Home » D:News » Tripofobia: frica ce afectează 16% din populaţie a fost explicată de oamenii de ştiinţă

Tripofobia: frica ce afectează 16% din populaţie a fost explicată de oamenii de ştiinţă

Tripofobia: frica ce afectează 16% din populaţie a fost explicată de oamenii de ştiinţă
Publicat: 19.09.2013
Se pere că tripofobia se mută din dicţionarul urban direct în literatura ştiinţifică. Un studiu recent publicat în jurnalul Psychological Science explică de ce unii oameni suferă de teama de găuri.

Deşi tripofobia nu prea se găseşte în manuale, o singură căutare pe internet va demonstra că există mulţi indivizi (aproximativ 16% din populaţie) care suferă de această teamă. Există chiar şi un site, trypophobia.com, care explică problema astfel: „Ai devenit vreodată anxios când ai văzut o gaură pe drum sau când cineva aduce aproape de tine o brânză cu găuri? Dacă da, atunci suferi de tripofobia”.

Geoff Cole şi Arnold Wilkins, ambii cercetători la  Centre for Brain Science, din cadrul Universităţii Essex au decis să analizeze caracteristicile imaginilor care apar pe site-ul trypophobia.com. 

„Poţi lua orice imagine şi o poţi descompune în componentele sale de bază care sunt semnificative pentru sistemul vizual. Vorbim despre lucruri precum luminozitatea, contrastul sau lungimea de undă a luminii”, a explicat Cole. 

Când au realizat analiza, oamenii de ştiinţă au descoperit că imaginile care evocau reacţia fobică la găuri aveau caracteristici unice în ceea ce priveşte contrastul şi nivelurile detaliilor fine. 

Dar oare de ce acestea caracteristici îi înspăimântă pe oameni? Răspunsul a fost dat de Cole într-o zi în care a fost vizitat de un bărbat care a declarat că suferă de tripofobie. În timpul conversaţiei, bărbatul a mărturisit că are o reacţie fobică de fiecare dată când se uită la o caracatiţă cu inele albastre (Hapalochlaena).

Necunoscând multe informaţii referitoare la această caracatiţă, Cole a căutat pe internet o imagine cu aceasta, cât timp vizitatorul era încă la el. După câteva minute el a descoperit că animalul este veninos, iar această informaţie l-a inspirat să caute şi alte imagini cu animale veninoase pe care le-a arătat vizitatorului. „Acesta nu se putea uita la imagini”, a declarat Cole explicând că acestea trezeau acelaşi răspuns fobic precum imaginea cu găuri. 

Aşadar, Cole a decis să analizeze imaginile cu animalele veninoase şi a descoperit că acestea aveau aceleaşi caracteristici unice pe care le aveau şi imaginile tripofobice deja analizate. 

Ce înseamnă asta? Cole speculează că atunci când cineva care suferă de tripofobie precepe o imagine sau un obiect cu găuri în el, aceasta îi stimulează o porţiune primitivă din creier care asociază imaginea cu ceva periculos. Cole spune că ne putem gândi la acest fenomen ca la un fel de reflex inconştient care se produce mai repede decât şi-ar putea da seama partea conştientă din creier. 

Cu alte cuvinte, tripofobia ar putea fi o rămăşiţă a unei adaptări evoluţionare logice care îl avertizează pe individ: „dacă vezi un animal veninos, sperie-te şi pleacă repede”.

Sursa: NPR
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase