Home » D:News » Rosetta trimite imagini detaliate şi spectaculoase ale cometei 67P/Churyumov-Gerasimenko (GALERIE FOTO)

Rosetta trimite imagini detaliate şi spectaculoase ale cometei 67P/Churyumov-Gerasimenko (GALERIE FOTO)

Publicat: 19.08.2014
Aflată de aproape 2 săptămâni pe o orbită triunghiulară în jurul cometei 67P/Churyumov-Gerasimenko, sonda spaţială Rosetta, lansată de ESA, a început să transmită imagini excepţionale ale suprafeţei solide a cometei. Cele mai recente au fost realizate la data de 16 august 2014, de la o distanţă de numai 93,5 km şi arată clar forma caracteristică, bilobată, a nucleului cometei, formă ce i-a atras porecla de „răţuşca de cauciuc”.

Pe lobul mai mic – „capul răţuştei” – se observă linii paralele ce par nişte canioane, iar în zona „gâtului” se văd grămezi de bolovani enormi, de mărimea unor case, cu diametrul de 20-30 de metri.

Imagine 3D a cometei 67P/Churyumov-Gerasimenko; poate fi văzută „în relief” cu ajutorul unor ochelari stereoscopici cu filtre roşii şi verzi/albastre.    Credit imagine: ESA, Max Planck Institute for Solar System ResearchImagine 3D a cometei 67P/Churyumov-Gerasimenko; poate fi văzută „în relief” cu ajutorul unor ochelari stereoscopici cu filtre roşii şi verzi/albastre.

Cometa, care orbitează în jurul Soarelui, având o perioadă de revoluţie de 6 ani şi jumătate, are aproximativ 4 km în lungime. Mărimea ei poate fi apreciată mai bine privind această imagine la scară, publicată recent (Michel, AKA @quark1972).

Următorul eveniment major în misiunea sondei Rosetta va fi coborârea landerului Philae, de la bordul sondei, pe suprafaţa cometei. Analizând imaginile detaliate trimise de Rosetta, cercetătorii trebuie să întocmească o listă de cel mult 5 locuri pe care le consideră potrivite pentru asolizare; în final, lista se va reduce la 2 locuri, unul principal şi altul de rezervă.  

Corpul bilobat al cometei este un aşa-numit binar de contact, format prin ciocnirea şi contopirea a două corpuri cereşti cândva separate. 

Această formă neregulată face dificilă calcularea câmpului gravitaţional al cometei, calcul necesar totuşi pentru manevrarea precisă a sondei pe orbită.

Surse: Mail Online, io9

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase