Prima pagină D:News

De ce au mulţi atleţi probleme cu dinţii? Descoperirea neaşteptată a cercetătorilor

Redactia Descopera.ro | 08.01.2014 | ● Vizualizări: 158
Deşi atleţii sunt, în multe privinţe, mai sîănătoşi decât cei care nu fac sport, dinţii lor au de suferit din cauza unor factori specifici legaţi de această activitate.      (Foto: Shutterstock.com) + zoom
Galerie foto (1)

Alergătorii şi competitorii de triatlon au, aparent, o stare de sănătate mult mai bună decât a celor care nu fac sport. Şi totuşi, au descoperit oamenii de ştiinţă, aceşti atleţi au probleme stomatologice mai mari comparativ cu non-atleţii.

Triatloniştii au un nivel al eroziunii smalţului dentar mai mare decât non-atleţii, iar cei care se antrenau mai mult aveau mai multe carii decât cei care care se antrenau mai puţin, au descoperit cercetătorii. Rezultatele au fost publicate în Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.

Care sunt cauzele acestei situaţii? Cercetătorii cred că e vorba despre doi factori. În primul rând, atleţii care practică sporturi de anduranţă consumă cantităţi mari de carbohidraţi sub formă de geluri, batoane şi băuturi pentru sportivi, iar carbohidraţii alterează pH-ul normal al gurii, care protejează dinţii. În al doilea rând, în cursul etapelor intense de antrenament, ei tind să respire pe gură, ceea ce duce la uscarea cavităţii bucale, reducându-se cantitatea de salivă care are, de asemenea, rol protector pentru dinţi.

Cercetătorii studiază acum posibilitatea de a crea paste de dinţi şi ape de gură speciale pentru atleţi, care să fie folosite înaintea antrenamentelor, în speranţa de a proteja mai bine dinţii sportivilor. 

Sursa: Fox News