Home » D:News » Despre ce boală vorbim? Un grup de cercetători a făcut o descoperire majoră privind depresia

Despre ce boală vorbim? Un grup de cercetători a făcut o descoperire majoră privind depresia

Despre ce boală vorbim? Un grup de cercetători a făcut o descoperire majoră privind depresia
Publicat: 19.05.2014
Un om de ştiinţă susţine că există cel puţin 5 tipuri diferite de depresie şi că acestea pot fi deosebite cu ajutorul unor analize de sânge şi urină. Mai mult decât atât, spune el, trei dintre aceste tipuri nici nu au legătură cu serotonina, substanţa pe care psihiatrii o cred implicată în apariţia depresiei.

Majoritatea specialiştilor cred că depresia este determinată de nivelurile mici ale serotoninei, un neurotransmiţător, motiv pentru care tratamentele împotriva depresiei presupun adesea administrarea unei clase specifice de medicamente, numite inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS), care ridică nivelul serotoninei în creier.

Dar un studiu recent, condus de dr. William J. Walsh. preşedinte al Walsh Research Institute, SUA, sugerează că ar exista cel puţin 5 biotipuri ale depresiei clinice. Cercetătorii au analizat aproximativ 300.000 de probe de sânge şi urină provenite de la 2.800 de pacienţi, diagnosticaţi cu depresie, precum şi istoricul medical al acestora, constatând că 5 biotipuri de depresie se regăseau la 95% dintre ei.

Trei dintre ele, spun cercetătorii, nu erau asociate cu fluctuaţii ale nivelului serotoninei.

Cele 5 biotipuri identificate sunt:

  • Depresia submetilată – la 38% dintre pacienţi; problema este  activitetea slabă a receptorilor de serotonină, probabil datorită reabsorbţiei rapide a serotoninei după eliberarea ei la nivelul sinapselor. Unii dintre pacienţi cu acest tip de depresie răspund bine la ISRS, alţii se plâng de efecte secundare foarte neplăcute.
  • Depresie pirolică, întâlnită la 17% dintre pacienţi; aceştia spun că ISRS le-au fost de folos. Aceste persoane prezintă o combinaţie între producţia redusă de serotonină şi stresul oxidativ foarte intens.
  • Depresia datorată excesului de cupru – la aproximativ 15% dintre pacienţi. Aceştia nu metabolizează normal metalele. ISRS nu le sunt de folos, dar unii dintre pacienţi au raportat o îmbunătăţire a stării lor în urma reducerii nivelului de cupru din organism.
  • Depresie datorată lipsei de folat, la aproximativ 20% dintre pacienţi; în cazul multora dintre ei, starea era agravată de ISRS, dar era îmbunătăţită de suplimentele de acid folic şi vitamina B12.
  • Depresie toxică – la 5% dintre pacienţi. De obicei, e cauzată de nivelurile mari de metale toxice, mai ales plumb. Mai frecventă în trecut, incidenţa ei a scăzut în prezent, ca urmare a eliminării plumbului din vopsele şi din benzină. 

Posibilitatea de diagnosticare a depresiei pe baza unor teste de sânge şi urină ar permite identificarea mai precisă a tipului specific şi a cauzei care a produs-o, ceea ce ar duce la creştere eficienţei tratamentului. 

În prezent, autorii studiului lucrează la extinderea acestui mod de diagnosticare şi la pregătirea specifică a medicilor în acest scop.

Sursa: Fox News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase