Home » D:News » Avertisment al oamenilor de ştiinţă: temperaturile vor deveni insuportabile la sfârşitul secolului

Avertisment al oamenilor de ştiinţă: temperaturile vor deveni insuportabile la sfârşitul secolului

Avertisment al oamenilor de ştiinţă: temperaturile vor deveni insuportabile la sfârşitul secolului
Publicat: 30.10.2015
Oamenii de ştiinţă avertizează că până la sfârşitul acestui secol, temperaturile ar putea ajunge la cote insuportabile pentru organismul uman, în unele regiuni din Golful Persic.

Potrivit studiului, publicat în revista Nature Climate Change, unele părţi din Qatar, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi Bahrain vor Avertisment al oamenilofi expuse unor combinaţii de temperatură şi umiditate care vor face ca valul de căldură ce a lovit Europa în 2003 să pară „o zi răcoroasă”, scrie The Independent.

În 2003, peste 70 de mii de oameni au murit în 16 ţări europene, din cauza temperaturilor caniculare. Multe victime erau în vârstă sau sufereau de boli cronice, locuiau singure, în cămine sau spitale. Tragedia a impus în mai multe state modificări ale legislaţiei privind situaţiile de urgenţă.

Simularea computerizată indică faptul că până în anul 2100, zona Golfului va fi lovită de valuri de căldură nemaiîntâlnite în istoria omenirii.

Raportul temperatură-umiditate va face ca oamenii să resimtă o temperatură de 74 până la 77 de grade Celsius, pentru cel puţin şase ore pe zi. Va fi atât de cald, încât corpul uman va fi incapabil să mai producă transpiraţie, pentru a se răcori, lucru ce se va dovedi extrem de periculos până şi pentru cele mai sănătoase persoane.

Unul dintre autorii studiului, profesorul Elfatih Eltahir, de la celebrul MIT (Institutul Tehnologic din Massachusetts), afirmă  că cel mai mult vor avea de suferit persoanele care lucrează în aer liber şi cele care nu au un aparat de aer condiţionat acasă ori la birou. Regiuni dezvoltate precum Abu Dhabi, Dubai sau Doha nu ar trebui să aibă însă probleme.

Astfel de valuri extreme de caniculă nu se vor înregistra zilnic, ci în medie odată la zece ani, până la finalul secolului şi vor provoca victime în masă.

Asemenea evenimente dramatice ar putea avea un impact asupra populaţiilor din zona Golfului, provocând valuri de „refugiaţi climatici”.

Sursa: Independent

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase