Home » D:News » Mulţi dintre cei care „elimină glutenul din alimentaţie” habar n-au ce e glutenul, arată un sondaj

Mulţi dintre cei care „elimină glutenul din alimentaţie” habar n-au ce e glutenul, arată un sondaj

Mulţi dintre cei care „elimină glutenul din alimentaţie” habar n-au ce e glutenul, arată un sondaj
Publicat: 08.11.2014
În ultimii ani, bântuie o „modă alimentară” ce vizează eliminarea din dietă a alimentelor ce conţin gluten, odată cu acestea fiind înlăturată, se spune, o serie întreagă de probleme de sănătate. Dar un raport ştiinţific indică faptul că beneficiile eliminării glutenului din alimentaţie nu sunt dovedite clar, iar un sondaj recent arată că se iau după această modă mulţi oameni care, de fapt, nici nu ştiu bine despre ce e vorba.

Adepţii acestei tendinţe – printre care se numără vedete precum Miley Cyrus, Lady Gaga, Victoria Beckham şi Gwyneth Paltrow  – susţin că renunţarea la alimentele ce conţin gluten (în primul rând produsele din grâu) rezolvă o mulţime de probleme, de la oboseală la balonări şi de la tenul cu aspect nesănătos la căderea părului, ca să nu mai vorbim de excesul de greutate.

Însă, conform unui raport ştiinţific publicat recent, dietele fără grâu „subţiază portofelul, nu talia.”

Singurele cazuri în care medicii recomandă renunţarea completă la gluten este cel al intoleranţei la gluten, o problemă înnăscută de care suferă un mic număr de persoane (În Marea Britanie, aproximativ 1% dintre locuitori au această problemă). Cea mai cunoscută afecţiune de acest tip este boala celiacă (celiachia); persoanele care suferă de această boală prezintă un răspuns imunitar anormal faţă de gluten, iar ingerarea acestui compus determină probleme intestinale severe, malnutriţie şi, pe termen lung, afectează puternic starea de sănătate. 

Un sondaj recent realizat în Marea Britanie de către compania Weetabix, care produce cereale pentru micul dejun şi biscuiţi pe bază de cereale integrale, a arătat că multe persoane cad victime acestei mode recente a dietelor fără gluten, în special datorită faptului că acestea sunt promovate de celebrităţi cu mare priză la public. 32% dintre britanici, arată sondajul, evită grâul, deoarece unele regimuri alimentare la modă, precum paleo-dieta sau regimul Wheat Belly avertizează împotriva efectelor nocive ale glutenului.

Dar, în acelaşi timp, mulţi dintre cei chestionaţi nu ştiau ce este, de fapt, glutenul şi nu înţelegeau principiile ştiinţifice ale dietei fără grâu, arată rezultatele sondajului. 

Astfel, 42% dintre cei chestionaţi credeau că glutenul este o substanţă artificială.

 

Ce este glutenul?

Glutenul este un amestec de substanţe naturale proteice, fiind întâlnit în grâu, secară, orz şi, în cantitate mai mică, în ovăz. El constituie partea proteică a acestor alimente şi are o mare importanţă în fabricarea aluaturilor, cărora le conferă elasticitate. Se găseşte în pâine, bere, paste făinoase, produse de patiserie, cerealele pentru micul dejun, dar şi în multe alte produse: mezeluri, sosuri pentru salată gata preparate, sos de soia, supe. Din acest motiv, a evita complet glutenul este dificil.

 

Dar ar trebui să-l evităm?

Un raport ştiinţific întocmit de specialişti de la Warwick University arată însă că există prea puţine dovezi care să susţină afirmaţia că dietele fără grâu sunt benefice pentru sănătate. 

„Dovezile ştiinţifice din spatele majorităţii dietelor fără grău sunt surprinzător de slabe. Probabil, majoritatea acestor diete mai degrabă o să vă subţieze portofelul, decât să ofere beneficii pe termen lung pentru sănătate, pentru că vă încurajează să treceţi de la alimentele obişnuite, ieftine, la alimente speciale destinate celor care chiar trebuie să evite glutenul”, spune dr. Robert Lillywhite, cercetător în cadrul Warwick Crop Centre. De altfel, produsele fără gluten pot conţine cantităţi mai mari de zaharuri, grăsimi saturate şi aditivi alimentari decât pâinea.

Faptul că mulţi oameni evită grâul şi alte cereale cu gluten, în necunoştinţă de cauză, îi privează de unele componente importante şi necesare în alimentaţia umană, precum fibrele alimentare, care se găsesc în cantitate mare mai ales în cereale integrale. 

De altfel, 90% dintre britanici consumă mai puţin de jumătate din doza zilnică recomandată de fibre alimentare (30 grame), spun specialiştii; or, fibrele sunt importante, deoarece ajută la prevenirea bolilor de inimă, a diabetului, a obezităţii şi a unor cancere (precum cel intestinal). Pe lângă fibre, cerealele integrale conţin o serie de micronutrienţi importanţi pentru sănătate.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
În urmă cu aproape opt decenii, italienii îl executau pe „Il Duce”
În urmă cu aproape opt decenii, italienii îl executau pe „Il Duce”
Veniturile gigantului Microsoft au explodat!
Veniturile gigantului Microsoft au explodat!
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?
A fost Caligula cel mai nebun dintre împărații romani? L-a amenințat pe zeul Jupiter că-l va omorî în bătaie
A fost Caligula cel mai nebun dintre împărații romani? L-a amenințat pe zeul Jupiter că-l va omorî în bătaie
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?
Bob Lazar: Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Bob Lazar: Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni
A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni
Cum a revoluționat Eddie Van Halen muzica rock? Unul dintre cei mai mari chitariști din istorie
Cum a revoluționat Eddie Van Halen muzica rock? Unul dintre cei mai mari chitariști din istorie
Vremea se încălzește! Ce temperaturi au anunțat meteorologii?
Vremea se încălzește! Ce temperaturi au anunțat meteorologii?
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?
52 de ani de la Apollo 16, penultima misiune care a dus omul pe Lună. Urmăreşte istoria Apollo în şapte minute!
52 de ani de la Apollo 16, penultima misiune care a dus omul pe Lună. Urmăreşte istoria Apollo în şapte minute!
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un satelit japonez
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un satelit japonez