Prima pagină D:News

Ce este un „fatberg” şi de ce n-ar trebui să aruncăm anumite lucruri în toaletă? (GALERIE FOTO, VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 09.03.2014 | ● Vizualizări: 1352
Aruncarea în reţeaua de canalizare a unor materii care nu se dizolvă şi nu se dezintegrează în apă poate duce la înfundarea conductelor cu „dopuri” enorme de materii solidificate.     (Foto: Shutterstock.com) + zoom
Galerie foto (4)

Thames Water, compania britanică însărcinată cu menţinerea în stare de funcţionare a conductelor de canalizare ale Londrei, a publicat recent un set de imagini dezgustătoare care arată ce probleme grave provoacă obiceiul unor oameni de a arunca la chiuvetă sau toaletă grăsimea de la prăjit şi alte materii care nu-şi au locul în aceste instalaţii.

Recent, lucrătorii companiei au înlăturat cu multă greutate, dintr-o conductă de canalizare londoneză, un „fatberg” (un „aisberg de grăsime”) uriaş, de mărimea unui avion Boeing 747.

Aceste formaţiuni provoacă mari probleme, deoarece pot înfunda canalizările, ducând la refluarea conţinutului acestora. 

Grăsimea solidificată poate forma în conducte aglomerări enorme.    Foto: Thames WaterConductele de canalizare conţin adesea materii solide care nu ar trebui să se afle în aceste instalaţii.    Foto: Thames Water

Un fatberg este format, în mare măsură, din grăsime folosită la prăjit şi pe care oamenii o toarnă, fierbinte, în chiuvetă sau toaletă, când au terminat de gătit. Grăsimea, lichidă în stare caldă, se întăreşte în contact cu apa rece din conductă şi se combină cu un alt materiel problematic – şerveţelele umede. Oamenii cred că aceste şerveţele pot fi aruncate în toaletă, la fel ca hârtia igienică, dar, de fapt, ele nu se dezintegrează în apă, ci rămân întregi şi pot înfunda ţevile. Aceste şerveţele nu trebuie niciodată aruncate la toaletă, ci numai la  gunoi.

Din combinaţia de grăsime  solidificată şi şerveţele umede, se formează un „fatberg” care uneori poate atinge mărimi enorme, cum s-a întâmplat şi recent, în cazul prezentat.

Angajaţii companiei Thames Water au fost nevoiţi să lucreze cu tunuri cu apă fierbinte, timp de o săptămână, pentru a disloca şi înlătura uriaşa masă de grăsime.

Dave Dennis, director al companiei responsabil de întreţinerea reţelei de canalizare, a explicat că adesea sunt găsite în conducte obiecte care n-ar trebui în niciun caz să se afle acolo – de la mingi de tenis la bucăţi de scânduri – şi a făcut un apel către locuitorii Londrei să dea dovadă de responsabilitate şi de discernământ în ceea ce priveşte natura obiectelor pe care le aruncă în toaletă şi chiuvetă.

Sursa: Business Insider