Home » D:News » De ce nu poţi să convingi pe cineva folosind argumente?

De ce nu poţi să convingi pe cineva folosind argumente?

De ce nu poţi să convingi pe cineva folosind argumente?
Publicat: 16.10.2013
Un nou studiu vine să aducă dovezi potrivit cărora, atunci când vii cu argumente care contrazic opiniile celorlalţi, se produce efectul backfire, adică oamenii au tendinţa de a crede şi mai mult în proprile puncte de vedere.

Ce este efectul backfire? Este o prejudecată cognitivă care face ca atunci când o persoană este pusă în faţa unor dovezi care îi contrazic opiniile alege să respingă dovezile şi să devină un susţinător şi mai ferm al propriilor idei.

În studiu, oamenii de ştiinţă au testat efectul rugându-i pe participanţi să citească o poveste inventată legată de un subiect politic actual. Una dintre poveşti se referea la prezenţa armelor de distrugere în masă din Irak. Participanţii au declarat cât erau de conservatori din punct de vedere politic şi au răspuns la o serie de întrebări preliminare (Unele dintre aceste întrebări erau un pic extreme. În studiu s-au realizat şi mini-teste pentru a examina dacă gândul la moralitate îi făcea pe oameni mai temători şi mai naţionalişti şi prin urmare participanţii au fost rugaţi să noteze care credeau că sunt sentimentele din ultimele clipe dinainte de moarte. Ulterior, s-a constatat că acest exerciţiu nu are niciun efect asupra modului în care răspund oamenii). 

După micul lor eseu referitor la moarte, participanţii au primi una din nouă copii ale unei noi poveşti. Ambele aveau un citate al preşedintelui (Bush, căci el era preşedinte în momentul în care a fost realizată cercetarea), care era scos din context şi care părea să indice că Irakul are arme de distrugere în masă. Una dintre variantele poveştii avea inclus şi un citat din Duelfer Report indicând că nu există nicio dovadă care să indice acest lucru. Cealaltă variantă a poveştii nu includea şi acest citat. 

După ce au citat o variantă a articolului, participanţii au fost întrebaţi dacă ei sunt sau nu de acord cu afirmaţia că Irakul deţinea arme de distrugere în masă înainte de invazia Statelor Unite. Rezultatele au indicat că persoanele care se declaraseră liberali, de centru-stânga sau de centru nu erau de acord cu afirmaţia. În plus, chiar dacă ei citeau varianta rectificată, părerea nu li se schimba. În schimb, persoanele care se declaraseră conservatoare erau de acord cu afirmaţia mai sus menţionată. De asemenea, ei erau şi mai mult de acord, chiar şi după ce citiseră varianta corectată a articolului. 

În studiu au mai fost realizat şi alte experimente similare, toate pe aceeaşi temă şi s-a constata că există aspecte care amplifică efectul Backfire. Cei care au luat parte la experimente aveau mai multe şanse de a experimenta efectul backfire atunci când simţeau că informaţia contradictorie venea dintr-o sursă ostilă opiniilor lor politice. Se pare că sunt mai multe condiţii de acest fel, existenţa unor argumente contradictorii îi face pe oameni să devină şi mai singuri pe sine, sau cel puţin să declare că sunt siguri. 

Sursa: io9

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase