Home » D:News » Studiu ALARMANT privind sortimentele ”italieneşti” de cafea comercializate de brandurile internaţionale

Studiu ALARMANT privind sortimentele ”italieneşti” de cafea comercializate de brandurile internaţionale

Publicat: 22.02.2016
Ceea ce americanii sau unii occidentali numesc cafea, italienii consideră că este deja desert.

Un studiu efectuat de o organizaţie numită Action on Sugar şi publicat de presa britanică arată că marile lanţuri de cafenele internaţionale comercializează sortimente de băuturi pe bază de cafea care ajung să conţină chiar şi 25 de linguriţe de zahăr/porţie, potrivit Rador.

Sortimentele cu caramel, sirop, fursecuri şi ciocolata caldă sunt alarmant de dulci, au constatat experţii Action on Sugar.

În Italia, cafeaua este sinonimă cu espresso. Dacă vom comanda o cafea într-un bar din Trieste sau din Palermo, vom primi acelaşi degetar de espresso. Consumat la masă, este de obicei mai scump, aşadar veţi vedea multe persoane bându-şi cafeaua „al banco”, adică în picioare.

Italienii nu consumă aproape niciodată zahăr în espresso. Foarte rar vor adăuga o linguriţă. Dar există, desigur şi variaţiuni pe această temă. Cei care nu consumă zahăr, vor opta adesea pentru puţină spumă de lapte deasupra: acesta este espresso macchiato. Nu trebuie confundat cu produsul comercializat în alte ţări sub acelaşi nume, pentru că acolo .e vorba mai degrabă de o „găleată” de lapte şi caramel.

Altă variantă populară în Italia este cafeaua Americano, adică un espresso mai mare, diluat cu apă fierbinte.

La micul dejun, italienilor le place şi un anume fel de cappuccino: espresso în care se adaugă lapte fierbinte, iar deasupra spumă de lapte. Trebuie menţionat că, în Italia, cappuccino este o băutură servită exclusiv dimineaţa. Este de neconceput să o serveşti după orele prânzului!

Citeşte şi

În cafenelele internaţionale este întâlnit adesea un sortiment numit frappuccino. În Italia el nu există. În sudul ţării, în zilele toride de vară, în espresso este eventual adăugat un cub de gheaţă. Sau, mai precis, espresso este turnat peste cubul de gheaţă. În nici un caz un italian nu-l va consuma cu sirop de mentă, ca în „frappuccino”.

Siropul este ceva ce iei atunci când eşti răcit. Nu are ce căuta în cafeaua unui italian. Cu toate acestea, în nordul Italiei este întâlnită o varietate numită „il caffé corretto”, cafea „corectată” cu puţin lichior. Cel mai des se foloseşte lichior grappa, sambuca sau coniac, în funcţie de regiune. Uneori, cafeaua este „corectată” cu limoncello sau vin dulce. Pe stadioanele de fotbal, espresso este servit cu un lichior numit Borghetti. Cu ani în urmă, sticlele goale erau aruncate de suporterii nemulţumiţi în arbitri.

Citeşte aici contiuarea!

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
De ce aproximativ 90% dintre oameni raportează schimbări de personalitate după transplant?
De ce aproximativ 90% dintre oameni raportează schimbări de personalitate după transplant?
Trendul „detoxului antiparazitar” îngrijorează medicii
Trendul „detoxului antiparazitar” îngrijorează medicii
Ce s-a întâmplat atunci când șoarecii de laborator au fost eliberați în natură?
Ce s-a întâmplat atunci când șoarecii de laborator au fost eliberați în natură?
Oamenii de știință au spart cristale antice de sare pentru a dezvălui secretele aerului vechi de 1,4 miliarde de ani
Oamenii de știință au spart cristale antice de sare pentru a dezvălui secretele aerului vechi de 1,4 miliarde de ani
Toxiinfecțiile alimentare sunt mai periculoase decât credem. Cum ne protejăm?
Toxiinfecțiile alimentare sunt mai periculoase decât credem. Cum ne protejăm?
Iată ce anume determină dacă nivelul veniturilor crește sau scade!
Iată ce anume determină dacă nivelul veniturilor crește sau scade!
Ce lichide nu ar trebui să vărsăm niciodată în chiuvetă și de ce?
Ce lichide nu ar trebui să vărsăm niciodată în chiuvetă și de ce?
Metoda scandinavă de dormit: Funcționează sau nu?
Metoda scandinavă de dormit: Funcționează sau nu?
De ce ne simțim mai bine atunci când înjurăm?
De ce ne simțim mai bine atunci când înjurăm?
O companie din Rusia vrea să construiască o stație spațială capabilă să producă gravitație artificială
O companie din Rusia vrea să construiască o stație spațială capabilă să producă gravitație artificială
Astronomul care a rescris istoria Universului. A vrut să se facă iniţial preot. Mai târziu, mama sa a avut de suferit din cauza Bisericii
Astronomul care a rescris istoria Universului. A vrut să se facă iniţial preot. Mai târziu, mama sa a avut de suferit ...
Iată cum lumina naturală poate să ajute diabeticii!
Iată cum lumina naturală poate să ajute diabeticii!
Soldații care apărau Zidul lui Hadrian erau infectați cu viermi intestinali, arată un studiu
Soldații care apărau Zidul lui Hadrian erau infectați cu viermi intestinali, arată un studiu
Femeile își dau seama mai repede atunci când cineva este bolnav, arată un studiu
Femeile își dau seama mai repede atunci când cineva este bolnav, arată un studiu
Demența la câini este mai comună decât credeai. La ce semne să fii atent?
Demența la câini este mai comună decât credeai. La ce semne să fii atent?
De ce victimele din Pompeii erau îmbrăcate cu haine groase de lână dacă Vezuviul a erupt în luna august?
De ce victimele din Pompeii erau îmbrăcate cu haine groase de lână dacă Vezuviul a erupt în luna august?
15 lucruri mai puțin știute despre Chris Rea
15 lucruri mai puțin știute despre Chris Rea
Brânza, asociată cu un risc mai scăzut de demență într-un studiu desfășurat pe 25 de ani
Brânza, asociată cu un risc mai scăzut de demență într-un studiu desfășurat pe 25 de ani