Home » D:News » Mulţi dintre cei care „elimină glutenul din alimentaţie” habar n-au ce e glutenul, arată un sondaj

Mulţi dintre cei care „elimină glutenul din alimentaţie” habar n-au ce e glutenul, arată un sondaj

Mulţi dintre cei care „elimină glutenul din alimentaţie” habar n-au ce e glutenul, arată un sondaj
Publicat: 08.11.2014
În ultimii ani, bântuie o „modă alimentară” ce vizează eliminarea din dietă a alimentelor ce conţin gluten, odată cu acestea fiind înlăturată, se spune, o serie întreagă de probleme de sănătate. Dar un raport ştiinţific indică faptul că beneficiile eliminării glutenului din alimentaţie nu sunt dovedite clar, iar un sondaj recent arată că se iau după această modă mulţi oameni care, de fapt, nici nu ştiu bine despre ce e vorba.

Adepţii acestei tendinţe – printre care se numără vedete precum Miley Cyrus, Lady Gaga, Victoria Beckham şi Gwyneth Paltrow  – susţin că renunţarea la alimentele ce conţin gluten (în primul rând produsele din grâu) rezolvă o mulţime de probleme, de la oboseală la balonări şi de la tenul cu aspect nesănătos la căderea părului, ca să nu mai vorbim de excesul de greutate.

Însă, conform unui raport ştiinţific publicat recent, dietele fără grâu „subţiază portofelul, nu talia.”

Singurele cazuri în care medicii recomandă renunţarea completă la gluten este cel al intoleranţei la gluten, o problemă înnăscută de care suferă un mic număr de persoane (În Marea Britanie, aproximativ 1% dintre locuitori au această problemă). Cea mai cunoscută afecţiune de acest tip este boala celiacă (celiachia); persoanele care suferă de această boală prezintă un răspuns imunitar anormal faţă de gluten, iar ingerarea acestui compus determină probleme intestinale severe, malnutriţie şi, pe termen lung, afectează puternic starea de sănătate. 

Un sondaj recent realizat în Marea Britanie de către compania Weetabix, care produce cereale pentru micul dejun şi biscuiţi pe bază de cereale integrale, a arătat că multe persoane cad victime acestei mode recente a dietelor fără gluten, în special datorită faptului că acestea sunt promovate de celebrităţi cu mare priză la public. 32% dintre britanici, arată sondajul, evită grâul, deoarece unele regimuri alimentare la modă, precum paleo-dieta sau regimul Wheat Belly avertizează împotriva efectelor nocive ale glutenului.

Dar, în acelaşi timp, mulţi dintre cei chestionaţi nu ştiau ce este, de fapt, glutenul şi nu înţelegeau principiile ştiinţifice ale dietei fără grâu, arată rezultatele sondajului. 

Astfel, 42% dintre cei chestionaţi credeau că glutenul este o substanţă artificială.

 

Ce este glutenul?

Glutenul este un amestec de substanţe naturale proteice, fiind întâlnit în grâu, secară, orz şi, în cantitate mai mică, în ovăz. El constituie partea proteică a acestor alimente şi are o mare importanţă în fabricarea aluaturilor, cărora le conferă elasticitate. Se găseşte în pâine, bere, paste făinoase, produse de patiserie, cerealele pentru micul dejun, dar şi în multe alte produse: mezeluri, sosuri pentru salată gata preparate, sos de soia, supe. Din acest motiv, a evita complet glutenul este dificil.

 

Dar ar trebui să-l evităm?

Un raport ştiinţific întocmit de specialişti de la Warwick University arată însă că există prea puţine dovezi care să susţină afirmaţia că dietele fără grâu sunt benefice pentru sănătate. 

„Dovezile ştiinţifice din spatele majorităţii dietelor fără grău sunt surprinzător de slabe. Probabil, majoritatea acestor diete mai degrabă o să vă subţieze portofelul, decât să ofere beneficii pe termen lung pentru sănătate, pentru că vă încurajează să treceţi de la alimentele obişnuite, ieftine, la alimente speciale destinate celor care chiar trebuie să evite glutenul”, spune dr. Robert Lillywhite, cercetător în cadrul Warwick Crop Centre. De altfel, produsele fără gluten pot conţine cantităţi mai mari de zaharuri, grăsimi saturate şi aditivi alimentari decât pâinea.

