Home » D:News » „Frumuseţea neagră”: meteoritul bizar care ajută la rezolvarea misterului din spatele naşterii lui Marte (FOTO)

„Frumuseţea neagră”: meteoritul bizar care ajută la rezolvarea misterului din spatele naşterii lui Marte (FOTO)

Publicat: 21.11.2013
O rocă găsită în deşertul Sahara este cel mai vechi meteorit marţian descoperit vreodată, cred oamenii de ştiinţă.

Cercetări anterioare au sugerat că ea ar avea aproximativ 2 miliarde de ani, însă noile teste indică faptul că roca datează de acum 4,4 miliarde de ani. 

Meteoritul lucios şi de culoare închisă, ce a fost botezat Black Beauty, trebuie să se fi format pe vremea când Planeta Roşie era încă „în scutece”. Roca „ne povesteşte despre una dintre cele mai importante epoci din istoria planetei Marte”, a declarat coordonatorul studiului, prof. Munir Humayan.

Black Beauty, meteoritul marţian ce datează de acum 4,4 miliarde de ani    (Foto: Luc Labenne)Black Beauty, meteoritul marţian ce datează de acum 4,4 miliarde de ani

Până acum au fost descoperiţi aproximativ 100 de meteoriţi marţieni, însă aproape toţi sunt mult mai tineri, datând de acum 150-600 de milioane de ani. Aceştia trebuie să fi ajuns pe Pământ după ce au fost dislocaţi în urma contactelor cu asteroizi sau comete. 

Acest meteorit marţian botezat Black Beauty, este mult mai vechi decât cele colectate până acum şi este format din cinci fragmente. Astfel, o analiză realizată cu ceva timp în urmă asupra unuia dintre fragmente, numit NWA 7034, a indicat că aceasta data de acum 2 miliarde de ani. Însă, noua cercetare a constatat că o altă bucată din meteorit, NWA 7533 datează de acum 4,4 miliarde de ani, lucru care sugerează că şi NWA 7034 trebuie să fie mai vechi decât s-a sugerat. Mai exact, oamenii de ştiinţă susţin că meteoritul s-ar fi format pe când Planeta Roşie avea doar 100 de milioane de ani. Această perioadă, apreciază specialiştii, a fost una destul de agitată pentru Marte, când pe întreg teritoriul aveau loc erupţii vulcanice.

„Suntem aproape siguri că provine din zonele muntoase, din craterele aflate în emisfera sudică a planetei”, a declarat prof Humayan.

„Scoarţa planetei trebuie să se fi diferenţiat foarte repede şi nu treptat, în timp. A existat un episod vulcanic major pe toată suprafaţa, iar după ce acesta a modelat scoarţa, activitatea vulcanică a încetat brusc. În urma evenimentului, din crustă trebuie să fi fost scoase la suprafaţă apă, dioxid de carbon, azot şi alte gaze pentru a produce o atmosferă primordială şi un ocean. Este vorba de o perioadă foarte interesantă. Dacă ar fi existat viaţă pe Marte, atunci ea ar fi apărut exact în această perioadă”, a mai explicat Humayan. 

De asemenea, el a mai declarat şi că pe viitor specialiştii plănuiesc să studieze dacă există urme lăsate de vreo formă de viaţă marţiană în meteorit. În acelaşi timp, însă, el a explicat că, din cauza faptului că meteoritul a stat în Sahara, este foarte probabil ca până acum alte forme de viaţă să-l fi ocupat şi să mascheze potenţialele dovezi. 

Sursa: BBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase