Home » D:News » Românii, invitaţi să înconjoare Casa Poporului, pe 23 aprilie, la Noaptea Cărţilor Deschise

Românii, invitaţi să înconjoare Casa Poporului, pe 23 aprilie, la Noaptea Cărţilor Deschise

04.16.2015
Românii, invitaţi să înconjoare Casa Poporului, pe 23 aprilie, la Noaptea Cărţilor Deschise
Românii sunt invitaţi, pe 23 aprilie, de la ora 18.30, să înconjoare Casa Poporului din Capitală, ţinând în mâini câte un volum deschis, de la editura Litera, evenimentul făcând parte din cea de-a treia ediţie a campaniei Noaptea Cărţilor Deschise, organizată cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii.

Anul acesta, campania îşi propune să aducă în stradă atât cartea, cât şi pe iubitorii ei, în ceea ce se doreşte a fi cel mai mare manifest procultură din România, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Astfel, pe 23 aprilie, începând cu ora 18.30, peste 10.000 de cărţi îşi aşteaptă cititorii la Casa Poporului. Organizatorii îi provoacă pe bucureşteni să vină în număr cât mai mare, pentru a forma cel mai mare lanţ uman în onoarea cărţii.

Potrivit organizatorilor, personalităţi importante din lumea culturală şi din alte domenii vor participa la Noaptea Cărţilor Deschise.

Acest eveniment, anunţă organizatorii, este cea mai potrivită ocazie de a demonstra că şi românii acordă cărţii şi lecturii atenţia cuvenită şi se aliniază ţărilor din întreaga lume, în care este deja o tradiţie să sărbătorească Ziua Internaţională a Cărţii prin campanii culturale foarte ample.

De exemplu, în Spania se organizează un maraton de citit care durează două zile, iar regele Spaniei decernează premiul Miguel de Cervantes. În Marea Britanie şi Irlanda au fost inventate „jetoanele pentru carte”, care valorează 1 liră fiecare şi sunt distribuite pe parcursul anului în toate şcolile şi liceele pentru a fi folosite la achiziţia de volume, de Ziua Internaţională a Cărţii. În Dubai, compania aeriană Emirate oferă cărţi pasagerilor, încurajându-i să le ofere la rândul lor în ţările unde călătoresc, orchestrând astfel o iniţiativă de schimb de cărţi pentru mai mult de 100 de destinaţii din toată lumea. În Germania, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii se organizează evenimente în cadrul cărora diverse organizaţii, companii şi persoane fizice donează sute de mii de volume. Concursuri de costume ale personajelor din cărţi şi competiţii pe Instagram cu fotografii ale cititorilor la metrou sunt alte forme de a marca Ziua Internaţională a Cărţii în mari oraşe din lume.

Primele două ediţii ale campaniei Noaptea Cărţilor Deschise au oferit participanţilor un impresionant spectacol al miilor de volume deschise, care acopereau perimetre mari din centrul Bucureştiului, aşteptându-şi cititorii. Aproximativ 20.000 de bucureşteni au luat parte la aceste spectacole, primind o carte Litera în dar şi sărbătorind Ziua Internaţională a Cărţii.

Mai multe detalii se găsesc pe pagina de Facebook a evenimentului, organizat de editura Litera şi Ring.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, în special pe domeniul social. Pasiunea pentru ... citește mai mult