Home » D:News » A fost creat „Graalul dietelor”: soluţia ce permite prepararea de prăjituri cu puţine calorii, dar cu gust identic!

A fost creat „Graalul dietelor”: soluţia ce permite prepararea de prăjituri cu puţine calorii, dar cu gust identic!

A fost creat „Graalul dietelor”: soluţia ce permite prepararea de prăjituri cu puţine calorii, dar cu gust identic!
Publicat: 12.07.2014
Cercetătorii britanici au anunţat că au creat o proteină modificată genetic, supranumită "Graalul dietelor", întrucât permite prepararea de prăjituri şi brânzeturi cu puţine calorii şi care au acelaşi gust şi textură ca alimentele originale.

Noul tip de proteină va permite producătorilor din industria alimentară să renunţe la cantităţi importante de grăsimi – folosite în procesul de preparare -, fără să compromită calitatea produselor comercializate.

Cu ajutorul unei finanţări oferite de Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC), cercetătorii de la Universitatea Heriot-Watt şi de la Universitatea Edinburgh au reuşit să obţină proteine modificate care se descompun cu uşurinţă în microparticule şi, datorită acestui fapt, imită comportamentul grăsimilor din timpul procesului de fabricare a alimentelor.

Am deschis calea pentru dezvoltarea unor proteine modificate, care, datorită faptului că imită foarte bine lipidele, pot fi folosite pentru a produce o gamă variată de produse alimentare gustoase şi cu un conţinut scăzut de calorii„, a explicat cercetătorul Steve Euston de la School of Life Sciences, coordonatorul studiului.

„Rezultatele ar putea avea beneficii importante asupra sănătăţii şi va reduce povara financiară care apasă pe sistemul naţional de sănătate, cauzată de obezitate şi de alte boli provocate de excesul de greutate corporală”, a adăugat el.

Înlocuirea grăsimilor cu proteine nu este o idee complet nouă, dar, până la acest studiu, ea a fost aplicată doar în cazul anumitor produse, precum iaurtul.

În cazul brânzeturilor şi al prăjiturilor, ideea a avut mai puţin succes, în principal în ceea ce ţine de asigurarea unui gust şi a unei texturi autentice, vitale pentru satisfacţia consumatorului, întrucât proteinele nu pot să imite suficient de bine comportamentul lipidelor.

Dar, studiind structura chimică a proteinelor, cercetătorii britanici au aflat o serie de detalii despre felul în care acestea se comportă atunci când sunt încălzite şi trec prin alte procese utilizate în industria alimentară.

Astfel, proteinele modificate pot fi utilizate ca substituenţi eficienţi pentru grăsimi. Ele vor putea fi folosite pentru a produce o gamă vastă de produse alimentare şi îi vor ajuta astfel pe consumatori să mănânce mai sănătos şi să lupte mai uşor contra obezităţii.

Savanţii britanici au obţinut rezultate promiţătoare folosind proteine modificate pentru a înlocui ouăle, un ingredient folosit frecvent ca gelifiant în produsele de patiserie.

Această înlocuire reduce nu doar conţinutul de grăsimi din produsul final. Ouăle pot fi subiectul unei volatilităţi semnificative de preţuri, iar înlocuirea lor scade costul de producţie şi încurajează consumatorii să mănânce sănătos.

Surse: Mediafax, Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii
Una dintre cele mai faimoase fosile ar ascunde un membru cu totul nou al arborelui nostru genealogic
Una dintre cele mai faimoase fosile ar ascunde un membru cu totul nou al arborelui nostru genealogic
Stilul personal ca mecanism de adaptare în perioade de instabilitate socială
Stilul personal ca mecanism de adaptare în perioade de instabilitate socială
Mimica facială prezice alegerile oamenilor, arată un nou studiu
Mimica facială prezice alegerile oamenilor, arată un nou studiu
Efectul placebo și nocebo: cum așteptările noastre pot vindeca sau îmbolnăvi corpul
Efectul placebo și nocebo: cum așteptările noastre pot vindeca sau îmbolnăvi corpul
8 moduri în care alcoolul îți afectează corpul. De ce nici consumul moderat nu este lipsit de riscuri?
8 moduri în care alcoolul îți afectează corpul. De ce nici consumul moderat nu este lipsit de riscuri?
Copacul Prometeu, vechi de 4.900 de ani, a fost cândva cel mai bătrân din lume. Ce soartă a avut?
Copacul Prometeu, vechi de 4.900 de ani, a fost cândva cel mai bătrân din lume. Ce soartă a avut?
De ce s-ar putea să nu ne dăm seama niciodată dacă Inteligența Artificială devine conștientă?
De ce s-ar putea să nu ne dăm seama niciodată dacă Inteligența Artificială devine conștientă?
Cele mai căutate joburi în 2025. Ce domeniu i-a atras cel mai mult pe români?
Cele mai căutate joburi în 2025. Ce domeniu i-a atras cel mai mult pe români?
Unul dintre medicii care au salvat vieţi la Revoluţie: „Gărzile patriotice căutau terorişti printre răniţi. Aaa, are unghiile tăiate. Păi cine poate să aibă unghiile tăiate? Un terorist”
Unul dintre medicii care au salvat vieţi la Revoluţie: „Gărzile patriotice căutau terorişti printre răniţi. Aaa, ...
Un astronom celebru de la Harvard spune că o navă extraterestră a ajuns lângă Pământ
Un astronom celebru de la Harvard spune că o navă extraterestră a ajuns lângă Pământ
O boală extrem de contagioasă pentru bebeluși revine în forță
O boală extrem de contagioasă pentru bebeluși revine în forță
Virusurile gripale au început să circule mai devreme decât de obicei în Europa
Virusurile gripale au început să circule mai devreme decât de obicei în Europa
Cum este viața în cel mai rece oraș din lume? Mâncarea îngheață în câteva secunde!
Cum este viața în cel mai rece oraș din lume? Mâncarea îngheață în câteva secunde!
Universul invizibil dezvăluie noi indicii despre materia întunecată
Universul invizibil dezvăluie noi indicii despre materia întunecată
Vieți marcate de lepră: conducători, poeți și un gest rar de devoțiune
Vieți marcate de lepră: conducători, poeți și un gest rar de devoțiune
De ce ni se pare că luna decembrie „vine mai devreme” în fiecare an?
De ce ni se pare că luna decembrie „vine mai devreme” în fiecare an?
Ligrul: întâlnirea rară dintre regele leu și tigru
Ligrul: întâlnirea rară dintre regele leu și tigru