realizat recent asupra efectelor somnului insuficient. De curând, o altă cercetare a arătat că persoanele ce nu dorm suficient prezintă o predispoziţie mai mare pentru a-şi înşela partenerii de viaţă, somnul insuficient schimbând totodată modul în care bărbaţii percep femeile.

Surse: UC Berkeley, Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase