Prima pagină D:News

Ce riscă oamenii care îşi toarnă în cap o găleată cu apă foarte rece? Avertismentul unui doctor

Adrian Ţone, Valentin Vidu, Iuliana Enache 08.22.2014 | ● Vizualizări: 775
Doctorul Stephen Wealthall, din Noua Zeelandă, susţine că participanţii la campania "Ice Bucket Challenge", preluată şi de personalităţi din România, riscă să moară, deoarece expunerea bruscă a capului şi feţei la apă rece poate declanşa "reflexul de scufundare", care determină oprirea respiraţiei.     (Foto: AFP) + zoom
Galerie foto (1)

Doctorul Stephen Wealthall, din Noua Zeelandă, susţine că participanţii la campania "Ice Bucket Challenge", preluată şi de personalităţi din România, riscă să moară, deoarece expunerea bruscă a capului şi feţei la apă rece poate declanşa "reflexul de scufundare", care determină oprirea respiraţiei.

Wealthall, care a studiat expunerea bruscă a capului la apă rece, susţine că gestul de a turna apă cu gheaţă pe cap poate fi fatal, chiar şi în cazul în care persoana respectivă nu a consumat alcool.

"Aruncarea cu apă rece pe neaşteptate pe cap este un pericol extrem. Există posibilitatea ca unii oameni să moară, chiar dacă nu imediat. În cele mai multe cazuri, respiraţia revine la normal după ce capul nu mai este acoperit de apă rece. Dar există şi posibilitatea să se producă reflexul de scufundare, de protejare a căilor respiratorii şi închidere a laringelui şi încetinirea ritmului cardiac. Afectaţi pot fi şi cei care au probleme cardiace, existând posibilitatea unor atacuri de cord", a declarat Stephen Wealthall, citat de publicaţia The New Zealand Herald.

La 7 iulie, neo-zeelandezul Willis Tepania, în vârstă de 40 de ani, a murit, după ce a făcut stop cardiac în timp ce îşi turna o găleată cu apă cu gheaţă pe cap, după ce în prealabil consumase alcool.

"ALS Ice Bucket Challenge" este o campanie de donaţii la care au aderat numeroase personalităţi din întreaga lume. Participanţii sunt provocaţi să îşi toarne pe cap apă cu gheaţă şi să facă o donaţie pentru cerecetarea în domeniul afecţiunilor cerebrale.

Printre cei care au acceptat provocarea de a se uda cu apă rece s-au numărat Bill Gates, Mark Zuckerberg, Justin Timberlake, George Bush, dar şi fotbaliştii Cristiano Ronaldo, David Beckham, antrenorul Jose Mourinho şi tenismenul Novak Djokovici.

Fenomenul a fost imitat şi în România, preşedintele FC Dinamo, Constantin Anghelache, atacanţii Adrian Mutu şi Romeo Surdu, antrenorul Flavius Stoican numărându-se şi ei printre cei care au acceptat să li se toarne apă rece pe cap.

Patru pompieri, răniţi în timpul "Ice Bucket Challenge" la o universitate în SUA

Patru pompieri din comitatul Taylor (Kentucky, centru) au fost răniţi, dintre care doi grav, joi, în timp ce ajutau studenţi să participe la o provocare a găleţii cu gheaţă - "Ice Bucket Challenge" - în scopuri caritative, care s-a extins aproape în toată lumea, relatează AFP.

Pompierii, aflaţi în nacela vehicului lor, au fost atinşi de un arc electric provenind de la o linie de înaltă tensiune aflată în apropierea campusului Universităţii din Campbellsville, au anunţat autorităţile din oraş într-o conferinţă de presă.

Pompierii ajutau o fanfară universitară să participe la "provocare", pe un teren de sport al universităţii.

Doi pompieri au fost răniţi grav, iar ceilalţi doi au putut să coboare din nacelă, după care au fost spitalizaţi.

Preşedintele universităţii, Michael Carter, şi-a exprimat "simpatia" şi a spus că se roagă pentru pompierii răniţi, într-un mesaj postat pe contul de Twitter @campbellsvilleU.

Niciun student nu a fost rănit, a precizat el.

"Ice Bucket Challenge", care a devenit un fenomen mondial cu ajutorul reţelelor de socializare, constă în turnarea unei găleţi cu apă cu gheaţă pe cap sau o donaţie, iar de cele mai multe ori ambele, către Asociaţia ALS care luptă împotriva sclerozei laterale amiotrofice, o maladie neurodegenerativă cunoscută şi sub numele de boala Charcot sau boala Lou Gehrig.

Numeroase celebrităţi, de la fostul preşedinte George W. Bush şi până la cântăreţul Justin Bieber ori fondatorul Microsoft Bill Gates au contribuit la această cauză.

Asociaţia a anunţat joi că a primit donaţii în valoare de 41,8 milioane de dolari începând de la 29 iulie şi până la 21 august. În aceeaşi perioadă a anului trecut, suma donată a fost de 2,1 milioane de dolari.

Interdicţie pentru diplomaţii americani de a participa la campania "Ice Bucket Challenge"

Diplomaţii americani nu vor mai avea dreptul, de joi, de a-şi vărsa o găleată de apă în cap, provocare extinsă la nivel mondial graţie Internetului şi care urmăreşte să strângă donaţii pentru o asociaţie umanitară, relatează AFP.

"Ice Bucket Challenge", devenit un fenomen mondial graţie reţelelor de socializare, constă în vărsarea unei găleţi cu apă în cap sau o donaţie, deseori amândouă, către asociaţia ALS, care luptă împotriva bolii Charcot - cunoscută şi sub numele de boala Lou Gehrig sau scleroza laterală amiotrofică - o boală neurodegenerativă.

Numeroase celebrităţi, de la fostul preşedinte George w. Bush până la cântăreţul Justin Bieber şi fondatoruil Microsoft Bill Gates, au acceptat provocarea pentru această cauză.

Dar Departamentul de Stat american a emis o telegramă internă care le interzice diplomaţilor de rang înalt să participe la "Provocarea găleţii cu gheaţă", a declarat joi purtătoarea de cuvânt a departamentului, Marie Harf.

"Normele etice ale guvernului federal ne împiedică să ne folosim de funcţiile publice, ca cele de ambasadori, pentru beneficii private, chiar dacă este vorba de o cauză nobilă precum aceasta", a argumentat ea.

Harf a declarat totuşi că speră ca asociaţia ALS să "reuşească" în această "cauză evident foarte importantă".

Joi, asociaţia a salutat strângerea a 41,8 milioane de dolari din donaţii în perioada 29 iulie - 21 august, faţă de 2,1 milioane de dolari anul trecut în aceeaşi perioadă.

Sursa: Mediafax

Tag-uri: apa | oameni | racire | risc