Faptul că mulţi oameni evită grâul şi alte cereale cu gluten, în necunoştinţă de cauză, îi privează de unele componente importante şi necesare în alimentaţia umană, precum fibrele alimentare, care se găsesc în cantitate mare mai ales în cereale integrale. 

De altfel, 90% dintre britanici consumă mai puţin de jumătate din doza zilnică recomandată de fibre alimentare (30 grame), spun specialiştii; or, fibrele sunt importante, deoarece ajută la prevenirea bolilor de inimă, a diabetului, a obezităţii şi a unor cancere (precum cel intestinal). Pe lângă fibre, cerealele integrale conţin o serie de micronutrienţi importanţi pentru sănătate.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Un asteroid care ar putea lovi Pământul în 2032, deviat inclusiv cu arme nucleare
Un asteroid care ar putea lovi Pământul în 2032, deviat inclusiv cu arme nucleare
O simulare cuantică a dezvăluit cum bulele cosmice ar putea prăbuși Universul
O simulare cuantică a dezvăluit cum bulele cosmice ar putea prăbuși Universul
Creaturile monstruoase din trecut s-ar fi putut hrăni cu prădătorii feroce de astăzi
Creaturile monstruoase din trecut s-ar fi putut hrăni cu prădătorii feroce de astăzi
„Marile canioane” de pe Lună au fost create în doar 10 minute catastrofale, relevă un studiu
„Marile canioane” de pe Lună au fost create în doar 10 minute catastrofale, relevă un studiu
Oamenii de știință de la Oxford au construit un supercomputer cuantic și au reușit prima teleportare
Oamenii de știință de la Oxford au construit un supercomputer cuantic și au reușit prima teleportare
Un studiu a descoperit că maimuțele își dau seama atunci când oamenii se țin de glume
Un studiu a descoperit că maimuțele își dau seama atunci când oamenii se țin de glume
Jacques Jaujard, omul care a salvat comorile Luvrului din mâinile naziștilor
Jacques Jaujard, omul care a salvat comorile Luvrului din mâinile naziștilor
Cel mai frumos muzeu din lume. Perla ascunsă din Hiroshima
Cel mai frumos muzeu din lume. Perla ascunsă din Hiroshima
Capitoline, cel mai vechi muzeu din lume. În curând, împlinește 555 de ani
Capitoline, cel mai vechi muzeu din lume. În curând, împlinește 555 de ani
Conexiunile sociale sunt cheia pentru prevenirea bolilor, arată un studiu
Conexiunile sociale sunt cheia pentru prevenirea bolilor, arată un studiu
Oamenii au un risc de 3% să facă un anevrism cerebral de care nu vor afla niciodată
Oamenii au un risc de 3% să facă un anevrism cerebral de care nu vor afla niciodată
Test de cultură generală. Cât mănâncă o balenă albastră într-o zi?
Test de cultură generală. Cât mănâncă o balenă albastră într-o zi?
Nicu Alifantis și-a deschis sufletul ca la o spovedanie: „Dumnezeu e cel mai bun prieten al meu!”| EXCLUSIV la „Altceva cu Adrian Artene”
Nicu Alifantis și-a deschis sufletul ca la o spovedanie: „Dumnezeu e cel mai bun prieten al meu!”| EXCLUSIV la „Altceva ...
La ce ne ajută „punctul albastru” din creier? A fost descoperit de medicul Mariei Antoaneta la sfârșitul secolului XVIII
La ce ne ajută „punctul albastru” din creier? A fost descoperit de medicul Mariei Antoaneta la sfârșitul secolului XVIII
Câți dintre angajații români folosesc Inteligența Artificială la locul de muncă?
Câți dintre angajații români folosesc Inteligența Artificială la locul de muncă?
Cinci noi specii au fost descoperite pe teritoriul României
Cinci noi specii au fost descoperite pe teritoriul României
Filme de renume de la Warner Bros, disponibile gratuit pe YouTube
Filme de renume de la Warner Bros, disponibile gratuit pe YouTube
Tratatul de la Maastricht, documentul care stă la baza Uniunii Europene de astăzi
Tratatul de la Maastricht, documentul care stă la baza Uniunii Europene de astăzi