Home » D:News » 5 mari figuri istorice care au fost şi inventatori. Pe primul loc se clasează cea mai frumoasă femeie din lume – FOTO

5 mari figuri istorice care au fost şi inventatori. Pe primul loc se clasează cea mai frumoasă femeie din lume – FOTO

Publicat: 28.05.2016
Au fost politicieni, autori ai operelor literare sau actori în filmele de la Hollywood, multe figuri istorice au fost, de asemenea, şi inventatori.

Unele dintre creaţiile lor erau simple noutăţi ştiinţifice, altele au adus un aport considerabil în avansarea tehnologiei, iar câteva dintre ele mai sunt în uz şi astăzi.

Mai jos vă prezetăm 5 figuri istorice remarcante care au fost şi inventatori.

Abraham Lincoln

În 1849, la scurt timp după încheierea mandatului său de congresman american, Marele Emancipator a primit brevetul cu numărul de patent  6469 pentru un dispozitiv numit „Balizajul Navelor peste  Bancuri”.

Lui Lincoln i-a venit ideea cu un an mai devreme după ce a urmărit cum membrii echipajului încercau să urnească un pachebot care a eşuat în călătoria pe râul Detroit. La întoarcerea din Illinois, Lincoln a elaborat planul pentru o pereche de camere de aer, care ar putea fi flotabile pe lângă părţile laterale ale unei bărci şi folosite pentru a ridica nava deasupra secţiunilor de mici adâncimi ale râului. Lincoln a petrecut câteva săptămâni scriind o descriere pentru dispozitivul său şi chiar a construit un model de lemn la scară mică. Chiar dacă el a primit brevet pentru invenţia sa, aceasta nu a mai fost folosită.

Albert Einstein

Este greu de imaginat geniul din spatele teoriei relativităţii meşterind ceva pentru bucătărie, dar Albert Einstein a făcut acest lucru în 1926, când a început să colaboreze la un design pentru un frigider.

Einstein a fost inspirat să lucreze la aparat după ce a citit o ştire despre o familie din Berlin, care a murit din cauza scurgerii unor gaze nocive din frigider. Împreună cu colegul fizician Leo Szilard, el a dezvoltat un frigider cu absorbţie mai sigură, care nu utiliza componente în mişcare sau electricitate. În schimb, dispozitivul folosea o sursă de căldură mică şi un cocktail de amoniac, butan şi apă pentru a crea o reacţie chimică de răcire.

Einstein şi Szilard au primit un brevet pentru frigiderul lor în 1930. Deşi această invenţie a fost în mare parte ignorată, cercetările recente sugerează că sisteme similare de răcire ar putea fi o alternativă ecologică la frigiderele moderne care folosesc freon.

Thomas Paine

Sursa foto: Wikipedia

La sfârşitul anilor 1780, scriitorul şi filozoful Thomas Paine a decis să-şi urmeze pasiunea pentru inovaţie ştiinţifică. El a experimentat cu o lumânare fără fum, cu motoarele cu aburi timpurii şi cu o roată concentrică. Paine a mai efectuat o investigaţie asupra cauzelor febrei galbene.

Pe lângă numeroasele sale experimente, Thomas Paine a fost entuziasmat în mod special de perspectiva de a construi poduri de fier. „Metoda europeană de arhitectură a podurilor, prin diguri şi arcuri, nu este adaptată multor râuri din America „, a argumentat Paine într-o scrisoare către Benjamin Franklin în 1786. Paine a întocmit planuri pentru un singur pod de fier cu arc, care a folosit o structură de susţinere cu zăbrele, modelat după o pânză de păianjen. El a patentat designul şi a promovat neobosit acest concept pe ambele maluri ale Atlanticului. Deşi el a propus asemenea poduri peste râul Schuylkill din Philadelphia, Tamisa din Londra şi Sena din Paris, nici una dintre idei nu s-a materializat. În 1797, elementele unuia dintre prototipurile sale au fost încorporate într-un pod peste râul Wear din Anglia.

Dahl Roald

Sursa foto: thefabulousbirthdayblog

Cu toate că este cunoscut ca autor de cărţi pentru copii, Roald Dahl a avut preocupări variate de-a lungul vieţi. El a fost inclusiv şi expert  în luptele din cel de-al Doilea Război Mondial, agent secret britanic, iar la începutul anilor 1960 a fost un pionier în noua tehnologie neurochirurgicală.

Interesului lui Dahl pentru medicină a sporit după un accident de maşină care i-a lăsat fiul său de numai  patru luni cu hidrocefalie sau „apă pe creier”.

Dorind să uşureze suferinţa copilului său, scriitorul a creat o echipă cu neurochirurgul pediatru Kenneth Till, cu producătorul de jucării şi inginerul hidraulic Stanley Wade pentru dezvoltarea unui dispozitiv care să se scurgă mai eficient lichidul din creier. Rezultatul a fost Supapa Wade-Dahl-Till, un tip de şunt cerebral, care a fost mai ieftin, mai uşor de sterilizat şi mai puţin predispus la blocaje decât unităţile anterioare.

Starea fiului lui Dahl s-a îmbunătăţit în momentul în care dispozitivul a fost pus în producţie în 1962. Supapele au fost ulterior folosite pentru a trata circa 3.000 de copii din întreaga lume.

Hedy Lamarr

Hedwig Eva Maria Kiesler, cunoscută sub numele de scenă Hedy Lamarr, a devenit legendară  între anii 1930 şi ’40 când a jucat în filmele de la Hollywood ca „Algiers”, “Comrade X” şi “Samson and Delilah”.  Actriţa născută la Viena, numită „cea mai frumoasă femeie din lume”, poseda şi o minte ascuţită, ce i-a permis să devină inventator.

In 1940, ea a făcut o echipă cu compozitorul avangardist George Antheil în pionieratul unei noi metode numite ”saltul de frecvenţă”. Metoda presupune tăinuirea transmisiilor radio prin saltul semnalelor între diferite canale de un model prestabilit. Lamarr a numit invenţia „Sistemul Secret de Comunicare” (Secret Communications System) ce era gândit ca un potenţial instrument de ghidare pentru torpilele aliate în Al Doilea Război Mondial. Dar marina americană a ignorat tehnologia după ce Lamarr a primit brevetul în 1942.

Sursa: History

Vă recomandăm şi aceste articole:

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase