Home » D:News » Oamenii de ştiinţă au aflat, în sfârşit, cum văd stelele de mare

Oamenii de ştiinţă au aflat, în sfârşit, cum văd stelele de mare

Oamenii de ştiinţă au aflat, în sfârşit, cum văd stelele de mare
Publicat: 11.01.2014
Deşi poate părea ciudat sau înfricoşător, stele de mare au ochi pe fiecare braţ. Oamenii de ştiinţă cunoşteau acest lucru de ceva timp, însă nu erau siguri dacă animalele şi foloseau aceste organe pentru a vedea.

Acum, ei ne-au confirmat că stele de mare văd cu toţi aceşti, ceea ce însemnă că ele pot observa lucruri din  toate părţile în acelaşi timp.

Cu toate că au mulţi ochi care le permit să vadă peste tot în jur, se pare că vederea creaturilor marine nu este tocmai bună. Mai exact, ele sunt daltoniste şi văd lumea numai în nuanţe deschide şi închise de gri. Celulele lor care detectează lumina funcţionează foarte lent, motiv pentru care ele nu observă obiectele care se mişcă foarte repede. De asemenea, rezoluţia spaţială este foarte slabă (de aproximativ 200 de pixeli), motiv pentru care ele nu pot vedea detaliile fine.  

În general, ele îşi folosesc acest simţ pentru a ajunge în recif care este o aglomerare de roci marine închis la culoare, uşor de observat în apele oceanului luminate de razele soarelui. În rest, se pare că stelele de mare nu îşi folosesc capacitatea de a vedea la 360 de grade pentru alt scop. 

La aceste concluzii au ajuns oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Copenhaga după ce au studiat ochii unei specii de stea de mare (Linck ia laevigata) care se găseşte în apele tropicale al Oceanului Indian şi în vestul şi estul Pacificului. 

Sursa: Grist
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase