Home » D:News » Au vrut să repare un pod, dar au distrus cel mai vechi sit arheologic din România. Primar: „Nu înţeleg de ce se agită toată lumea acum”

Au vrut să repare un pod, dar au distrus cel mai vechi sit arheologic din România. Primar: „Nu înţeleg de ce se agită toată lumea acum”

Au vrut să repare un pod, dar au distrus cel mai vechi sit arheologic din România. Primar: „Nu înţeleg de ce se agită toată lumea acum”
Publicat: 08.12.2015
Muncitorii care consolidau un pod peste râul Ialomiţa au distrus cu excavatorul ruinele cetăţii dacice a regelui Dromichete. Piscul Crăsani a fost primul şantier arheologic dechis în România în 1870. Cetatea a fost identificată de Vasile Pârvan cu orasul antic Helis, capitala lui Dromichete, regele daca care l-a învins pe regele Traciei Elenistice Lisimach, fostul general al lui Alexandru Macedon.

Muncitorii angajaţi de primăria din comuna Balaciu au intrat cu buldozerul şi excavatorul  în perimetrul  cetaţii care a rezistat peste 2.000 de ani pentru a extrage pământ  galben  cu care să consolideze podul peste râul Ialomiţa care se găseşte chiar lânga situl arheologic. Autorităţile au omis  pur şi simplu să ceară avizele necesare pentru deschiderea şantierului şi astfel 40 de metri din incinta sitului arheologic au fost distruşi de maşinile drumarilor.

Reprezentanţii Muzeului Judeţean de Istorie Ialomiţa au constatat noua  ispravă a lui ”Dorel” când au fost pe teren să inspecteze starea cetăţii. Atunci au descoperit că din perimetrul sitului lipsea ”o bucată de teren cu o lungime de 40 de metri şi o lăţime de 7 metri din baza incintei, în partea de N-V a acesteia”, a declarat, pentru gândul,expertul arheolog Matei Gheorghe, şef serviciu în cadrul Muzeului judeţean.

Pe lânga aceste distrugeri, în partea superioară a cetăţii lamele buldozerului au tăiat şi straturile arheologice situate pe o adâncime de un metru. Cea mai mare parte a informaţiei arheologice cuprinse în aceste straturi a fost distrusă.

Citeşte continuarea în Gândul!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase