Rusia a lansat cu succes un nou model de rachetă spaţială, Angara, în primul zbor de pe cosmodromul Pleseţk (VIDEO)

10 07. 2014, 12:59

Racheta Angara, prima dezvoltată de Rusia după prăbuşirea Uniunii Sovietice, a decolat de pe cosmodromul din Pleseţk la ora 12.00 GMT, au anunţat agenţiile de presă ruse, citând un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

La 20 de minute după lansare, racheta şi-a atins obiectivul, ajungând la o distanţă de 5.700 de kilometri de punctul de plecare, deasupra Peninsulei Kamceatka din Extremul Orient rusesc.

„Angara a pornit!”, a scris pe Twitter vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

Prima încercare de lansare a rachetei Angara a fost întreruptă pe 27 iunie, în ultimul moment, printr-o procedură automatizată, cu câteva secunde înainte de expirarea numărătorii inverse, la care asista în direct şi preşedintele rus Vladimir Putin prin intermediul unui streaming video.

Rusia, ale cărei lansatoare de tip Soyuz asigură transportul de astronauţi şi provizii la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, a înregistrat o serie de eşecuri în ultimii ani în domeniul spaţial.

În luna mai, o rachetă Proton – pe care noua rachetă Angara are menirea de a o înlocui – a eşuat în încercarea sa de a plasa pe orbită un satelit de telecomunicaţii construit pentru Rusia de compania Airbus Defence and Space şi care a ars în atmosferă.

Surse: Mediafax, BBC News, RT