Home » D:News » Mulţi dintre cei care „elimină glutenul din alimentaţie” habar n-au ce e glutenul, arată un sondaj

Mulţi dintre cei care „elimină glutenul din alimentaţie” habar n-au ce e glutenul, arată un sondaj

Mihaela Stanescu 11.08.2014
Mulţi dintre cei care „elimină glutenul din alimentaţie” habar n-au ce e glutenul, arată un sondaj
În ultimii ani, bântuie o „modă alimentară” ce vizează eliminarea din dietă a alimentelor ce conţin gluten, odată cu acestea fiind înlăturată, se spune, o serie întreagă de probleme de sănătate. Dar un raport ştiinţific indică faptul că beneficiile eliminării glutenului din alimentaţie nu sunt dovedite clar, iar un sondaj recent arată că se iau după această modă mulţi oameni care, de fapt, nici nu ştiu bine despre ce e vorba.

Adepţii acestei tendinţe – printre care se numără vedete precum Miley Cyrus, Lady Gaga, Victoria Beckham şi Gwyneth Paltrow  – susţin că renunţarea la alimentele ce conţin gluten (în primul rând produsele din grâu) rezolvă o mulţime de probleme, de la oboseală la balonări şi de la tenul cu aspect nesănătos la căderea părului, ca să nu mai vorbim de excesul de greutate.

Însă, conform unui raport ştiinţific publicat recent, dietele fără grâu „subţiază portofelul, nu talia.”

Singurele cazuri în care medicii recomandă renunţarea completă la gluten este cel al intoleranţei la gluten, o problemă înnăscută de care suferă un mic număr de persoane (În Marea Britanie, aproximativ 1% dintre locuitori au această problemă). Cea mai cunoscută afecţiune de acest tip este boala celiacă (celiachia); persoanele care suferă de această boală prezintă un răspuns imunitar anormal faţă de gluten, iar ingerarea acestui compus determină probleme intestinale severe, malnutriţie şi, pe termen lung, afectează puternic starea de sănătate. 

Un sondaj recent realizat în Marea Britanie de către compania Weetabix, care produce cereale pentru micul dejun şi biscuiţi pe bază de cereale integrale, a arătat că multe persoane cad victime acestei mode recente a dietelor fără gluten, în special datorită faptului că acestea sunt promovate de celebrităţi cu mare priză la public. 32% dintre britanici, arată sondajul, evită grâul, deoarece unele regimuri alimentare la modă, precum paleo-dieta sau regimul Wheat Belly avertizează împotriva efectelor nocive ale glutenului.

Dar, în acelaşi timp, mulţi dintre cei chestionaţi nu ştiau ce este, de fapt, glutenul şi nu înţelegeau principiile ştiinţifice ale dietei fără grâu, arată rezultatele sondajului. 

Astfel, 42% dintre cei chestionaţi credeau că glutenul este o substanţă artificială.

 

Ce este glutenul?

Glutenul este un amestec de substanţe naturale proteice, fiind întâlnit în grâu, secară, orz şi, în cantitate mai mică, în ovăz. El constituie partea proteică a acestor alimente şi are o mare importanţă în fabricarea aluaturilor, cărora le conferă elasticitate. Se găseşte în pâine, bere, paste făinoase, produse de patiserie, cerealele pentru micul dejun, dar şi în multe alte produse: mezeluri, sosuri pentru salată gata preparate, sos de soia, supe. Din acest motiv, a evita complet glutenul este dificil.

 

Dar ar trebui să-l evităm?

Un raport ştiinţific întocmit de specialişti de la Warwick University arată însă că există prea puţine dovezi care să susţină afirmaţia că dietele fără grâu sunt benefice pentru sănătate. 

„Dovezile ştiinţifice din spatele majorităţii dietelor fără grău sunt surprinzător de slabe. Probabil, majoritatea acestor diete mai degrabă o să vă subţieze portofelul, decât să ofere beneficii pe termen lung pentru sănătate, pentru că vă încurajează să treceţi de la alimentele obişnuite, ieftine, la alimente speciale destinate celor care chiar trebuie să evite glutenul”, spune dr. Robert Lillywhite, cercetător în cadrul Warwick Crop Centre. De altfel, produsele fără gluten pot conţine cantităţi mai mari de zaharuri, grăsimi saturate şi aditivi alimentari decât pâinea.

