Home » D:News » Cercetătorii declară inutil un obicei foarte răspândit, prin care oamenii încearcă să-şi întărească oasele

Cercetătorii declară inutil un obicei foarte răspândit, prin care oamenii încearcă să-şi întărească oasele

Cercetătorii declară inutil un obicei foarte răspândit, prin care oamenii încearcă să-şi întărească oasele
Publicat: 14.10.2013
Adulţii sănătoşi nu trebuie să ia suplimente alimentare cu vitamina D, se arată într-un studiu publicat în revista The Lancet, în care se susţine că acestea nu au niciun efect în prevenirea scăderii densităţii osoase, un simptom al osteoporozei, informează bbc.co.uk.

Pe de altă parte, experţii afirmă că, în cazul unui deficit de vitamina D în organism, oamenii ar trebui să ia suplimente alimentare care conţin această substanţă.

Autorii noii cercetări, specialiştii de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, au analizat 23 de studii pe acest subiect, la care au participat peste 4.000 de adulţi sănătoşi, din mai multe ţări, printre care Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Australia, Olanda, Finlanda şi Norvegia.

Suplimentele alimentare au fost administrate participanţilor la studiu pe o perioadă de doi ani, fără să se descopere vreun efect direct al vitaminei D asupra densităţii osoase.

Densitatea osoasă măsoară cantitatea de substanţe minerale din oase, de care depinde tăria acestora, şi este adesea considerată un indicator al riscului de osteoporoză, asociat cu riscul de fracturi.

Cu toate că rezultatele nu au identificat vreun beneficiu al administrării suplimentelor cu vitamina D, acestea au evidenţiat o creştere redusă, dar statistic relevantă, a densităţii osoase la nivelul colului femural, lângă încheietura coapsei.

Potrivit profesorului Ian Reid, de la Universitatea din Auckland, care a condus studiul, adulţii sănătoşi nu trebuie să ia suplimente alimentare cu vitamina D.

Profesorul Laura Tripkovic, cercetătoare la Departamentul de Ştiinţe ale nutriţiei la Universitatea Surrey, a declarat că „vitamina D nu influenţează direct osteoporoza, dat fiind că există alţi factori de risc responsabili, precum genele, alimentaţia şi mediul”.

O alimentaţie bogată în calciu, mişcarea şi băile de soare ar trebui să asigure în mod natural rezervele de vitamina D, care se găseşte în alimente precum peşte gras, ouă şi cereale.

Excesul de vitamina D sub formă de suplimente este dăunător organismului deoarece contribuie la formarea depunerilor de calciu, care afectează rinichii.

Surse: Mediafax, The Lancet

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase