„Prima implantare a unui stern ceramic la nivel mondial” a fost efectuată la 19 martie la spitalul universitar din Limoges, unei femei de 50 de ani, care a dezvoltat un cancer de stern ‘radio-indus’, după ce a fost tratată prin radioterapie pentru un cancer de sân.
„Astăzi, la trei luni de la experienţa clinică, operaţiunea se dovedeşte a fi un succes: pacienta are un nou stern sănătos şi capacităţi respiratorii îmbunătăţite”, a declarat compania specializată în implanturi I.Ceram, fondată în 2006 la Limoges.
„Rezultatele operaţiei sunt foarte bune, iar pacienta se reface treptat”, a declarat François Bertin, chirurgul care a efectuat operaţia, citat de compania care este cotată la Bursa din Paris.
Conform I.Ceram, această proteză oferă avantajul unui risc mai mic de infecţie decât celelalte două tipuri, confecţionate fie din titan, fie din ciment osos, utilizate până acum pentru astfel de cazuri.
Sternul confecţionat din ceramică poroasă din alumină oferă o biocompatibilitate totală, fiind acceptat de organism, şi permite integrarea durabilă cu oasele rămase ale cutiei toracice, a dat asigurări compania.
Alumina, numită oxid de aluminiu, este un compus chimic folosit adesea la realizarea ceramicii tehnice datorită proprietăţilor sale mecanice şi rezistenţei.
În Franţa se înregistrează anual aproximativ 200 de cazuri de cancer al sternului, care sunt fie cancere induse de radiaţii după radioterapie, fie metastaze osoase de cancer primar din altă parte a organismului, menţionează AFP.