Prima pagină D:News

Oamenii de ştiinţă au realizat o descoperire uimitoare care arată că neanderthalienii nu erau chiar atât de diferiţi de noi

Redactia Descopera.ro | 12.22.2013 | ● Vizualizări: 257

O analiză a unui os hioid provenit de la un neanderthalian, sugerează că este foarte posibil ca specia să fi avut capacitatea de a vorbi.

Acest lucru era suspectat din 1989, atunci când a fost descoperit un astfel de os care arăta ca unul provenit de la un om modern. Acum, o simulare computerizată a arătat şi faptul că acest os era folosit într-un mod similar cu cel în care este utilizat cel al omului modern astăzi. 

Osul hioid este esenţial pentru vorbire, pentru că el susţine rădăcina limbii. În cazul primatelor non-umane, acest os nu este poziţionat potrivit care să permită vocalizarea umană. 

Recen, o echipă internaţională de oameni de ştiinţă a folosit tehnici de imagistică 3D cu raze X şi modelare mecanică pentru a analiza un os hioid fosilizat, provenit de la un neanderthalian.Acest model le-a permis specialiştilor să vadă cum se comporta hioidul în relaţie cu alte oase. 

"Susţinem că acesta este un pas foarte important. El arată faptul că osul hioid Kebara 2 nu numai că arată ca cel al omului modern, ci şi că a fost folosit într-un mod foarte similar", a declarat Stephen Wroe, de la University of New England, Australia. 

"Mulţi susţin că unul dintre cele mai fundamentale caracateristici care ne fac oameni este tocmai vorbirea. Dacă şi neanderthalienii puteau vorbi, atunci ei au fost cu adevărat oameni", a mai spus acesta. 

Pănă acum se credea că limbajul complex nu a evoluat până acum 100.000 de ani şi că oamenii moderni au fost singurii care s-au dovedit capabili de un limbaj complex. Însă, descoperirea din 1989, din peştera Kebara, din Israel, are capacitatea de a contrazice această presupunere. 

Mai mult, în ultimul timp au mai fost descoperite oase hioide de la indivizi de Homo heidelbergensis, rude ale neanderthalienilor şi ale oamenilor moderni, care au trăit acum 500.000 de ani, pe actualul teritoriu al Spaniei. Prof. Wroe, susine că deşi nu a realizat încă modele computerizate ale acestor oase, este foarte posibil ca ele să fie similare cu cele ale noastre. 

Totuşi, profesorul recunoaşte că descoperirea nu garantează că neanderthalienii vorbeau. 

"Autorii sunt, pe bună dreptate, precauţi în ceea ce priveşte concluziile din acest studiu, dar eu cred că studiul lor susţine clar afirmaţia că vorbirea şi limbajul sunt trăsături vechi ale neamului nostru care merg în urmă , cel puţin pănă la ultimul urmaş comun pe care l-am avut cu neanderthalienii", a explicat expertul Dan Dediu, de la Max Plank Institute for Psycholinguistics, Olanda. 

Sursa: BBC