Faptul că mulţi oameni evită grâul şi alte cereale cu gluten, în necunoştinţă de cauză, îi privează de unele componente importante şi necesare în alimentaţia umană, precum fibrele alimentare, care se găsesc în cantitate mare mai ales în cereale integrale. 

De altfel, 90% dintre britanici consumă mai puţin de jumătate din doza zilnică recomandată de fibre alimentare (30 grame), spun specialiştii; or, fibrele sunt importante, deoarece ajută la prevenirea bolilor de inimă, a diabetului, a obezităţii şi a unor cancere (precum cel intestinal). Pe lângă fibre, cerealele integrale conţin o serie de micronutrienţi importanţi pentru sănătate.

Sursa: Mail Online

Cele mai noi articole
Misiune contracronometru. Căprioară căzută într-un canal de irigații, salvată de pompierii din Neamț
Misiune contracronometru. Căprioară căzută într-un canal de irigații, salvată de pompierii din Neamț
Un mare explorator ar fi putut avea sclavi negri. Abolirea acestui obicei s-a făcut cu mai puţin timp în urmă decât te-ai aştepta
Un mare explorator ar fi putut avea sclavi negri. Abolirea acestui obicei s-a făcut cu mai puţin timp în urmă decât ...
Câte zile libere mai au românii în 2021
Câte zile libere mai au românii în 2021
Medicul Valeriu Gheorghiță spune că varianta Delta va deveni dominantă: „Perspectiva unui nou val e clară”
Medicul Valeriu Gheorghiță spune că varianta Delta va deveni dominantă: „Perspectiva unui nou val e clară”
Un tezaur de monede din argint descoperit în Polonia ar fi făcut parte dintr-o răscumpărare uriașă plătită vikingilor
Un tezaur de monede din argint descoperit în Polonia ar fi făcut parte dintr-o răscumpărare uriașă plătită vikingilor
O „bestie bizară”, blocată în chihlimbar milioane de ani, este o reptilă cu adevărat neobișnuită
O „bestie bizară”, blocată în chihlimbar milioane de ani, este o reptilă cu adevărat neobișnuită
Un test de sânge poate dezvălui în doar 24 de ore dacă un tratament împotriva cancerului funcționează
Un test de sânge poate dezvălui în doar 24 de ore dacă un tratament împotriva cancerului funcționează
Zgura de furnal de la LIBERTY Galați, folosită la producerea de ciment cu amprentă redusă de carbon
Zgura de furnal de la LIBERTY Galați, folosită la producerea de ciment cu amprentă redusă de carbon
Ciclonii și Marea Neagră. Cât de intens va fi cel care va „lovi” în weekend
Ciclonii și Marea Neagră. Cât de intens va fi cel care va „lovi” în weekend
Vapoarele care exportă animale vii, cea mai periculoasă flotă din lume
Vapoarele care exportă animale vii, cea mai periculoasă flotă din lume
Un medicament Pfizer pentru artrita reumatoidă este benefic în infecția COVID-19
Un medicament Pfizer pentru artrita reumatoidă este benefic în infecția COVID-19
Motivul pentru care Statele Unite interzic importurile de câini din peste 100 de ţări
Motivul pentru care Statele Unite interzic importurile de câini din peste 100 de ţări
Avertismentul unui epidemiolog român: Șansa reală de a preveni un nou val de infectări se reduce spre zero
Avertismentul unui epidemiolog român: Șansa reală de a preveni un nou val de infectări se reduce spre zero
Al treilea cel mai mare diamant din lume, descoperit în Botswana. Câte carate are
Al treilea cel mai mare diamant din lume, descoperit în Botswana. Câte carate are
Liliecii din Elveția găzduiesc diverse virusuri, unele potențial zoonotice
Liliecii din Elveția găzduiesc diverse virusuri, unele potențial zoonotice
Incidentul de la centrala nucleară Taishan. Ce spune China despre nivelul radiațiilor
Incidentul de la centrala nucleară Taishan. Ce spune China despre nivelul radiațiilor
Cine este omul care ne-a arătat că sistemul solar este mai complex decât credeam. Unul dintre inelele lui Neptun îi poartă numele
Cine este omul care ne-a arătat că sistemul solar este mai complex decât credeam. Unul dintre inelele lui Neptun îi poartă ...
Interesul pentru vaccinare, tot mai scăzut. Mai multe centre din țară vor fi închise
Interesul pentru vaccinare, tot mai scăzut. Mai multe centre din țară vor fi închise