Home » D:News » La cine te gândeşti? Noua „maşină de citit gândurile” îţi va afla secretele şi va arăta ceea ce visezi

La cine te gândeşti? Noua „maşină de citit gândurile” îţi va afla secretele şi va arăta ceea ce visezi

Publicat: 31.03.2014
Invenţia poate face ceva nemaiauzit: scanând creierele participanţilor, maşinăria poate reconstitui înfăţişarea persoanei la care se uitau aceştia şi va putea fi utilizată, cred inventatorii, şi pentru a reconstrui imaginea unui chip la care se gândesc oamenii, chiar fără a-l avea în faţa ochilor.

Oamenii de ştiinţă au folosit scanarea prin rezonanţă magnetică funcţională pentru a identifica feţele persoanelor la care se uitau participanţii.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Neuroimage.

Marvin Chun, profesor de psihologie, ştiinţe cognitive şi neurologie la Universitatea Yale, unul dintre autorii studiului, spune că tehnica „este o formă de citire a gândurilor.”

Studii anterioare arătaseră că era posibil, cu ajutorul scanării prin rezonanţă magnetică funcţională (fMRI), ca specialiştii să afle dacă subiectul se gândea la o plajă, la o clădire, la un om sau la un animal, de pildă. Acum, metoda a atins un nou nivel: cercetătorii au reuşit să reconstituie un chip uman pe baza caracteristicilor activităţii cerebrale a subiectului.

Au constatat, în primul rând, că oamenii percep feţele altor persoane într-un mod foarte detaliat, în proces fiind implicate porţiuni mari din creier, ceea ce dovedeşte importanţa pe care acest proces – prelucrarea imaginilor chipurilor umane, de către creier –  o are pentru supravieţuire. 

Cercetătorii de la Universitatea Yale şi Universitatea New York au arătat, unui număr de 6 subiecţi, 300 de chipuri umane, ca „antrenament”, în timp ce subiecţii erau supuşi scanării fMRI.

Datele colectate au fost utilizate pentru a crea un fel de bibliotecă statistică a modurilor în care creierele participanţilor răspundeau la fiecare chip văzut. 

Apoi, aceloraşi subiecţi le-au fost arătate noi seturi de chipuri, în timp ce erau supuşi scanării.

Folosind datele oferite de scanarea fMRI şi cele din biblioteca statistică alcătuită anterior, cercetătorii au putut reconstitui feţele la care se uitau subiecţii.

Cu timpul, reconstituirea va fi tot mai precisă, iar metoda ar putea fi utilizată într-o varietate de moduri: pentru a reconstitui înfăţişarea unor infractori (scanând creierele unor martori la delict) ori chiar pentru a reconstitui visele, precum şi ca instrument de cercetare, pentru a studia, de exemplu, modul în care creierele copiilor autişti reacţionează la chipurile umane.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase